Kako se instalira b43-fwcutter na slackware ?

Sve u vezi mreža i povezivanja na Internet

Moderator: Urednik

Post Reply

offline

Posts: 8
Joined: 07 Dec 2010, 18:06

Post Napisano: 07 Dec 2010, 18:09


Treba mi podrska za bcm43xx drajvere, pa moram da instaliram b43-fwcutter. gde da skinem, koju verziju i kako da instaliram i napomena da nemam internet na slackware, znaci moracu preko windowsa da skinem pa me zanima kako da to instaliram.
Pozdrav za sve slackwarce



offline

Post Napisano: 07 Dec 2010, 18:13


ja bi pogledao ovo na SBo
Tu postoje linkovi ka source file-ovima, tako da moze da se i proveri ima li novija verzija i da se pokusa najnovija instalirati ukoliko nije postavljen link na SBo za nju
Last edited by branko on 07 Dec 2010, 18:13, edited 1 time in total.



offline

Posts: 8
Joined: 07 Dec 2010, 18:06

Post Napisano: 07 Dec 2010, 18:16


hvala branko pogledao sam ali ne znam sta da skinem i kako da instaliram. znam da slakcware ima malo drugacije komande, ne znam da li da skinem sourse ili slack bulids



offline

Post Napisano: 07 Dec 2010, 18:37


Pa dobro idemo lagano, mozes automatski, ali to tek kad sredis net pogledaj sbopkg (Ima i novija verzija sad)
a ovako skines:
b43-firmware
a za njega kaze
This requires b43-fwcutter.
znaci treba i b43-fwcutter

E sad, nije da ne zelim da pomognem, ali mrzi me 100x isto da pricam, ima dosta toga po forumu, evo ovde kako se radi sa slackbuild skriptama
A pogledaj i ovu temu
Ako sta zapne, postavi problem ovde, pitaj, ako sta nije jasno oko ovoga.



offline

Post Napisano: 07 Dec 2010, 18:47


Ajd kad sam pisao 100x da napisem jos jednom, nije to nesto tesko.
Nadjes sta zelis pogledas sta on zahteva obicno pise This requires .... (sve sto je navedeno kao zavisnost ne postoji na slackware default instalaciji (zavisnosti koje nisu navedene su instalirane vec, sto znaci da se podrazumeva da je odradje Full Install), ali ako je potrebno ima ga na SBo i tim redom treba ici, prvo instalirati zavisnosti po redi pa na kraju zeljeni program/lib/driver ...
Kad se nesto instalira skine se source obicno  -.tar.(gz | bz2) sto je pod (Source Downloads:), i skine se slackbuild skripta i README, neke jos skripte/patch-evi zavisno od paketa to je pod (Download SlackBuild:) i obicno ima .tar.(gz | bz2)

postaviti to sve u jedan folder, raspakovati drugi .tar.gz (slackbuild skripte)

Code: Select all

# tar xf <program>.tar.gz
u folder koji je ekstraktovan iz ovoga kopirati source zapakovan -.tar.(gz | bz2) i onda preci u taj  folder i prebaciti se na root korisnika

Code: Select all

# su -
i onda

Code: Select all

# ./<program>.SlackBuild 
i to ce na kraju ako ne bude gresaka napraviti paket u /tmp/--_SBo.tgz ili (.txz)
i instalira se

Code: Select all

# upgradepkg --install-new /tmp/<program>-<verzija>-<build>_SBo.tgz
Last edited by branko on 07 Dec 2010, 18:49, edited 1 time in total.



offline

Post Napisano: 07 Dec 2010, 19:10


Evo jos jedna dopuna, valja pogledati koja je tacno kartica i pogledati koji firmware ide uz nju. Link
Nemam takvu karticu, a nisam je nikad ni podesavao pa mi je promaklo



offline

Posts: 8
Joined: 07 Dec 2010, 18:06

Post Napisano: 07 Dec 2010, 19:25


hvala branko bas si car. nadam se da je to sve, mislim da je moja bcm4318 tako mi je nekako poznato od pre kad sam pokusavao da podesim mrezu. inace kartica je asus wl-138g



offline

Post Napisano: 07 Dec 2010, 19:33


Najteze je iz modela kartice saznati sta je tacno na njoj,

Code: Select all

# lspci 

Code: Select all

# lsusb (ukoliko je USB adapter)
daje vise korisnih informacija, koje su linux korisnicima dosta korisnije, i tako se uvek lakse nadje na net-u



offline

Posts: 8
Joined: 07 Dec 2010, 18:06

Post Napisano: 07 Dec 2010, 22:36


Nisam ovo zadnje kucao ali mislim da sam sve dobro instalirao ali ne prepoznaje mi mrezu, tj. u slackware osim onog wpa suplicant nema programa koji bi mogao da identifikuje wireless signale ili se varam, da li treba jos nesto da instaliram, a sad cu proveriti ovo sto si napisao pa da vidimo., pre sam koristio ubuntu i tacno sam video mreze sa signalima ali toga ovde nema pa sam sa pppoe se konektovao na mrezu jer tako kod mog provajdera funkcionise. Ali prilikom startovanja linuxa kad ispisuje ekran podesavanjima pojavljuju mi se neki mghz neke mreze cini mi se da je to to, tako da verujem da radi, ali mi treba neki program, ili kako da proverim da li primam neke signale. hvala.



offline

Post Napisano: 07 Dec 2010, 23:11


Pogledaj malo u ovu temu tu su bas neke osnovne stvari vezane za wifi
Ako si mislio na lspci i lsusb komande da ih nisi izvrsio, i nema potrebe, one samo listaju PCI i USB uredjaje prikacene na masinu.
Last edited by branko on 07 Dec 2010, 23:14, edited 1 time in total.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest