problem sa sifrom

Sve u vezi mreža i povezivanja na Internet

Moderator: Urednik


offline

Posts: 8
Joined: 15 Sep 2012, 17:42

Post Napisano: 16 Sep 2012, 16:42


Nije zapelo, sad radi :) Hvala! :) Onaj tplink je bio komsijin, ovo sad je moj. Samo jos da vidimo kako to bez kuckanja svaki put :D



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 854
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 16 Sep 2012, 17:57


Nešto na brzinu :)

Code: Select all

#!/bin/bash
# skript je neophodno pokrenuti kao root korisnik da bi radila
# promenljive ESSID i PASS je potrebno promeniti ako se kačiš na drugu mrežu

ESSID=essid_rutera
PASS=pass_rutera

wpa_passphrase $ESSID $PASS | wpa_supplicant -B -i wlan0 -c /dev/stdin
dhcpcd -k wlan0
dhcpcd wlan0
exit
Otvori novi fajl u omiljenom tekstualnom editoru, prekopiraj sadržaj ove mini-skripte i snimi ga kao (recimo) conect.sh :). Komandom chmod ga učini izvršnim

Code: Select all

chmod +x conect.sh
i pokreni ga po potrebi ručno (ili postavi da se pokreće prilikom startovanja okruženja koje koristiš). E, da, izbriši ova dva komentara ako ne želiš da se nalaze u skripti (oni su tu samo kao napomena)

Code: Select all

# skript je neophodno pokrenuti kao root korisnik da bi radila
# promenljive ESSID i PASS je potrebno promeniti ako se kačiš na drugu mrežu
:)
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš



offline

Posts: 8
Joined: 15 Sep 2012, 17:42

Post Napisano: 16 Sep 2012, 18:41


To je to.. Hvala :)

inace, u cemu je bio problem? wicd?



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 854
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 16 Sep 2012, 18:47


Wicd najverovatnije. Ja sam ga deinstalirao jer mi je davao kernel panic, a onda sam, tragajući za drugim rešenjem, naleteo na ovu komandu (wpa_passphrase)...
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4100
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 17 Sep 2012, 03:56


slacky wrote:@bocke
Zaista nema potrebe da gubis vreme na toliko detaljisanja :) Ne bih ni imala Slackware da ne znam sta je terminal... U svakom slucaju, hvala ti :) (mada bolje da ne baksuziram, mozda mi i zatreba video za nesto :rolleyes: :) )
Ok, izvinjavam se. Imali smo korisnike sa različitim nivoima znanja ranije, pa čak i one kojima je i to donekle bio problem. :)

Elem, drago mi je da ste rešili problem. ;) Ako je potrebno da mreža bude dostupna pri pokretanju računara, to bi se postiglo na malo drugačiji način (kradem drummerov izraz :)). Potrebno je editovati /etc/rc.inet1 i /etc/wpa_supplicant.conf.

Prvo je potrebno generisati heksadecimalnu varijantu ključa (pass)

Code: Select all

su
wpa_passphrase tvoj_essid tvoj_pass
Izlaz za ovaj primer bi bio:

Code: Select all

network={
	ssid="tvoj_essid"
	#psk="tvoj_pass"
	psk=ff488ea4ce9a7686428a097ed8e8930411a008bad0d9a9c775f4c07d2c6ddf5f
}
Ovo zatim koristimo za osnovu za naš /etc/wpa_supplicant.conf

Code: Select all

  ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant
  ctrl_interface_group=0
  eapol_version=1
  ap_scan=1
  fast_reauth=1
  
  network={
  scan_ssid=0
  ssid="tvoj_essid"
  proto=WPA RSN
  key_mgmt=WPA-PSK WPA-EAP
  pairwise=CCMP TKIP
  group=CCMP TKIP
  psk=ff488ea4ce9a7686428a097ed8e8930411a008bad0d9a9c775f4c07d2c6ddf5f
  }
Zatim u /etc/rc.d/rc.inet1.conf nađi sekciju "Example config information for wlan0" i izmeni slično ovome:
inet.png
Zatim otkucaj:

Code: Select all

su
/etc/rc.d/rc.inet wlan0_restart
To bi trebalo da je to. :) Prilagođeno sa Alienbob-ovog wikija. Originalno uputstvo se nalazi ovde: http://alien.slackbook.org/dokuwiki/dok ... s_networks" onclick="window.open(this.href);return false;.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 854
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 17 Sep 2012, 10:48


@bocke

Ovo rešenje koje si ponudio je odlično u slučaju da se stalno kači na jednu mrežu prilikom boot procesa. Da li postoji mogućnost da se ovako nešto odradi i za situaciju u kojoj recimo poželimo da se kačimo na neku drugu mrežu (a da ne menjamo parametre koje si naveo). Pitam , jer i ja lično više volim da se ovakve promene vrše na sistemskom nivou (rc.* skripte).
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4100
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 17 Sep 2012, 10:56


Nisam siguran. To bi trebalo probati u praksi. :) Da li imaš vremena da se poigraš?



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 854
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 17 Sep 2012, 10:58


Čim komšija uključi wireless :). Koliko sam razumeo, u petak mu riknuo sbb modem, pa od tada ni wireless ne pali :)
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4100
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 17 Sep 2012, 11:01


Dogovoreno. :)



offline

Posts: 8
Joined: 15 Sep 2012, 17:42

Post Napisano: 17 Sep 2012, 20:53


bocke wrote: Ok, izvinjavam se. Imali smo korisnike sa različitim nivoima znanja ranije, pa čak i one kojima je i to donekle bio problem. :)
naprotiv, ja se tebi izvinjavam na utrosenom vremenu :) mada nisi daleko od istine, posto i jesam pocetnik, tj nisam bas petljala po sistemu...
bocke wrote: Ako je potrebno da mreža bude dostupna pri pokretanju računara, to bi se postiglo na malo drugačiji način (kradem drummerov izraz ). Potrebno je editovati /etc/rc.inet1 i /etc/wpa_supplicant.conf. ....
pokusala sam i ovo sto si napisao, ali mi je pri wlan0_restart javljao gresku kako ne moze da se konektuje sa wpa_supplicant (nisam kopirala poruku, nazalost), i ponavljao je mnoogo puta (mozda je i usao u beskonacnu petlju, nije mi se bas cekalo da proverim :D), pretpostavljam zato sto je to samo deo onog tutoriala. Posto je isto radio i pri startup-u (mada manje puta), vratih sve u pocetno stanje. Bitno je da radi sa drummerovim skriptom pri startup-u, a ovim cu se pozabaviti kad budem imala vremena :)


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest