Slackware 13.1 stable

Novosti u vezi Slackware Linuxa

Moderator: Urednik

Post Reply

offline

Post Napisano: 24 May 2010, 22:24


Stigao 13.1  :cool:
Wed May 19 08:58:23 UTC 2010
Slackware 13.1 x86 stable is released!
Lots of thanks are due -- see the RELEASE_NOTES and the rest of the
ChangeLog for credits. The ISOs are on their way to replication,
a 6 CD-ROM 32-bit set and a dual-sided 32-bit/64-bit x86/x86_64 DVD.
We are taking pre-orders now at store.slackware.com, and offering
a discount if you sign up for a subscription. Consider picking up
a copy to help support the project. Thanks again to the Slackware
community for testing, contributing, and generally holding us to a
high level of quality. :-)
Enjoy!
Release Notes
Last edited by branko on 24 May 2010, 22:53, edited 1 time in total.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 81
Joined: 21 Mar 2007, 07:04
Location: Beograd
Birthday

Post Napisano: 25 May 2010, 08:52


Odmah skidam, samo da vidim 4 GB čega ću da žrtvujem :D



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 81
Joined: 21 Mar 2007, 07:04
Location: Beograd
Birthday

Post Napisano: 27 May 2010, 18:22


Skinuo, instalirao, i evo utisaka.
Na prvi pogled - super
Na drugi - malo razočaravajuće. Dolphin se zabaguje na 10-ak sekundi kad se ulazi u neke foldere, brljavi sa grafikom pomalo, ata uređaji prepoznati su kao sdX, pokretanje starije verzije (13.0) sa novim loaderom nije uspelo iz prve, i to mi je danas dovoljno da izgubim volju za daljim probavanjem. Dobro je što sam ga bar instalirao na novi hard disk pa nisam ništa od ranije obrisao, jer još da i ovu "razgaženu" 13.0 verziju jesam verovatno bih izgubio volju i da uključujem kompjuter do sutra.....
Za Slackware svaka čast kao i uvek, ali ove stvari sa novim kernelom i KDE-om su mi dovoljno odbojne za trenutno raspoloženje  :(
Igraću se sa tim nekom drugom prilikom, sigurno sve može da se dovede u red :)
Last edited by enaB on 27 May 2010, 18:48, edited 1 time in total.



offline

Post Napisano: 27 May 2010, 21:44


Standardno za KDE, jako je spor, iskreno pun mogucnosti ali jako spor. Sto se tice oznacavanja diskova, ne znam tacno ali mislim da je to od neke verzije kernel-a postao standard da IDE diskovi budu prepoznati kao sata, ja sam imao problem na pocetku sa montiranjem posto sam imao i SATA i ATA diskove, pa je jedan kontroler pri boot-u bio prvi, tokom drugog boot-a drugi i diskovi su bili cas sda cas sdb i pravilo mi je velike probleme, dok nisam sredio fstab sa montiranjem preko UUID-a



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 81
Joined: 21 Mar 2007, 07:04
Location: Beograd
Birthday

Post Napisano: 27 May 2010, 22:36


Sad ga polako sređujem, sve će to dođi na svoje mesto :)
Ne smeta mi označavanje diskova ako ne pravi problem za boot drugog linuxa sa starijim kernelom koji ih vidi normalno, ali pošto taj hard obe verzije vide kao sda onda nije problem. Može to da se vrati na staro u konfiguraciji kernela, probao pre par nedelja :)



offline

Post Napisano: 28 May 2010, 19:57


I ima li kakvih novosti nakon sredjivanja, kod mene se KDE vuce, ali izdrzavam. Inace ostatak sistema kao i uvek siguran i stabilan, za sad sam se prebacio na stable, dok malko ne zastare programi, i u -current ne udju novije verzije vredne testiranja, danas sam i skinuo 32bit SlackDVD, pa usput ako nekom u BG treba, a nema odakle da preuzme nek se javi ;)

Eh da dodam, i pohvalim sve koji ucestvuju na slackbuilds.org, vec je aktivna poprilicno dugacka lista kompatibilnih slackbuild skripti i ostalog neophodnog materijala(patch-eva)
Last edited by branko on 28 May 2010, 20:00, edited 1 time in total.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 81
Joined: 21 Mar 2007, 07:04
Location: Beograd
Birthday

Post Napisano: 29 May 2010, 09:37


Osim što brlja nekad ovako kao na prvoj slici (unormali se kad se prozor maksimizira pa vrati), ostalo je dobro.
Instalirao sam i Gtk-KDE4 da GTK programi ne izgledaju ružno i sad sam zadovoljan  :D
Attachments
snapshot4.jpg
snapshot3.jpg
snapshot3.jpg (37.13 KiB) Viewed 4697 times



offline

Post Napisano: 29 May 2010, 11:00


Necu vise kukati, ja stvarno imam srece, meni jedino sporo radi, a nemam ove specijalne efekte  :grin:



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 81
Joined: 21 Mar 2007, 07:04
Location: Beograd
Birthday

Post Napisano: 29 May 2010, 11:23


Ma to od kad imam integrisanu ATI "karticu" samo problemi :rolleyes:



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 252
Joined: 09 Feb 2007, 17:11

Post Napisano: 08 Jul 2010, 10:58


Za moju PIII masinu KDE4 je prespor. Nije da ne moze da radi, ali odziv je stvarno spor. Resenje je da se iskljuce desktop efekti, ali to onda nije to.
Ipak, nije da mi to predstavlja neki problem sad, posto volim sto jednostavnija resenja i vec sam od verzije 13.0 poceo polako da prelazim na fluxbox, koji sam povremeno koristio i na 12.2.

Ulenjio sam se prilicno, pa me sad mrzi da prelazim na "generic" kernel, ali koliko sam video ni ovom "velikom" nista ne fali, sa fluxboxom sistem zauzima oko 80mb RAM memorije, to je ipak manje nego sto neki programi sami zauzmu (firefox na primer). Ne znam koliko bih dobio prelaskom na generic, ali ako bih spustio i na 70mb, to mi nista ne znaci.

Sto se tice problema koje sam imao, prvi se pojavio kada sam pokusao da instaliram verziju NVIDIA drajvera koju sam koristio na 13.0 (to je neka od 195.X.X verzija drajvera). Javio mi je gresku da nije u stanju da napravi modul za taj kernel. Zato sam skinuo najnoviji drajver sa zvanicnog sajta i i sve je proslo ok.

Drugi problem sam primetio kod dodeljivanja adrese. Izgleda da ova verzija dhcpcd (bar mislim da je on u pitanju) nema dovoljno "strpljenja" da saceka odgovor od rutera, pa povremeno objavi "timeout" iako je ruter ukljucen. Medjutim, to nije toliki problem, jer nekoliko sekundi nakon toga dodje sebi. Problem koji nije postojao na 13.0 a sad postoji je sto kad podignem sistem pre nego sto ukljucim ruter ne mogu da izadjem na internet. Cak i ako dodelim adresu "rucno". U tom slucaju mi ostaje samo da kao root  pokrenem /etc/rc.d/rc.inet1 . Pitao sam na #slackware kanalu da li postoji neko resenje za to, javio mi se alien BOB i rekao da je resenje da ne iskljucujem ruter  :grin: .

Treci problem koji sam imao, a koji je postojao i na 13.0, je prespor internet. Jednostavno, za svaku akciju je trebalo nekoliko, ili nekoliko desetina sekundi da bi pocela (recimo u firefoxu je deceniju trajalo ono "looking up.."), ali kada jednom pocne (download recimo) brzina je normalna. Ispostavilo se da je problem sto je ukljucen modul za ipv6, pa sam isti stavio na blacklist, i time resio problem, sad je odziv momentalan.
Sto se drugih stvari tice, sve je ok. Slackware je i u ovoj verziji stabilan i brz, i za sada nisam primetio da osim ovih par sitnica ima neki veci problem.
Last edited by Andersen on 08 Jul 2010, 11:27, edited 1 time in total.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest