Joomla

Sve u vezi mreža i povezivanja na Internet

Moderator: Urednik

Post Reply

Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 60
Joined: 10 Oct 2008, 12:47

Post Napisano: 28 Nov 2008, 18:46


Treba mi pomoc da namestim Joomlu na Slackware 12.1.
Stvar je takva da sam ja to pokusao da namestim pre 10 dana,ali sam odustao od toga...skidao sam neki apache server i mysql bazu ali nisam siguran da je to to,i da sam to lepo uradio...pratio sam ovo upustvo http://www.pdfdownload.org/pdf2html/pdf ... images=yes

Ovo je upustvo za ubuntu,i tu se jednom komandom sve instalira,i ubaci se password za mysql bazu koju ja u Slackware ne znam gde da stavim tj. ubacim i podesim . . .

Ako moze jedno kratko ali lepo objasnjeno upustvo za Joomlu na Slackware 12.1...
Unapred Hvala !



offline

Post Napisano: 01 Dec 2008, 12:03


Apache mozes da instaliras sa DVD-a Slack-a 12.1, ili da ga skines sa slackware site-a.
I jedino sto ti je potrebno za Joomla da bi ti proradila jeste da enable-ujes PHP (sto se tice apacha)
tako sto ces u /etc/httpd/httpd.conf
Unkomentovati ovaj red pri kraju file-a

Code: Select all

Include /etc/httpd/mod_php.conf
Za pokretanje apache-a, gasenje

Code: Select all

apachectl start | stop
I jos ti je potreban MySQL, isto ga instaliras, sa DVD-a, nekog slack repo-a.....
i onda

Code: Select all

chmod a+x /etc/rc.d/rc.mysqld
onda

Code: Select all

mysql_install_db
pa dalje

Code: Select all

chown -R mysql:mysql /var/lib/mysql
i sad pokrenes mysql

Code: Select all

/etc/rc.d/rc.mysqld start
I moras da podesis password za root account (ali za MySQL) posle potrazi da dodas korisnika na MySQL tako da ti odredjeni korisnik ima pravo da koristi bazu, da za to ne koristis taj rootMySQL account, nije sigurno za baze, ako neko sazna password.

Code: Select all

mysqladmin -u root -h localhost password nekipassword
pa onda restart MySQL-a

Code: Select all

/etc/rc.d/rc.mysqld restart
To bi trebalo da bude to ostaje ti da raspakujes Joomla u /var/www/htdocs/joomla, kucas u browser 127.0.0.1/joomla. I pokrenuce ti se setup za joomla, u kome ti pise koji fajlovi moraju da budu citljivi, pa da se pise po njima, itd. i na kraju kaze da obrises install folder, ne znam ni ja napamet, ali to bi ukratko bilo to.
Nadam se da je od pomoci.

To su bas osnove, a da bi ti server bio siguran na netu, treba dosta toga da se odradi....
Znaci budi oprezan,
Last edited by branko on 01 Dec 2008, 12:05, edited 1 time in total.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 60
Joined: 10 Oct 2008, 12:47

Post Napisano: 08 Dec 2008, 14:00


bash-3.1# scripts/mysql_install_db --user=mysql
Installing all prepared tables
Fill help tables

To start mysqld at boot time you have to copy support-files/mysql.server
to the right place for your system

PLEASE REMEMBER TO SET A PASSWORD FOR THE MySQL root USER !
To do so, start the server, then issue the following commands:
./bin/mysqladmin -u root password 'new-password'
./bin/mysqladmin -u root -h shadow password 'new-password'
See the manual for more instructions.

You can start the MySQL daemon with:
cd . ; ./bin/mysqld_safe &

You can test the MySQL daemon with the benchmarks in the 'sql-bench' directory:
cd sql-bench ; perl run-all-tests

Please report any problems with the ./bin/mysqlbug script!

The latest information about MySQL is available on the web at
http://www.mysql.com
Support MySQL by buying support/licenses at http://shop.mysql.com
bash-3.1#

to sam dobio instalacijom mysql_install_db...dalje ne znam sta treba da radim jel moze neka pomoc !?

chown -R mysql:mysql /var/lib/mysql to je sledece ali kaze da ne postiji tu nikakav fajl pod tim imenom "bash-3.1# chown -R mysql:mysql /var/lib/mysql
chown: cannot access `/var/lib/mysql': No such file or directory
bash-3.1#"
Last edited by AngelFromHell on 08 Dec 2008, 14:01, edited 1 time in total.



offline

Post Napisano: 08 Dec 2008, 15:12


To moras da odradis kao root, ali proveri lepo dal imas /var/lib/ folder mysql.
Moralo bi da radi,
Jer vidi sta se desava kad pokusam kao user

Code: Select all

[17:16][bane@bitlord:~/build/new]$ chown -R mysql:mysql /var/lib/mysql
chown: `/var/lib/mysql': Permission denied
[17:16][bane@bitlord:~/build/new]$ 
Kad uradim kao root radi.
Kako si odradio instalaciju slack-a, dal si odradio full, dal si sve instalirao za mysql od paketa?
Jer ovim postupkom predajes folder grupi mysql, vidi dal imas mysqsl grupu kreiranu.
Proveri to sve pa javi.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 60
Joined: 10 Oct 2008, 12:47

Post Napisano: 08 Dec 2008, 17:18


branko wrote: To moras da odradis kao root, ali proveri lepo dal imas /var/lib/ folder mysql.
Moralo bi da radi,
Jer vidi sta se desava kad pokusam kao user

Code: Select all

[17:16][bane@bitlord:~/build/new]$ chown -R mysql:mysql /var/lib/mysql
chown: `/var/lib/mysql': Permission denied
[17:16][bane@bitlord:~/build/new]$ 
Kad uradim kao root radi.
Kako si odradio instalaciju slack-a, dal si odradio full, dal si sve instalirao za mysql od paketa?
Jer ovim postupkom predajes folder grupi mysql, vidi dal imas mysqsl grupu kreiranu.
Proveri to sve pa javi.
Imam direktorijum /var/lib ali u njemu nema mysql ima samo ovo :
root@shadow:~# ls /var/lib/
arpd       dbus  htdig      nero      php      stunnel
bluetooth  elm   kdm        net-snmp  rpm      xkb
bsdgames   hal   logrotate  nfs       slocate
Kako si odradio instalaciju slack-a, dal si odradio full, dal si sve instalirao za mysql od paketa?
Izabrao sam full instalaciju slacka a nisam siguran dal sam sve instalirao pakete dodatno za mysql (Koliko ih ima i ako moze koji su da nadjem na repou?...moguce da sam ja to sa pkgtool izbrisao nesto slucajno pa daj mi nazive paketa da proverim )
Jer ovim postupkom predajes folder grupi mysql, vidi dal imas mysqsl grupu kreiranu.
Ovo ne znam kako da proverim :)
Last edited by AngelFromHell on 08 Dec 2008, 17:19, edited 1 time in total.



offline

Post Napisano: 08 Dec 2008, 22:50


Pa verovatno je u tome problem, ne znam ni ja tacno koji paketi trebaju, al potrazi pa vidi negde listu zavisnosti ako ima, i sve poskidaj i instaliraj, ili uzmi sa cd-a(DVD-a) ako neces da ozbiljno postavljas server 24/7, nego sam za igru, posto za stalni host, treba tu dosta toga da se odradi (najvise radi sigurnosti).
za grupe mozes da pogledas u

Code: Select all

/etc/group
,
Posto administraciju ne radis stalno, ne moras da budes u grupi mysql kao obican korisnik, vec samo ostavi grupu ce on sam po instalaciji postaviti.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 60
Joined: 10 Oct 2008, 12:47

Post Napisano: 09 Dec 2008, 01:25


Evo ovako:

Instalirao sam Xampp i proradio mi je i mysql i apache...(jednostavno je proradilo kopirao sam xampp u /opt/lampp)Kada hocu da ga pokrenem idem ovu komandu " ./xampp-control-panel.py " (a pre toga udjem u /opt/lampp/share pa onda pokrenem sa tom komandom)

Skinuo sam Joomlu sa adrese,raspakovao i ubacio u /var/www....Sada mi je problem jer ne znam kako da je pokrenem u brosweru da bi je instalirao tj. uradio ona 4 STEP ili kolko ih vec ima...Jel moze neko da mi objasni kako da to pokrenem jer sam napokon namestio mysql i apache posle 2 dana :):)

P.S probao sam ovo http://localhos/var/www ali ne radi...:S
Last edited by AngelFromHell on 09 Dec 2008, 01:26, edited 1 time in total.



offline

Post Napisano: 09 Dec 2008, 01:30


Sve zavisi sta je podeseno na xamp-u, default apache sa slack-a (mislim gde se nalazi web root ako tako mogu da ga nazovem) tu raspakujes joomla /var/www/htdocs/joomla.
E sad to http://localhost/ ili http://127.0.0.1/ to ti kad kucas vec si u /var/www/htdocs/
e sad samo dodas http://localhost/joomla/ tako bi trebalo
procackaj malo mozda ima neki tamo install ili tako nesto koji treba da se pokrene ili cak to sam pokrene kad se postavis u joomla folder.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 60
Joined: 10 Oct 2008, 12:47

Post Napisano: 01 Jan 2009, 22:28


Sa zakasnjenjem ali....

root@shadow:~# /etc/rc.d/rc.mysqld start
root@shadow:~# nohup: redirecting stderr to stdout
Starting mysqld daemon with databases from /var/lib/mysql


Ovo ne radi :
root@shadow:~# mysqladmin -u root -p create Joomla
Enter password:
mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed
error: 'Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)

http://127.0.0.1/joomla kada kucam u brosweru :

Not Found

The requested URL /joomla was not found on this server.

ps aux

nebojsa  3532  4.9  9.1 207972 94484 ?        Sl  22:05  1:06 /usr/l
root      3616  0.0  1.0  60432 10484 ?        Ss  22:08  0:00 /usr/s
apache    3618  0.0  0.6  60432  6600 ?        S    22:08  0:00 /usr/s
apache    3619  0.0  0.6  60432  6600 ?        S    22:08  0:00 /usr/s
apache    3620  0.0  0.6  60432  6600 ?        S    22:08  0:00 /usr/s
apache    3621  0.0  0.6  60432  6600 ?        S    22:08  0:00 /usr/s
apache    3622  0.0  0.5  60432  5980 ?        S    22:08  0:00 /usr/s
apache    3627  0.0  0.5  60432  5980 ?        S    22:09  0:00 /usr/s
nebojsa  3645  0.0  0.3  16920  3560 ?        S    22:11  0:00 /usr/b
root      3673  0.3  1.4  65580 14692 ?        S    22:11  0:02 /usr/b
root      4364  0.0  0.1  2992  1532 ?        S    22:23  0:00 /bin/s
mysql    4395  0.0  1.4 110440 15112 ?        Sl  22:23  0:00 /usr/l
nebojsa  4435  0.3  0.1  3628  1996 pts/2    Ss  22:27  0:00 -bash
nebojsa  4458  0.0
(ovo je samo deo nisam sve hteo da kopiram ali kolko vidim mysql radi )
Zasto onda ne mogu da pokrenem instalaciju joomle ? :|



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 149
Joined: 03 Dec 2007, 18:10
Location: Srbija - Sabac
Contact:

Post Napisano: 01 Jan 2009, 23:03


A jesi li u /var/www/htdocs/ napravio folder joomla i prekopirao celu scriptu joomle sto si skinuo sa sajta ?
Jedino kad napravif folder joomla u /var/www/htdocs/ mozes da pristupis http://127.0.0.1/joomla


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest