Pravilnik

Predlozi, pohvale, kritike, prijave problema i sugestije idu ovde
Locked

Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4337
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 16 May 2012, 13:24


Pravilnik
 1. Slackware Srbija je sajt nastao sa ciljem popularizacije Slackware Linuksa, kao i GNU/Linuks operativnog sistema uopšte, na teritoriji Srbije, u saradnji sa organizacijama slične orijentacije u okruženju i svetu.
 2. Registracijom svog korisničkog imena na ovom sajtu, posetilac sajta postaje korisnik ovog sajta.
 3. Registracijom na forum, korisnik se obavezuje da će poštovati ovaj pravilnik i ponašati se u skladu sa njime.
 4. Ukoliko se korisnik ponaša u suprotnosti sa ovim pravilnikom, uredništvo sajta ima pravo na sankcionisanje njegove aktivnosti na njemu.
 5. Pri sankcionisanju uredništvo će se koristiti sledećim redosledom operacija:
  • molba - korisnik će biti zamoljen da ispravi spornu aktivnost
  • opomena - korisnik će biti opomenut da bi sledeći korak mogao biti strožiji
  • udaljavanje - korisnik će biti zamoljen da dobrovoljno napusti sajt
  • ban - korisiku će biti trajno zabranjen pristup na sajt
 6. Ukoliko korisnik sajta nenamerno prekrši ovaj pravilnik, moderatori sajta će mu obrisati spornu poruku, a on će biti zamoljen da pročita ovaj pravilnik. Ukoliko korisnik nastavi da krši pravilnik, često i/ili namerno, primeniće se postupak opisan u prethodnom pravilu.
 7. Slackware Srbija je otvoren za sve korisnike, bez obzira odakle dolaze, koje su verske ili nacionalne opredeljenosti.
 8. Diskusije na forumu Slackware Srbije moraju biti vezane za Slackware Linuks ili GNU/Linuks uopšte (u odgovarajućim delovima foruma), osim u delovima gde je naznačeno drugačije (Razno, itd).
 9. Tehničku i druge vidove podrške za druge distribucije pružaju korisničke zajednice tih distribucija u Srbiji, ili ako ne postoje, matične korisničke zajednice. Obaveza uredništva je da usmeri korisnika na odgovarajući kanal podrške za pomenutu distribuciju. Ako korisnik insistira na odgovoru, članovi i uredništvo Slackware Srbija mogu, ali nisu obavezni da pomognu ili odgovore na pitanje koje je vezano za druge distribucije.
 10. Ukoliko postavljate pitanje koje nije vezano za osnovni cilj delanja zajednice, to učinite u delovima foruma koji dopuštaju takav vid diskusije.
 11. Ukoliko imate problem, pokušajte da iznesete što više detalja kako bi ostalim korisnicima koji žele da pomognu olakšali posao. Ponekad na vaše pitanje neće biti odgovoreno odmah ili neće uopšte biti odgovoreno, u takvim situacijama je nabolje da učtivo podsetite ostale članove foruma u samoj temi (ne otvarajte novu temu). Ne očekujte da će baš svaki odgovor sadržati i detaljno uputstvo za rešavanje problema. Ponekad je potrebno i malo strpljenja i određeni trud sa vaše strane.
 12. Ne pišite tekst ili naslov poruke velikim slovima (ovo se u internet komunikaciji smatra neučtivim i vikanjem).
 13. Ne ponavljajte poruke više puta u različitim forumima. Dovoljno je samo jednom napisati poruku ili pitanje
 14. Korisnici pokreću isključivo jednu temu za jedan problem. Ukoliko se javi drugi problem korisnik treba da otvori novu temu koja se tiče novonastalog problema. Cilj ovog pravila je da se forum učini preglednijim, a pretraga olakša.
 15. Kada se otvara nova diskusija, poželjno je da naslov poruke bude u skladu sa temom o kojoj se piše. Nije dobro pisati naslove gde se iz naslova ne može zaključiti o čemu se radi, da ne bi korisici bespotrebno otvarali poruku ukoliko ih ne interesuje tema.
 16. Kada se pojavi interesovanje ili želja za napredovanjem na ovom sajtu, činite to na konstruktivan način, tako što ćete nesebično i pravim odgovorima pomagati drugima svojim znanjem. O napredovanju nekog korisnika kolektivno odlučuje uprava sajta.
 17. Koristite pretragu foruma ili web pretraživač po izboru (Google, DuckDuckGo,itd), uverite se da li je na pitanje ranije odgovoreno, a tek ako nije, postavite novu temu.
 18. Korisnici ovog sajta su dužni da poštuju mišljenje drugih ljudi i ne vređaju, provociraju, niti omaložavaju druge korisnike (ni na forumu, ni preko privatnih poruka, ni na IRC kanalu).
 19. Zabranjeno je otkrivati identitet i lične informacije ostalih korisnika ovog sajta bez njihove saglasnosti.
 20. Zabranjeno je voditi političke i religiozne diskusije. Ovaj vid diskusija je offtopic na sajtu posvećenom specifičnoj tehničkoj oblasti.
 21. Zabranjeno je pozivanje na aktivnosti koje za posledice mogu imati zakonske sankcije. To uključuje i pirateriju.
 22. Zabranjeno je spamovanje foruma
  • Šta nije spam:
  • imati link ka ličnom ili tuđem sajtu u potpisu
  • staviti link ka svom sajtu u cilju pomaganja drugima (na vašem sajtu se nalazi korisno upustvo ili program koji može pomoći)
  • predstaviti svoj projekat na način koji ne podrazumeva otvoreno reklamiranje
  • Šta jeste spam:
  • otvoreno reklamirati svoj komercijalan sajt/forum/proizvod (predstavljanje projekta kao takvog je ok, ali molimo bez direktne reklame, osim u slučaju prethodnog dogovora sa uredništvom)
  • otvoreno reklamirati svoj komercijalan sajt/forum/proizvod koji nije vezan za tematiku foruma
  • staviti link ka vašem sajtu više od jednog puta, u komercijalne svrhe
 23. Zabranjeno je stavljati fotografije drugih korisnika (bivših i sadašnjih) kao avatar. Zabranjeno je postavljanje reklama, slika politčkih ili verskih ličnosti u avatarima. U slučaju pritužbe drugih korisnika, uprava foruma zadržava pravo skidanja avatara korisnika sa uvredljivim avatarom.
 24. Ukoliko osoba, čija je fotografija objavljena na sajtu, nije saglasna da njena fotografija stoji na sajtu, i ukoliko zatraži brisanje fotografije, slika će biti obrisana.
 25. Lažno predstavljanje je zabranjeno i biće sankcionisano.
 26. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke. Uredništvo ne odgovara za korisnički postavljen sadržaj. Uredništvo sajta će učiniti sve u njenoj moći da forum funkcioniše u skladu sa zakonskim propisima republike Srbije. Možete prijaviti nedozvoljen sadržaj nekome od članova uredništva. Ukoliko mislite da neki sadržaj krši vaša autorska prava ili lica koje predstavljate, molimo vas da vaš zahtev za uklanjanje bude popraćen konkretnim dokazom da je delo u vašem vlasništvu, da navedete gde je konkretno (link i konkretan citat) prekršeno vaše autorsko pravo i da navedete konkretan isečak iz odgovarajućih pravnih akata republike Srbije na koji se pozivate pri zahtevu.
 27. Pri postavljanju tuđih tekstova na ovaj sajt, korisnik je dužan da uzme u obzir autorska prava stvaraoca. Za tekstove koji se prenose ili prepisuju, kao što su odlomci iz stručne literature, zatim članci, itd, obavezno je navođenje izvora (puno ime knjige ili časopisa, a ukoliko je u pitanju sajt - link ka tekstu, eventualno i ka osnovnoj stranici sajta). Stavljanje tuđeg teksta pod znake navoda se preporučuje u svakom slučaju, ali nije obavezno ukoliko je jasno naveden autor, odnosno izvor, postavljenog teksta; ukoliko se na istom mestu naizmenično koriste "tuđe" i sopstvene reči, potrebno je pravilno citirati, dakle, citirani deo staviti pod znake navoda ili 'quote' tag. Ukoliko se prepiskom ili prenošenjem teksta povrede autorska prava, posledice snosi osoba koja je sadržaj postavila na sajt. Uprava sajta se ograđuje od svake odgovornosti.
 28. Teme koje sadrže neki sadržaj sa eksternih sajtova moraju sadržati kratki opis na srpskom jeziku i link ka originalnom sadržaju. Molimo vas da ne postavljate tekst na engleskom jeziku. Ili prevedite nekoliko uvodnih rečenica ili sastavite svoj opis. Navedite licencu ako je poznata.
 29. Ne postavljajte teme koje se sastoje samo od jednog linka/slike/Youtube snimka. Poželjno je da postoji i tekst koji opisuje tematiku.
 30. Nemojte linkovati eksterne slike. Umesto toga, prikačite sliku uz poruku i navedite izvor negde u poruci.
 31. Nemojte oživljavati teme starije od 3 meseca. Oživljavanje je opravdano samo u tehničkim temama u kojima imate nešto da dodate. Recimo dodatno objašnjenje/postupak. Poželjno je da dodatak bude duži od jedne/dve rečenice i da ima svrhu.
 32. Svaka poruka koja se objavi na forumu postaje, pored originalnog postavljača, i vlasništvo Slackware Srbije pod licencom navedenom u pravilniku. Autor poruke može da obriše svoju poruku samo ukoliko smatra da je poruka plod netačne informacije, pogrešne reakcije, nepotrebne sadržine i sličnog, ali samo uz kontaktiranje administracije. Nije dozvoljena mogućnost da korisnik može da obriše (ili izmenom poruka uništi) celokupan svoj učinak na forumu (sve svoje poruke), jer se to tretira kao remećenje reda i rada na forumu, i biće sprečeno od strane uprave foruma.
 33. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela (eksplicitno: teksta i ostalih sadrzaja koje je sajt u mogucnosti da distribuira publici) na ovaj sajt, saglasni ste da ovaj sajt postaje kodistributer vašeg dela pod licencom navedenom u ovom pravilniku, bez novčane ili druge nadoknade. Dalje, odričete se mogućnosti povlačenja ili brisanja vaše poruke, sa ovog sajta bez saglasnosti uprave sajta.
 34. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena pod Creative Commons Share Alike licencom, uz navođenje izvora, ime sajta i link ka njemu. Za sve ostale vidove distribucije, koje nisu predviđene licencom, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od uredništva Slackware Srbija ili autora sadržaja.


Locked

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest