Umrežavanje laptopa i desktopa

Sve u vezi mreža i povezivanja na Internet

Moderator: Urednik


Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 29 Jun 2014, 22:00


Vide se, pinguju se bez problema ali ne mogu nikako da pristupim drugom kompu.. U gFTP recimo piše "connection refused".. Bilo bimi lakše da prebacujem multimediju.
Sa druge strane, vidi i štampač, ostaje mi samo da ga instaliram.. ;)



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 29 Jun 2014, 22:11


Eto ga sada, jbg.. Kada idem na Printer settings vidi ga, instaliram ga ali ne šljaka zbog firmvera. Kada ukucam hp-setup i adresu drugog kompa ne može da ga nađe..



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4081
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 30 Jun 2014, 22:15


Ftp server nije automatski podignut tako da Gftp/Filezilla neće raditi. A i to ti nije bitno za podešavanje štampača. Nije potrebno da postoji deljenje datoteka da bi povezao štampač.

Ako je u pitanju HP štampač, onda je postupak sličan instalaciji lokalnog štampača: plugin moraš pribaviti posebno pošto automatski download neće uspeti. Pisao sam o tome ranije ovde. Da bi to prilagodili Slacku 14.1 moramo instalirati verziju plugina koja odgovara verziji drajvera na sistemu. To je trenutno 3.13.10 (ls /var/log/packages/hplip-*). Dakle, novi link za Slack 14.1 je: http://www.openprinting.org/download/pr ... plugin.run" onclick="window.open(this.href);return false;. Dalje uputstvo je ok za računar na kome se nalazi štampač. Za računar koji se povezuje na njega (laptop?) ćeš ići na pretragu mrežnih štampača, ali svi ostali koraci bi morali biti isti.

Eto, to je to. Tebe malo zbunjuje šta je tu potrebno odraditi. Nema tu bog zna šta i nije baš toliko komplikovano. Ako se računari vide i pristup cupsu na desktopu nije blokiran za računare na mreži to bi trebalo da funkcioniše odmah nakon instalacije drajvera (koja je slična procesu instalacije drajvera za mrežni štampač na Windowsu).



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 01 Jul 2014, 17:51


Ne, ne vidi ga. :( Mislim da sam se ja zeznuo u prethodnim postovima kada sam mislio da ga vidi. Dakle, kada odem na Settings-Printing i tamo ukucam adresu drugog kompa on ga "vidi". U stvari, nakon završetka instalacije kada pokušam da odštampam test stranu kaže nešto da proverim da li je uključen ili slično tome. Tada mi to nije bilo jasno ali sada je očigledno da je instalirao "na slepo".

E sada, kada ukucam hp-setup kao što piše u Bocketovom postu, kada odem na automatic search ne može da ga nađe. Kada odem na manual i ukucam adresu drugog kompa takođe ne može da ga nađe. Iebem li ga, nemam ideju. Na drugom kompu štampač radi najnormalnije, šerovan je, ne vidim šta bi moglo da predstavlja problem..



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4081
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 01 Jul 2014, 22:26


Mislim da si na pravom putu. Verovatno je potrebno podesiti CUPS na desktopu da prihvata zahteve za štampanje sa lokalne mreže. Baci pogled ovde: https://wiki.archlinux.org/index.php/CU ... nual_setup" onclick="window.open(this.href);return false;.

Edit: dođe mi žao da te gledam da se bez veze mučiš s time 2-3 dana. Meni ovo deluje kao posao od nekoliko minuta. :)



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 01 Jul 2014, 23:15


Pa zanimljivo mi je, istini za volju. :) Volim da čačkam povremeno oko kompa a Slek je pravi za to.
Nije mi ništa hitno, uvek imam drugi komp na kojem radi štampač ako mi zatreba ali rekoh, da probam.. Zanimljivo je a usput i naučiš nešto. ;)



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 02 Jul 2014, 00:17


Ma jok.. Opet ništa. Ne može uopšte da nađe printer na toj adresi.. Sad (od prošlog puta valjda) mi se pojavio neki HP u "Printers" i ne mogu da ga obrišem nikako. Valjda zato što je instaliran pod root ovlašćenjima. Ideje? :)

Znam da sam dosadan ali isto tako i tvrdoglav. :D



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 02 Jul 2014, 00:34


Malopre sam startovao FTP i na jednom i na drugom da probam. Kada neće štampač možda će ovo drugo. :) Ne ide.. Glup sam ili šta?



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4081
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 02 Jul 2014, 01:51


Za CUPS trenutno nemam dodatni predlog. Ali za ftp, zaboravi na to. Nije praktično za prenos datoteka u lokalu.

Ima jedan dobar "trik". Ako ti je podignut ssh server na računaru kome želiš da pristupiš, možeš mu lako pristupiti iz većine fajl menadžera. Otkucaj sftp://xxxx.xxxx.xxxx.xxx/" onclick="window.open(this.href);return false; u adresnu liniju gde je xxxx.xxxx.xxxx.xxxx ip adresa. Nakon upisa lozinke imaćeš pristup direktno iz fajl menadžera. Ovo radi i u Midnight Commanderu samo je postupak malo drugačiji (nema adresne linije :)).

Takođe je moguće "montirati" udaljeni sistem lokalno sa sshfs-fuse. S obzirom da to nisam u praksi probao ne mogu ti pomoći ukoliko bude bilo problema. :)



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 02 Jul 2014, 11:40


Čudi i mene ovo za CUPS. Mislim da ipak adrese moraju da budu statičke. Ne vidim šta bi drugo moglo da bude. Pinguju se normalno ali je nemoguće videti ili pingovati štampač. Neka odleži malo, videćemo još. ;)


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests