Desktop Screenshots!

Teme koje se tiču podešavanja i zanimljivosti u vezi desktop okruženja

Moderators: Sinisa, Urednik

Post Reply

Administrator
Administrator

Post Napisano: 04 Oct 2023, 22:15

Eto, sad znam da ima Hram Svetog Save i u Kraljevu :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 05 Oct 2023, 11:36

stereo wrote:
04 Oct 2023, 22:15
Eto, sad znam da ima Hram Svetog Save i u Kraljevu :)
Ima pored Hrama Svetog Save još prilično pravoslavnih i jedan rimokatolički Hram.
A ono na šta smo najviše ponosni je manastir Žiča, iz razloga jer su sedam (odnosno šest, Stevan Prvovenčani je dva puta krunisan za kralja) srpskih kraljeva krunisalo u manastiru Žiči.
Zato na grbu grada Kraljeva imamo sedam kruna.

Da ne bude skroz off, evo i moje radne površine sa pozadinom grba grada Kraljeva :)
Grb grada Kraljeva.jpg
Evo i legende grba i malo istorije
pojašnjenej grba.jpg
kao i propratni tekst:
Naziv Kraljevo svedoči o imenu, prošlosti i znamenitosti grada i njegovih žitelja.
Sedam zlatnih kruna svedoče o sedam krunisanja srpskih kraljeva u manastiru Žiča...
Crvena boja je simbol kraljevske porfire, zidova arhiepiskopske crkve manastira Žiče i srednjovekovne srpske heraldike.
Ptica soko je simbol hrabrosti i poleta, izraz razvijenog srednjovekovnog društva i negovanja tradicije viteštva.
Beli soko govori i o postojanju kulturnog centra i dvorskog središta i van vremena kraljevskog i arhiepiskopskog posvećenja, a istovremeno podseća na postojanje tradicije junaštva i samožrtvovanja.
Traka sa porukom "Nama dobro a nikome zlo" svedoči o borbi za sopstveno dobro, ali da cena tog dobra nikako ne sme da bude zasnovana na tuđoj muci i nevolji...

Elitni član
Elitni član

Post Napisano: 08 Oct 2023, 08:27

Izvoli Brok. Ovo je original. Nije ništa editovano, iskreno nemam pojma koja je rezolucija.
Slikano je telefonom.
IMG_20231004_070106165_HDR.jpg

Elitni član
Elitni član

Post Napisano: 01 Feb 2024, 13:46

Као што се може видети, овог пута није у питању баш Линукс. У питању је виртуелна машина, али за сада на њој ради прилично стабилно. Није било рушења програма или рушења самог система. Имам у плану да пробам да покренем на правом хардверу и пробам да га као таквог користим неко време. Пробао сам и раније, али је проблем био у томе што сам имао проблема са WiFi катицом и што је генерално подршка са веб прегледачима... Па рецимо да је ограничена. Али делује фино.
screenshot3.png
screenshot2.png
screenshot1.png
screenshot4.png

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 01 Feb 2024, 14:18

mpman wrote:
08 Oct 2023, 08:27
Izvoli Brok. Ovo je original. Nije ništa editovano, iskreno nemam pojma koja je rezolucija.
Slikano je telefonom.

IMG_20231004_070106165_HDR.jpg
Hvala komšo!
Nisam ti se zahvalio za ovu predivnu fotografiju!

To beše Haiku OS.
Probao sam ga jednom, ali u to vreme kada sam ga isprobavao, ne sećam se da li je bila neka alfa ili beta, uglavnom sporo i traljavo je radio, ali mi se sviđa kao OS.
Jeste da nije GNU/Linuks, ali je Open Source OS. :beer:

Elitni član
Elitni član

Post Napisano: 01 Feb 2024, 14:39

Da, i dalje je beta verzija u pitanju. Problem je u neku ruku što je podrška za softver jako slaba jer... Ono... Ko će za Haiku razvijati softver ozbiljno osim samog tima koji održava Haiku... Svakako, zanimljiv projekat, čak i fino radi, ali treba biti realističan sa očekivanjima. Pravo čudo je što uopšte i ima funkcionalni (uslovno rečeno) veb pregledač.

Nema na čemu :)

Iskreno, dopada mi se window menadžment. Lepljenje prozora jedan za drugi, preklapanje u tabove...

Portovan je i FPC pa ću moći malo i s tim da se igram. Lazarus je takođe portovan, ali je problematičan. Meni lično bi bilo jako korisno ako bi to razrešili malo bolje.

Elitni član
Elitni član

Post Napisano: 15 May 2024, 22:28

Radio sam malo distro hopping u poslednje vreme, probao sam razna okruženja, ali Gnome nekako feels like home.
Može i bez ovog bočnog panela, ali mi nekako nije "to-to" bez njega. Međutim nisu sve implementacije "rođene" jednako. Plugin koji koristi Manjaro između ostalih, valjda DashToDock, iako izuzetno prilagodljiv i može da se namesti da liči na sve i svašta, nekako mi sa tim obiljem podešavanja ipak deluje nekako prekomplikovano. Kako god da ga namestim, opet mi nešto nije po volji i imam želju opet da ga menjam, a to malo remeti radni tok kad nešto konkretno treba da se odradi.

Ne znam da li ovaj Ubuntuov može da se menja i prilagođava, ali nekako nemam želju da ga diram. Lepo i skladno stoji na levom delu ekrana gde sam nekako i navikao i ponaša se baš kako očekujem. Nekako mi deluje da za moj ukus previše mogućnosti za izmenama je zapravo mana, što me na neki način odbija od KDE-a. Možda jer ne umem da ga podesim po svom ukusu, ali ko će sad time da se zamara.

U svakom slučaju, slika ekrana:
Screenshot from 2024-05-15 23-21-06.png
Mislim da ću ovde ostati za sada, jer po prvi put sve radi kako treba, bez krešovanja aplikacija, čak i kada govorim o BricsCAD-u i radu sa 3D modelima. Mada se i trudim da ne instaliram ništa što mi ne treba. Jedino Matlab malo štuca kad pokušam da ga nateram da koristi hardversko renderovanje, ali nije mi toliko stalo da se time bakćem.

Administrator
Administrator

Post Napisano: 16 May 2024, 01:53

mpman wrote:
01 Feb 2024, 13:46
Као што се може видети, овог пута није у питању баш Линукс. У питању је виртуелна машина, али за сада на њој ради прилично стабилно. Није било рушења програма или рушења самог система. Имам у плану да пробам да покренем на правом хардверу и пробам да га као таквог користим неко време. Пробао сам и раније, али је проблем био у томе што сам имао проблема са WiFi катицом и што је генерално подршка са веб прегледачима... Па рецимо да је ограничена. Али делује фино.
Haiku radi jako fino u virtualnim mašinama već dugo vremena. Radi ok i na pravim mašinama. Za razliku od nekih drugih alfa/beta operativnih sistema (ReactOS?) Haiku je jako lepo radio čak i kad je bio u alfi. U VM. Na pravoj mašini (Thinkpad x230) sam probao jedno od beta izdanja i radio je ok. Nisam se puno bavio njime, ali prvi test je prošao bez većih problema. A i dolazi sa gomilom aplikacija pa je upotrebljiv. Nisam puno testirao podršku za hardver.

Elitni član
Elitni član

Post Napisano: 12 Aug 2024, 15:46

openSuse.png
Suse Leap 15.6, na starom hardveru.

Administrator
Administrator

Post Napisano: 13 Aug 2024, 06:14

Screenshot_2024-08-13_07-05-11.png
Slackware 15.0 sa nekoliko paketića maznutih iz Salix-a.

Ovaj ASUS laptop ima neko g*vance od wifi adaptera koji nije prepoznat. Ali sve ostalo šljaka odlično. Nisam se još igrao sa traženjem i instalacijom drajvera za to.

Izmena:
Haha. Sad vidim da Saša i ja imamo isti wallpaper. :D

Post Reply