EDE (Equinox Desktop)

Teme koje se tiču podešavanja i zanimljivosti u vezi desktop okruženja

Moderators: Sinisa, Urednik

Post Reply

Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4206
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 20 Dec 2012, 16:15


Equinox Desktop Environment
ede.png
ede-slack.png
ede-slack2.png


Za neupućene EDE je desktop okruženje bazirano na Fltk. Dugi niz godina je u razvoju, ali s obzirom na mali tim, razvija se dosta sporo. Pre možda šest meseci je izašla nova verzija: 2.0. Prethodno aktuelna verzija je bila 1.2 (stara nekoliko godina).

EDE 2.0

Evo napokon da probam i 2.0. Vrlo je lagan, gotovo neprimetan i kompajlira se na skoro svemu (ima jako male zahteve). U ovoj verziji je glavna novina podrška za moderne desktop standarde. Mada je ovo u sadašnjem trenutku još uvek (izgleda) nekompletno. Ispod haube je najznačajnija novost odustajanja od njihovog Fltk forka i implementacije EDE specifičnih interfejsa u posebnu biblioteku (edelib).

Ovo desktop okruženje za sada ne dolazi sa menadžerom datoteka, iako je on izgleda u planu i jedna implementacija je već dostupna iz SVN repoa. Ali to nije problem, jer možete odabrati program po vašem izboru iz dijaloga za "podrazumevane aplikacije". Što se tiče podešavanja postoji neki bazični kontrolni panel, ali u ovom trenutku u njemu nisu dostupna sva podešavanja okruženja i sadrži samo 4 bazična apleta.

Na slici je čista 2.0.0 kompajlirana sa fltk-1.3 (takođe ga je moguće kompajlirati ga sa 1.1.10). Testirao sam malo i SVN verziju, ali sam imao manjih problema sa ikonama pa nisam imao mogućnosti da je detaljnije overim.

SlackBuilds.org
ede

Zavisnosti
edelib
fltk13
jam (zavisnost za izgradnju, ne i pri pokretanju)

Zvanična strana
http://equinox-project.org/" onclick="window.open(this.href);return false;Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4206
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 29 Nov 2014, 18:21


Ažurirao sam linkove za EDE. Uklonio linkove ka mojim starim paketima (ne postoje više na serveru) i dodao link ka SlackBuild.org stranama. U međuvremenu je izašla verzija 2.1 koju nisam imao prilike da probam.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest