KDE 5.2

Teme koje se tiču podešavanja i zanimljivosti u vezi desktop okruženja

Moderators: Sinisa, Urednik

Post Reply

Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4354
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 30 Jan 2015, 16:34


AlienBob je pre neki dan izbacio KDE 5.2 za Slackware Current. KDE 5.2 je nova verzija KDE desktop okruženja bazirana na Qt 5.x. Iako se ova verzija još uvek ne smatra stabilnom ili spremnom za svakodnevnu upotrebu, kažu da radi osetno bolje i troši manje resursa od verzije 4. Prema dostupnim slikama, vizuelno izgleda malo elegantnije. Mada se na panelima forsiraju jednobojne ikonice što nekima može da zasmeta. Dugme za menjanje osobina plasme je sada manje upadljivo, iako ga je još uvek nemoguće u potpunosti ukloniti. S funkcionalne strane, samo jedan manji broj KDE aplikacija je portovan na KDE 5. Ali je i dalje moguće koristiti KDE 4 verzije.
full-screen.png
Nažalost, KDE 4 i KDE 5 nije moguće instalirati jedno pored drugog. Ako želite da probate KDE 5, moraćete ili da instalirate na novu mašinu ili da zamenite KDE 4 sa KDE 5. Za to je možda još uvek prerano.

Ali, ovako na prvi pogled i bez probe, deluje da bi verzija 5.x mogla biti zaista odlična. Ako se to potvrdi, oni među nama koji su nostalgični za elegancijom i čistoćom kasnijih verzija KDE 3 bi mogli početi da razmišljaju da ponovo daju šansu KDE-u.

Pored KDE 5.2, Alien je takođe izbacio i novu stabilnu verziju KDE 4 - KDE 4.14.3, takođe za Slackware Current. Nju možete preuzeti odavde: http://slackware.org.uk/people/alien-kd ... nt/4.14.3/" onclick="window.open(this.href);return false;. Poslednja verzija za Slackware 14.1 je izgleda još uvek 4.13.3.

Više informacija o Alienovom KDE 5.2 portu možete naći ovde: http://alien.slackbook.org/blog/kde-5-p ... e-current/" onclick="window.open(this.href);return false;.

Preuzimanje
http://alien.slackbook.org/ktown/current/5/" onclick="window.open(this.href);return false; (glavni server)
http://slackware.org.uk/people/alien-kde/current/5/" onclick="window.open(this.href);return false; (potencijalno brži server iz V.B.)Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 176
Joined: 07 Sep 2013, 18:13
Location: Novi Sad

Post Napisano: 30 Jan 2015, 19:03


Probao sam bio na Arch-u plasma 5 i realno jako se forsira, a nije dovrsena ni na pola. Kao sto @bocke rece probajte al na svoju odgovrnost... U arch-u se moze naci kao stable a uopste nije , mada dobro to je ipak Arch pa je mozda(sigurno) za Slackware druga prica. Kopira se flat dizajn od win$ ali to je kao trend, pa kome se svidi svidi , a kome ne neka trazi druge plasma teme... Ja msm da ce biti za upotrebu u full-u tek tamo jun/jul al da je lepa jeste :grin:
The quieter you become the more you are able to hear.Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 31 Jan 2015, 00:00


Ja ću ga probati tek kada zvanično uđe u Slack. Znam da nije baš realno ali možda bude i u sledećem izdanju.. :)


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests