Zenwalk Standard Edition

Ovde možete predstaviti ili diskutovati o distribucijama baziranim na Slackware-u (Salix, Zenwalk, Porteus, itd)

Moderator: Urednik

Post Reply

Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 153
Joined: 15 Aug 2012, 23:51

Post Napisano: 23 Dec 2012, 20:18


Pretražih teme, ima dosta podvrsta ovog distroa (operativnog sistema kako ga tvorci vole nazvati), ali mi se čini da njegova centralna verzija nije obuhvaćena, a to je tzv. Standard Edition. Ovoga puta se radi o verziji 7.2.

Naravno, i dalje je to "otrov u malom pakovanju" potpuno kompatibilan sa Slackware-om, čak i kompatibilniji nego sa nekim svojim paketima (filezilla npr.) koji se mogu skinuti preko alatke Netpkg (kojom se mogu instalirati stotine dodatnih paketa), a ono čega nema može se i "nabildovati" preko slackbuild-a kao i na Sleku.

Finalna verzija se pojavila polovinom oktobra sa Xfce 4.10 desktopom, kernelom 3.4.8, LibreOffice-om 3.6.2, Thunderbird-om, Firefox-om, GIMP-om, MPlayer-om itd. sledeći sopstveno pravilo o jednoj aplikaciji (bez gomilanja) za jednu namenu...

Sve ono što krasi Slackware u pogledu stabilnosti, brzine i sl. važi i u ovom slučaju (naročito brzina!), savršeni desktop orijentisani distro koji se može nadograđivati gotovo do Slack nivoa (ukoliko je potrebno), ali je to nepotreban posao pored živog Slackware-a.

Ukoliko ste nostalgični za gnome2 programima - (skoro) sve možete instalirati preko Netpkg-a i radiće besprekorno (ukoliko ne povučete verzije za Gnome 3!) uz prijatniji izgled na Xfce-u.

Subjektivna ocena - Zenwalk teži da primeni najbolje iz Slacka i Xfce-a, gnome-a (Gnome2 je bio favorizovan zen-desktop do ove verzije) itd. i to tako upakovano na jednom cd-u preda desktop korisnicima koji nakon instalacije od 10-ak minuta imaju potpuno podešen i za rad spreman računar.

Za one koji cene Slack vrline, ali im ne treba dobar deo softvera koji dolazi sa njim (preglomazan download iso dvd-a), ili im predstavlja problem podešavanje čačkanjem po kodu - Zenwalk je odličan izbor jer je među najjednostavnijim distroima koji se upakuje na 1 cd (Minislack je prvobitni naziv za Zenwalk).

Zvanična objava i download

ScreenshotsAdministrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4206
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 24 Dec 2012, 16:30


Zenwalk je fina distribucija, ali je još nisam isprobao u VM ili na hdd-u. Ali imam live verziju na nekom CD-u i to radi fino (utisak je u temi o Zenwalk Live). Obično je moj izbor za slične potrebe Salix. Kakvi su utisci? Koristiš li ga aktivno?Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 153
Joined: 15 Aug 2012, 23:51

Post Napisano: 24 Dec 2012, 17:59


Ranije na slabijoj mašini je Zenwalk Gnome bio moj izbor - perfektno funkcionisalo.
Međutim, kako Gnome3 (buduće verzije Zewalk Gnome-a) i KDE4 baš i ne volim (stvar ukusa), moj trenutni izbor su Slack (Xfce4) i FreeBSD (Gnome2).
Kompatibilnost sa gnome je ono što je odvajalo Zenwalk od Sleka, dok je u ovom slučaju zapravo samo "skraćeni" Slek (sa nešto novijim jezgrom itd.) - ljudi zaista mogu učiti Slackware na Zen-u.
Ubacio sam ga na probu radi neke nostalgije - šta reći - zaista minislek, samo jednostavniji i prilagođeniji klasičnim desktop korisnicima.
Dosta stvari za koje bi mi npr. bio potreban slackbuild mogu neposredno instalirati preko Netpkg-a, inače su pkgtool, slackpkg, rpm2tgz, src2tgz pa i sbodeps jednako dostupni i funkcionalni i na Zenwalk-u (provereno!).
Jedinu prednost (po meni) u odnosu na Slek je veći izbor paketa dostupnih preko Netpkg-a, tj. manji utrošak vremena pri instalaciji dodatnih programa (držim se stable grane u Sleku i SBo - ništa current ili nezvanični paketi preko slapt-geta ili sl.) Interesantno pitanje bi bila kompatibilnost tih stable Zen paketa sa Slekom, jer u obrnutom slučaju postoji.
Sa druge strane, Slek dolazi sa gomilom raznoraznih "biblioteka" pa ukoliko treba napraviti paket (što nije tako redak slučaj) - to će dosta kraće trajati nego na Zen-u koji ih nema - ko ne plati na mostu, plati na ćupriji :)
Dakle, da nije Netpkg-a, Zen bi zapravo predstavljao neki vid minimalističke instalacije Sleka...Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 24 Dec 2012, 19:14


Свидело ми се како си га описао :)
Али и Саликс је одличан. По твом опису Зенвока, рекао бих да је веома сличан, ако не и исти као Саликс. Наравно, сем окружења :)
Саликс чачкам већ неко време и спремам један чланак за блог. А пробаћу и Зенвок, стварно си ме заинтересовао описом.Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 153
Joined: 15 Aug 2012, 23:51

Post Napisano: 24 Dec 2012, 22:48


Hvala, zaslužio je to Zenwalk od mene...
Salix, izgleda, još više približava Slek iskustvo "mainstream" distroima, a ja sam tu više stara škola - samo stable ;)

Nego, evo nečeg interesantnog za eventualno testiranje na Sleku - neki Rusi su, izgleda (koliko sam mogao da razumem) progurali Netpkg na Slek i poodavno skidaju Zenwalk pakete. Pitanje je koliko je to uspešno, ali je u suprotnom slučaju potpuno funkcionalno.

Zen ima "current" (to je zapravo "stable" za razliku od "snapshot") granu, pa ako neko ima vremena i ne žali za eventualnim rušenjem sistema - može da proba instalaciju npr. "3rd party" aplikacija (ono što bi se npr. radilo preko slackbuilda).

Za znatno brže skidanje u /etc/netpkg.conf-u omogućite sledeće mirror-e umesto podrazumevanih:

Code: Select all

# Current repository (ISO packages)
Internet_mirror = http://viking.zenwalk.org/i486/current/zenwalk

# Current repository (EXTRA packages)
Internet_mirror = http://viking.zenwalk.org/i486/current/extra
Netpkg će pretražiti i ponuditi instalaciju dodatnih paketa (zavisnosti) - preporučujem oprez - pa da vidimo npr. da li i u kolikoj meri može zameniti npr. slackbuild...

Učiniću to i sam, ali ne mogu u skorije vreme...

Može se skinuti iz zvaničnog Zen repoa preko ovog linka.Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 153
Joined: 15 Aug 2012, 23:51

Post Napisano: 14 Feb 2014, 10:27


Upravo je izašla nova zvanična verzija 7.4 sa XFCE 4.12, LXDM-om umesto GDM-a, Xfburn-om kao podrazumevanim programom za diskove umesto dosadašnjeg Brazera itd...
Vrlo friška vest - još nije ni objavljena na zvaničnom sajtu :)


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest