Kako da kreirate upisiv, butabilan flash sa slackware ?

Uputstva, saveti i trikovi

Moderator: Urednik

Post Reply

Stalni član
Stalni član
offline

Posts: 36
Joined: 01 Jun 2016, 18:07

Post Napisano: 03 Jun 2016, 17:05


Ako nekog zanima kako da kreira slackware instalacioni usb a da pri tom usb ostane upisiv. Evo mog postupka.

Prvo vam treba .iso slika slackware. Trenutno je to: slackware64-14.1-install-dvd.iso , To je prvi dvd, sa slackware sajta i on je dovoljan za kompletan sistem.

Preuzetu .iso sliku na jednostavan nacin raspakujte. To mozete grafickim programom. Predpostavljam, da vec imate instaliran slackware, jer je ideja da svako slackware prilagodi na svoj nacin. Ja upravo to planiram da uradim.

Kada raspakujete .iso sliku, sada imate folder u kom je slackware grana. Recimo ovde:

/home/korisnik/slackware64-14.1-install-dvd

Udjite u taj folder i nadjite folder usb-and-pxe-installers. Kopirajte taj folder, recimo u /home.

Sada vam treba usb flash disk najmanje od 4 gb. Formatirajte ga na svoj nacin. Mada, ako nije butabilan i instalacioni, formatiracemo ga u toku procesa.

Sada otvorite terminal.

Code: Select all

# su
-lozinka
cd /home/korisnik/usb-pxe-installer
ubacite flash, ako vec nije :)

Code: Select all

# fdisk -l
Ovako smo izlistali sve diskove - uredjaje. Flash je obicno: sdb ili sdc (sda je hard disk - to ne dirajte). Zakljucili smo da je flash sdb (ne sdb1, to je samo particija). I dalje smo u usb-pxe-installer.
Zatim uradimo sledecu komandu:

Code: Select all

./usbimg2disk.sh -f -s /home/korisnik/slackware64-14.1-install-dvd -o /dev/sdb

- pojašnjenje:
Na ovaj nacin, terminalnim programom usbimg2disk.sh , vrsimo kopiranje raspakovanog .iso fajla na flash (/dev/sdb) + pored vidljivih fajlova, pravimo particionu tabelu i boot program syslinux. Sto ce nam omoguciti da nam flash bude butabilan a isto tako upisiv.

Sta to znaci? To znaci, da interno mozemo da menjamo (neke) opcije slackware, ali samo ako znamo sta radimo, da ne bi pokvarili instalaciju, mozemo na flash dodati svoj folder, recimo sa svojim slikama, ili dodati svoje desktop pozadine, cesljati po programima. Mozemo menjati kongfiguracione fajlove i slicno. Na taj nacin, vrsimo remasterizaciju slackware, prilagodjavanje svojim potrebama, ili mozda zelimo svoju distribuciju.

Ovako izgradjen instalacioni flash, malo sporije ucitava kernel, ali sve bi trebalo da radi. Ja vam ovo pisem, jer sam konacno, uspeo da rasclanim neke, meni vazne stvari, sta je syslinux, sta je instalacija, sta je boot. Na ovaj nacin, mozemo bukvalno od nule graditi svoj sistem. Ispod nas je samo pokretac MBR i syslinux. Sve iznad toga, zavisi od nas. :)

Eto tako, nadam se da ce nekome ovo pomoci.

Prethodni postupak u terminalu bi trebalo da se uspesno zavrsi. I jedna caka: Dobro je imati flash disk sa lampicom koja svetli kad se cita ili upisuje, tako smo sigurni kada treba da iscupamo flash. Nekad zna sistem da ima malo "zakasnele radnje" i ako nam kaze da je sve gotovo.

:afro:


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest