Plasma 5 - novosti, iskustva

Teme koje se tiču podešavanja i zanimljivosti u vezi desktop okruženja

Moderators: Sinisa, Urednik


Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 159
Joined: 17 Jul 2015, 17:09

Post Napisano: 08 Aug 2016, 12:13


Pozdrav svima!
Ovo grozno 'letnje' vreme može biti veoma produktivno za igranje sa PC-em, tj. Slekom. :)
Treba mi savet u vezi Plazma 5.72 okruženja. Reč je o poslednjoj verziji Alien Bob-ovih paketa.

Pažljivo sam pročitao njegovo uputstvo i ceo postupak je protekao glatko.
Međutim, nakon par sati počelo je bagovanje grafike, X se zakucao dva-tri puta, a pritom nisam maltretirao mašinu;
Firefox, Deadbeef i par sitnih podešavanja usput. Najviše me iznerviralo to što su XFCE i Mate
nakon toga potpuno pobrljavili! Nijedna tema ne izgleda kako treba, makar one koje sam ranije koristio. :(

Da skratim priču....

@stereo - postupak koji si opisao u postu od 26. aprila, trebalo bi da reši problem?
Instalacija je urađena po 'readme' uputstvu (gore), a naknadno sam dodao repo u 'slackpkgplus.conf',
nadajući se da će održavanje paketa teći bez problema. :grin:
Direktorijum '5' nisam brisao, pa pretpostavljam da mogu ponoviti postupak, umesto da ponovo preuzimam
sve pakete iz Ktown repoa?

BTW, šta si sve pobrisao u vezi KDE-a? Imam brdo nekih fajlova u kešu, .conf datoteka i direktorijuma
koji u nazivu imaju 'nešto' u vezi KDE. :rolleyes:

Hvala!



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2938
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 08 Aug 2016, 16:50


@dr_mr_foo

pre svega bi trebalo da obrišeš kde iz sistema da bi instalirao Plasma pakete od Aliena, među njegovim paketima ima međuzavisnosti iz KDE 4.x koje su neophodni za izgradnju i rad Plasma okruženja. Ukoliko to nije prvo obrisano onda se može lako desiti niz problema.

Pošto nemam šta drugo da ti preporučim probaj da obrišeš KDE pakete,

Code: Select all

# slackpkg remove kde
zatim uradi instalaciju Plasma-e iz Alienovog repoa. E sad prilikom sledećeg update-a sistema obrati pažnju da se ne provuče nešto vezano za KDE a da je iz Slackware repoa, to će napraviti problem. Umesto toga, ako se takav paket pojavi, ubaci ga u blacklistu i miran si.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 159
Joined: 17 Jul 2015, 17:09

Post Napisano: 08 Aug 2016, 17:30


Hvala ti. Već sam uklonio sve KDE pakete i instalirao samo one neophodne za nadogradnju. Pokušaću večeras još jednom, pa javljam rezultate. [GRINNING FACE WITH SMILING EYES]

Sent from my Blade III using Tapatalk



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 159
Joined: 17 Jul 2015, 17:09

Post Napisano: 09 Aug 2016, 00:04


Done!
Ovog puta Plasma radi bolje, nije bilo bagova tokom skoro tri sata čačkanja.
Što se pomenutih brljotina sa GTK temama u XFCE/Mate tiče, opet isto. Na tamnijim temama pojavljuju se svetli/beli okviri
ili pozadine menija, pa sve nešto šljašti kao na TV Pinku, ne vide se slova u pojedinim prozorima itd. :P
Ako neko zna kako se to leči, neka dojavi, mada nisam ni očekivao da sve 'fercera' kao u zvaničnim verzijama.

Možda ću se zadržati neko vreme na ovom okruženju, makar kao običan korisnik, jer imam veoma malo iskustva
sa KDE pričom.
Ako bih morao da ocenjujem, izgled sa Dark Breeze temom/ikonama bio bi 9/10.
Funkcionalnost, nakon isključenih pretapanja i ostalih kung fu poteza, 7/10. Nervira me sporo učitavanje okruženja u odnosu na
XFCE ili Mate, onaj pokazivač koji mi skače po okranu (sad se setih da ima opciju da se isključi; #To Do!), relativno spor
odziv matičnih aplikacija (kao da ne koriste keš) i još neke stvarčice. :angry:
S druge strane, telefon sa Androidom KK 4.4.4 prepoznao je bez problema, KDE Connect sam prvi put probao i lepo radi;
deci se naročito dopada drndanje aplikacija preko ekrana telefona. :rolleyes:

Toliko o početničkim utiscima o KDE Plasma 5.72 ili KDE okruženju uopšte.
Ako ne bude poslušno, E17 ili E2x čekaju na red.
:beer:



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2938
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 09 Aug 2016, 19:55


Dok sam koristio Plasmu nisam imao drugih okruženja osim fluxbox-a pa ti ne mogu baš pomoći oko čišćenja zaostalih stvari nakon brisanja Plasma/KDE okruženja. Stvarno ima mnogo skrivenih fajlova koji ni ne znam čemu sve služe...

Mada sam imao neke teme za gtk2 i gtk3 što se vuklo od ranije pa sam kroz podešavanja izgleda za gtk aplikacije, koristio te teme. Nekako sam usput naučio da se držim jednog okruženja za svakodnevni rad i jedno okruženje 'za svaki slučaj'. :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 159
Joined: 17 Jul 2015, 17:09

Post Napisano: 10 Aug 2016, 16:06


U pravu si, jedno okruženje je sasvim dovoljno za svakodnevnu upotrebu, ali nisam
odoleo izazovu. :P Sve te male ekskurzije su dobre za sticanje iskustva. :cheers:



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4277
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 04 Oct 2016, 18:17


Izašla Plasma 5.8. Video sa najavom:


Više informacija: https://www.kde.org/announcements/plasma-5.8.0.php" onclick="window.open(this.href);return false;

5.8 je LTS. Trebalo bi da bude podržan 18 meseci. Za sada nema nagoveštaja da li neko radi na pakovanju za Slackware. AlienBob je pre koju nedelju objavio da je dobio otkaz i da neće biti u mogućnosti da se bavi Slack-om na istom nivou kao ranije. Ostaje da vidimo da li će ipak uhvatiti vremena da upakuje 5.8 ili će se aktivirati neko drugi iz zajednice.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4277
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 05 Nov 2020, 20:03


Kome je promaklo, Plasma 5 je i zvanično stigla u Current:
Welcome to vtown, volkerdi's friendly takeover of alienBOB's ktown Plasma 5
packages! Enormous thanks are due to alienBOB for maintaining and leading
testing of Plasma 5 on the side, even as I wore out his patience (and likely
others as well). But now this has made it into /testing and it won't be all
that long before it'll hit the main tree, so test it out and let me know if
anything broke. Several packages have been given back their upstream names
since there's no real reason to do otherwise unless we were going to support
installing KDE4 at the same time, and we aren't. Qt4 won't even be sticking
around, but probably slackbuilds.org will take it up. I dropped kaudiocreator
(won't build), ktuberling and klettres (rather bloated for the probably limited
appeal), user-manager (seems to have been dropped by upstream), kdelibs (KDE4
library, not going to support that), kwebkitpart, and kpat (not adding three
new dependencies only used for a solitaire game). In addition, it's probable
that digikam and its dependencies will be dropped. It's a great program, but
in my opinion it's just a little too big (especially the source) to ship by
default. To install the vtown packages, first you'll want to remove any KDE4
packages (the KDE and KDEI series in the main tree), any previous ktown packages
from alienBOB, and then install all of the packages in vtown/deps and vtown/kde
using upgradepkg --install-new. The previous advice on ConsoleKit2 was to remove
it since we've switched to elogind, but if you've got the latest rc.M it
shouldn't matter since ConsoleKit2 will not be started if elogind is installed.
Speaking of elogind, you'll probably notice that once elogind is installed X
or Wayland sessions will launch in the current console rather than on console 7.
Regarding the build numbers, the one before _vtown_ is the build number that
will be used when the merge to the main tree happens, and the one after _vtown_
is used in case any rebuilds need to happen while vtown is in /testing. That's
about it for the notes on this one.
http://www.slackware-srbija.org/forum/v ... 614#p28614



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2938
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 06 Nov 2020, 16:22


Evo sad baš čitam i mogu reći da me raduje vest. Dobro, raduje me da vidim da smo korak bliži ka novoj stabilnoj verziji :)
Baš sam gledao starost mog sistema, 10ak minuta pre nego što sam pročitao vest na forumu. Sistem mi je star preko 4 godine i radiću mu novu instalaciju jer.... Dobro nemam neki razlog za novom instalacijom, svrbe me prsti valjda :) Taman da probam vtown :)

Jedino što će mi možda faliti DigiKam, nisam siguran...
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4277
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 07 Nov 2020, 13:28


I AlienBob ima post na svom blogu o ovome: https://alien.slackbook.org/blog/ktown-becomes-vtown/. Napisao je i postupak nadogradnje.

Ne znam za Digikam, možda ga preuzme Alienbob? Ako ne, mislim da je moguće skinuti AppImage sa njihove web strane. Ili ko ne voli AppImage, može da ga ekstraktuje u lokalni direktorijum i pokreće odatle (recimo /opt/digikam). Samo treba dodati prečice u meniju/desktopu.

Izmena:

Jeste, dostupan je appimage za digikam: https://www.digikam.org/download/

Izmena 2:

Evo više informacija o ekstrakciji appimage datoteka: https://superuser.com/a/1389548

Izmena 3:

Opcije iz Digikam appimage 7.1.0 slike:

Code: Select all

AppImage options:

  --appimage-extract [<pattern>]  Extract content from embedded filesystem image
                                  If pattern is passed, only extract matching files
  --appimage-help                 Print this help
  --appimage-mount                Mount embedded filesystem image and print
                                  mount point and wait for kill with Ctrl-C
  --appimage-offset               Print byte offset to start of embedded
                                  filesystem image
  --appimage-portable-home        Create a portable home folder to use as $HOME
  --appimage-portable-config      Create a portable config folder to use as
                                  $XDG_CONFIG_HOME
  --appimage-signature            Print digital signature embedded in AppImage
  --appimage-updateinfo[rmation]  Print update info embedded in AppImage
  --appimage-version              Print version of AppImageKit

Portable home:

  If you would like the application contained inside this AppImage to store its
  data alongside this AppImage rather than in your home directory, then you can
  place a directory named

  /home/bocke/Downloads/digikam-7.1.0-x86-64.appimage.home

  Or you can invoke this AppImage with the --appimage-portable-home option,
  which will create this directory for you. As long as the directory exists
  and is neither moved nor renamed, the application contained inside this
  AppImage to store its data in this directory rather than in your home
  directory
Izmena 4:

Nažalost, u ovom slučaju nije tako jednostavno. Kada se ekstraktuje appimage, aplikacija se ponaša kao da je trebala da bude instalirana u /usr. Tj. ne pokreće se i ne nalazi zavisnosti. To se može srediti sa LD_LIBRARY_PATH, ali je pitanje za runtime zavisnosti. Njih će isto tražiti /usr.

Inače, ni sam appimage ne radi na Slacku ako nemate instaliran Jack daemon (jack1 na SBo). Ali verujem da se ovo može dodati u appimage. Nemam vremena da se trenutno igram sa time, pa ću probati drugi put. Elem, starije verzije appimage-a su radile na Slacku bez problema.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests