Umrežavanje laptopa i desktopa

Sve u vezi mreža i povezivanja na Internet

Moderator: Urednik

Post Reply

Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 28 Jun 2014, 17:57


Pokušavao sam da umrežim desktop i laptop preko rutera ali mi ne ide podešavanje imena domena. Podesio sam u konzoli ali kada ukucam "domainname" izbaci mi "(none)"..

Jel može neko da mi obajsni kako ovo da podesim, treba mi zbog štampača.. ;)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4098
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 28 Jun 2014, 18:39


Koji su operativni sistemi na desktopu/laptopu?

Ako su oba Slack, teoretski (i ako je štampač instaliran na desktopu): instaliraš cups na desktop, pokreneš daemon (ovo možeš i iz pkgtool). Na laptopu pokreneš system-config-printer, dodaš novi štampač i upišeš IP adresu desktopa. Ako je u pitanju HP štampač verovatno možeš slično postići pomoću hp-setup. HP štampači će zahtevati tkzv. plugin: http://www.openprinting.org/download/pr ... P/plugins/" onclick="window.open(this.href);return false;.

Kažem teoretski jer nisam probao, ali "tako malo jovica zamišlja povezivanje štampača pod Linuksom", tj. "tako bi to trebalo da radi". :)

Elem, prvo moraš biti siguran da se desktop i laptop vide. Tek onda možeš da se igraš sa mrežnim servisima. To možeš proveriti ovako:

Proveri IP adrese na oba računara pomoću

Code: Select all

/sbin/ifconfig
Otvori terminal i probaj da pinguješ IP adresu jednog sa drugog. Napr:

Code: Select all

ping 192.168.0.10
Ako se vide, onda možeš nastaviti sa igranjem i isprobavanjem.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4098
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 28 Jun 2014, 18:41


E, da. Možda bi ovo moglo biti jednostavnije sa statičkim IP adresama. Pogotovo ako ruter voli da menja IP adrese. Ovo imaš u SlackBooku (sva podešavanja u vezi ovoga su u /etc/rc.d/rc.inet1.conf).



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4098
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 28 Jun 2014, 18:42


Btw, koliko sam ja upućen CUPS koristi IPP protokol tako da je tako serviran štampač najverovatnije moguće koristiti i iz Windowsa (ako ti to treba). Opet teoretski. :)



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 28 Jun 2014, 21:00


Ne vide se, u tome je problem. Nikako ne mogu da im stavim ime domena. :( Nisam se do sada zezao sa tim kod kuće pa su oba kompa preko DHCP. Sad, treba li da im stavljam statičke adrese ili..? Ne razumem se u to.. :)

Slekovi su u pitanju..



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4098
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 28 Jun 2014, 21:11


Ne treba ti ime domena. Zaboravi na to. Ne služi za ono za šta misliš da bi moglo da služi. :)

Nisam te shvatio: ne radi ping?



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 29 Jun 2014, 09:45


Adrese idu preko DHCP, tj. preko rutera. Ne mogu da ih pingujem jer ne znam adrese.. Ne vide se uopšte a ne znam šta da uradim da se vide.. :)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4098
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 29 Jun 2014, 10:31


Uh, pa napisao sam ti. :) Ok, ok. Da probamo ovako:

1. Otvori terminal
2. Otkucaj:

Code: Select all

/sbin/ifconfig
Trebao bi da dobiješ izlaz sličan ovome na slici ispod.
snapshot.png
Ovde vidimo IP adresu i druge važne parametre za eth0:
snapshot_parametri.png
snapshot_parametri.png (1.3 KiB) Viewed 3189 times
Uvećano i izdvojeno:
snapshot_uvecano.png
snapshot_uvecano.png (11.66 KiB) Viewed 3189 times
To odradiš i na drugom kompu. Ako je na ovome 192.168.0.20, a na drugome 192.168.0.15, onda bi na drugome kucao:

Code: Select all

ping 192.168.0.20
A na prvom:

Code: Select all

ping 192.168.0.15
Ako je ping prošao, izlaz bi bio nešto poput:
uspesan-ping.png
A ako nije, onda bi izgledao ovako:
neuspesan-ping.png
neuspesan-ping.png (10.3 KiB) Viewed 3189 times

Pitao si i za podešavanje statičkih adresa. O tome ima više u Slackbooku na SlackDocs wikiju.

Naravno, verovatno možeš koristiti i NetworkManager ili Wicd. To je ukratko pomenuto ovde.

Moguće je da i iz NetworkManager ili Wicd apleta možeš da vidiš i IP adresu. Nemam sad prilike da proverim. Ne instalira mi se NM ili Wicd samo zbog hvatanja screenshota. :)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 853
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 29 Jun 2014, 10:43


bocke wrote:Moguće je da i iz NetworkManager ili Wicd apleta možeš da vidiš i IP adresu. Nemam sad prilike da proverim. Ne instalira mi se NM ili Wicd samo zbog hvatanja screenshota. :)
Yup! Desni taster na ikonicu NM u tray-u pa opcija "Connection information". Evo slike...
nm_conn_info.png
:beer:
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 29 Jun 2014, 21:29


Hvala braćo. Sad ću da probam pa javljam.. ;)


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest