Performanse komponenti na linuxu

Ovo je mesto razonode i zabave. Ovde postavljajte teme nebitno kakve su sadržine.

Moderator: Urednik

Post Reply

Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 90
Joined: 24 Jan 2013, 21:33
Location: Srbija

Post Napisano: 28 Sep 2020, 13:46


Zamolio bih za pojašnjenje sledeće situacije. Gledajući podešavanja za moju Nvidia karticu,na linuxu, video sam opciju ``Prefered maximum performance``. Drugim rečima odvrtanje struje komponentama. To rade ljudi na windowsu kad hoće da dobiju bolje performanse procesora i grafičke. Da li je štetno po procesor i grafičku ako se postave u mod da procesor radi konstantno na najvišoj frekvenciji a grafička sa maksimalnim performansama. Povećano grejanje komponenti je neizbežno, a koliko šteti, to pitam Vas.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4239
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 28 Sep 2020, 21:39


sasa_ wrote:
28 Sep 2020, 13:46
Da li je štetno po procesor i grafičku ako se postave u mod da procesor radi konstantno na najvišoj frekvenciji a grafička sa maksimalnim performansama. Povećano grejanje komponenti je neizbežno, a koliko šteti, to pitam Vas.
Upravo si opisao overclock. Da li šteti? Zavisi. Generalno, overclock smanjuje rok trajanja komponenti. Ali u većini slučajeva je to za koju godinu. Moderan hardver bi trebao da ima zaštite od neuspelog overclocka (recimo, restart i resetovanje BIOSa na fabrička podešavanja kad je CPU u pitanju), ali bi teoretski pod određenim uslovima moglo doći i do oštećenja hardvera s obzirom da dolazi do povećanja temperature/voltaže. Ali u slučaju manjeg overclocka, najveći problem koji može da se desi je da je hardver nestabilan ili da prestane da radi dok se ne restaruje računar kako bi se vratio na starija podešavanja. Ali u najvećem broju slučajeva (kod malog overclocka) neće biti nikakvog problema osim malog povećanja potrošnje električne energije i manjeg povećanja toplote u kućištu.

Evo ti malo literature na tu temu: Izmena:

Da... Pitao si za postavljanje na maksimum? Zavisi šta znači maksimum, ali generalno, znajući kakva se napajanja kod nas koriste, prvo što će ti otići je napajanje. :grin:

Kod grafika postoji mogućnost da prestanu da rade nakon konstantnog pregrejavanja ili nakon naglog porasta temperature/voltaže. Pogotovo na laptopovima.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 90
Joined: 24 Jan 2013, 21:33
Location: Srbija

Post Napisano: 29 Sep 2020, 06:28


Spas u pravi čas. Sale, nahrani prasiće, i ne diraj ništa u podešavanjima. Hvala @Bocke.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4239
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 30 Sep 2020, 20:49


Moja priča je više uopštena. Ne znam da li je to slučaj kod tebe, ali meni je to tako zvučalo. Morao bi da postaviš sliku za konkretniju priču. :) U svakom slučaju ako nema nekog upozorenja kad koristiš tu opciju, verovatno nije ništa opasno.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 90
Joined: 24 Jan 2013, 21:33
Location: Srbija

Post Napisano: 01 Oct 2020, 13:07


bocke wrote:
30 Sep 2020, 20:49
Moja priča je više uopštena. Ne znam da li je to slučaj kod tebe, ali meni je to tako zvučalo. Morao bi da postaviš sliku za konkretniju priču. :) U svakom slučaju ako nema nekog upozorenja kad koristiš tu opciju, verovatno nije ništa opasno.
nvidia.png



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4239
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 04 Oct 2020, 12:36


Nije u pitanju overklok, izvini. :) To su podešavanja za čuvanje energije.Trenutno podešavanje omogućava da kartica troši manje struje kada se ne koristi za zahtevnije zadatke, a poveća potrošnja kada se pokrene zahtevnija aplikacija. Možeš slobodno menjati tu opciju. Ali ako staviš na najjaču opciju, grafika će trošiti više struje, biće toplija i ventilator će biti glasniji. Ako ti ne smeta, onda slobodno. Ali mislim da je podrazumevano podešavanje sasvim ok pošto će, u slučaju potrebe, kartica automatski podići parametre.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 90
Joined: 24 Jan 2013, 21:33
Location: Srbija

Post Napisano: 05 Oct 2020, 08:53


Isprobao bih malo Steam na Linux platformi. Mislim da neki lakši gaming može da prođe. Zbog toga gledam ovu opciju. Da u slučaju potrebe podignem malo performanse. @Bocke, hvala još jednom. Prilično te smorih sa pitanjima u ovoj temi. Ovde stavljam tačku.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4239
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 08 Oct 2020, 16:56


Probaj slobodno. :) Ako još uvek nemaš nijednu igru, viči. Imam nekoliko Steam ključeva viška. Mogu da ti poklonim jedan za srećan početak. :)

Možeš da izabereš jedan od sledećih naslova:



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 90
Joined: 24 Jan 2013, 21:33
Location: Srbija

Post Napisano: 10 Oct 2020, 12:06


Hvala ti. Već imam jednu igricu sa Steam platforme. CSGO. Sasvim pristojno radi, fps ne zaostaje ni malo u odnosu na drugu platformu. Malo sporiji odziv pri kretnjama, ko ne traži dlaku u jajetu, sasvim dovoljno da se ubije vreme. Partija traje svega dva minuta, idealno da se napusti u bilo kom trenutku. Za razumno čeljade i komarac je muzika.
Attachments
csgo.png



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 282
Joined: 23 Dec 2011, 14:23
Location: Kraljevo

Post Napisano: 29 Oct 2020, 14:27


sasa_ wrote:
01 Oct 2020, 13:07
bocke wrote:
30 Sep 2020, 20:49
Moja priča je više uopštena. Ne znam da li je to slučaj kod tebe, ali meni je to tako zvučalo. Morao bi da postaviš sliku za konkretniju priču. :) U svakom slučaju ako nema nekog upozorenja kad koristiš tu opciju, verovatno nije ništa opasno.
nvidia.png
Pošto vidim da koristiš Open SUSE, moram da postavim pitanje:
Kako si instalirao drajver za grafičku?
Imam laptop, integrisanu intelovu i MX130 Nvidijinu grafiku. Kada ispratim uputstvo sa sajta Open SUSE, instalira se drajver, ali posle restarta neće da podigne grafičko okruženje. Logovanje je moguće uraditi isključivo putem konzole. Pokušao sam i da obrišem novo instalirani drajver bez uspeha, jer nije hteo da pokrene grafičko okruženje. Na kraju sam pretabao sistem novom instalacijom i od tada ga ne pipam. Isto se desilo i na fedori.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 1 guest