Slackware 12.0 u VMware na Windowsu XP - deljenje internet konekcije?

Sve u vezi mreža i povezivanja na Internet

Moderator: Urednik

Post Reply

Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 67
Joined: 31 Dec 2007, 15:27
Location: Зубин Поток
Contact:

Post Napisano: 01 Jan 2009, 22:22


Kao što se iz naslova vidi instalirao sam Slackware 12.0 (u VMware, koji je instaliran na Windows XP sistemu). Interesuje me da li mogu nekako da napravim da delim internet konekciju izmedju hosta (Windows XP) i Slackware. Računari su povezani u virtuelnu mrežu. Upotrebio sam opciju bridged networking i na windowsu sam instalirao loopback adapter i sada XP i Slack normalno komuniciraju. Pinguju se međusobno a i podigao sam web server na Slackware i iz Windowsa sam mu pristupio. Sve ovo je potvrda da ova virtuelna mreža radi. Interesuje me da li mogu da delim konekciju na primer kao između dva XP-a gde na jednom XP unosimo u Default Gateway adresu ovog drugog koji je fizički povezan na internet. Šta je potrebno da uradim, ima li ko ideju?
Ko ovde ne poludi taj nije normalan



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 149
Joined: 03 Dec 2007, 18:10
Location: Srbija - Sabac
Contact:

Post Napisano: 01 Jan 2009, 23:05


Jel imas adsl ili neki drugi net? Ruter ili Modem ? Ako imas adsl i modem onda u konzoli kucaj
netconf ili netconfig sad ne mogu da se setim... U hostname kucaj
slackware i lupi enter pa kucaj 192.168.0.1i lupaj enter nemoj nista da diras restartuj Virtualni sistem i net bi trebalo da radi... Ja sam tako net koristio na Slackware 12.2 kad sam testirao na Winu preko VirtualBox



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 67
Joined: 31 Dec 2007, 15:27
Location: Зубин Поток
Contact:

Post Napisano: 02 Jan 2009, 12:05


Najpre oprostite moja je greška što nisam opisao problem na pravi način. Imam hsf modem i na windowsu su mi instalirani drajveri i sve dobro radi. Probao sam sa netconfig naredbom da podesim ovo što si mi rekao ali ima mnogo parametra da se podesi tako da nisam uspeo. Može li malo detaljnija pomoć?
Kada sam instalirao Slackware i kada sam zadavao tip mreže odabrao sam Bridged networking a od opcija ima još i NAT i neke druge. Automatski su se instalirala dva adaptera vmnet1 i vmnet8 (možda ovo i nije bitno za problem ali samo napominjem). Zatim sam na hostu tj. Windowsu instalirao loopback adapter i on ima adresu 192.168.2.251 a slackware za eth0 ima adresu 192.168.2.252. Koliko sam ja skontao (idem na neke vežbe iz računarskih mreža) ovaj loopback adapter je u stvari virtuelni switch. Još jednom napominjem na slackware sam podigao web server i kada sam u browseru (i na windows i u slackware) ukucao http://192.168.2.252 otvorila mi se stranica na kojoj piše 'It works!'. Ovo vam pričam da budete sigurni da mreža radi. Takođe kada pingujem računare oni se normalno vide. Čak sam na RadHatu na kome je bila pokrenuta Samba uspeo da vidim windows deljene foldere.
Što se tiče deljenja interneta kada pokrenem komandu netconfig postoji mnogo parametara koje moram da podesim a nisam siguran kako to da uradim. Najpre se unosi hostname (rekao si da unesem slackware), zatim je potrebno uneti domen, zatim je potrebno uneti tip ip adrese (static ip, DHCP ili loopback), zatim je potrebno uneti ip adresu za slackware.domen, zatim mrežnu masku, zatim gateway, zatim me pita da li ću pristupati nameserveru, kada odem na yes onda treba da unesem primarni nameserver i onda se prikazuju sumarne informacije koje sam uneo (isto je i kada odem na no kod pitanja da li koristim nameserver) i tu su mi ponuđene opcije Accept, Edit i Restart.

Može li malo detaljnija pomoć?
Ko ovde ne poludi taj nije normalan



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 67
Joined: 31 Dec 2007, 15:27
Location: Зубин Поток
Contact:

Post Napisano: 02 Jan 2009, 20:22


Ima li neko predlog, bilo sta sto moze da mi pomogne? Neki link mozda?
Ko ovde ne poludi taj nije normalan



offline

Post Napisano: 11 Feb 2009, 09:16


Nikada nisam postavljao vpn, ali probaj da u linuxu uradish sledece:
prvo pogledaj odziv:
route -n
, a zatim
route add default gw [IP_adresa_tog_windowsa]
ne garantujem, i ja sam mislio da je to dovoljno da prebacim ADSL internet sa eth0 na wlan0 u kucnim uslovima time shto cu za default gw na laptopu postaviti wlan ip adresu rachunara na kome je eth0 usmeren ka ADSL ruter, ali nishta od toga, sada mi ostaje da probam neshto odavde:
http://www.aboutdebian.com/proxy.htm
naravno sa adekvatno izmenjenim oznakama interfejsa,
U toj mashini (PII max FSB 66MHz) pored PCI mreznih za eth0 i wlan0,  imam i jednu ne aktivnu ISA kao eth1 i jedan ISA USR 56k na ttyS2 kao dial-up solution ;)



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 67
Joined: 31 Dec 2007, 15:27
Location: Зубин Поток
Contact:

Post Napisano: 11 Feb 2009, 09:30


U medjuvremenu sam malo istrazivao i nasao da ne treba da koristim bridged networking je u tom slucaju i slackware i host imaju svoje zasebne ip adrese. Umesto toga treba koristiti NAT networking u VMware da bi Slackware kad ide na net koristio ip adresu hosta tj. XP-a. Recimo probao sam to tako sto sam u VMware instalirao XP i on je lepo delio konekciju sa host XP-om. Zakljucujem da trebam da odradim neko podesavanje na Slacku da bi proradilo. Mozda si u pravu kada kazes da treba da napravim rutu, to mi izgleda logicno. Hvala probacu ovo sto si mi dao.
Ko ovde ne poludi taj nije normalan



offline

Post Napisano: 11 Feb 2009, 15:33


Rondzajuci da nadjem josh neko reshenje, u mom sluchaju je preci wirelessom na lan i internet sa ADSL rutera, nadjoh neshto za shta mislim da dhcpcd sam odradi, a time je neki lik uspeo da odradi upravo ono shto meni treba:
echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forwarding
shto si mogao da vidish i u onim primerima za NAT


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest