Systemd, problem ili rješenje?

Odeljak za diskusije o ostalim Linuks distribucijama i drugim *NIX-like operativnim sistemima

Moderator: Urednik

Post Reply

Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 1369
Joined: 07 Jun 2012, 18:01
Location: Najlipši grad na svitu :)

Post Napisano: 30 May 2014, 08:47


Lutajući LinuxQuestions forumom naletim na stranicu http://boycottsystemd.org/" onclick="window.open(this.href);return false; gdje autor tvrdi da je systemd prilično loše dizajniran sustav, a po onome što tamo piše dalo bi se zaključiti da je praktički tempirana bomba i da korištenjem istoga možemo samo izgovarati: "ma neće meni eksplodirati".

što mislite o systemdu? što više čitam o njemu sve manje mi se sviđa...
Udruga SOK - službena stranica
Spreman sam umrijeti časno, ali ako nečasno, onda ništaAdministrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4153
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 30 May 2014, 09:26


SystemD ima svojih dobrih i loših strana. Stranica ispravno navodi neke od njih, ali čini mi se da ima i nekoliko neispravnih stavki koje su nastale na osnovu postova sa internet foruma i blogova. Neki od njih sigurno sadrže predrasude.

E, sad... Da li je SystemD dobar? Iskreno nisam siguran. Jedina prednost u odnosu na do skoro najpopularnije init sisteme je brzina podizanja. Sve ostalo nije generalna prednost i može se posmatrati i kao prednost i kao mana (napr: vezanje daemona za init, binarni format logova, itd). A čak brzina ni ne mora biti prednost. Svakako jeste kad su u pitanju tableti, pametni telefoni i drugi prenosni uređaji. Ali je mali problem što systemd nije jedini konkurent na ovom polju. Postoje i drugi konkurentni init sistemi koji verovatno mogu da ponude slične performanse bez vezivanja za specifične tehnologije, dodatne apstrakcije pokretanja sistema i upravljanja servisima.

Mada moja najveća zamerka nije samo funkcionisanje SystemD. Kažem: za neke upotrebe je verovatno ok rešenje. Ono što meni konkretno smeta je forsiranje SystemD-a kao generalnog rešenja. Lično jako volim slobodu izbora i ne sviđa mi se kada mi se nameće rešenje koje rešava probleme koje nemam. Ili koji su benigni i ne smetaju mi mnogo (napr relativno spor boot). Nisam protiv da ga koriste oni kojima to zaista smeta. Ali mi smeta da ti isti meni nameću svoje preferencije.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest