Problem sa zvukom

Imate problem sa grafičkom karticom, monitorom, periferijama... ovo je mesto za vas

Moderator: Urednik

Post Reply

Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 92
Joined: 18 Mar 2012, 08:40
Location: Beograd

Post Napisano: 21 Oct 2012, 18:40


Pozdrav drugari!

Samo sto sam instalirao slackware 14 i naleteo na neke problemcice. Desava mi se kada restartujem komp da ne zapamti podesavanja za rezulucije ekrana i raspored. Posto imam 2 ekrana neku staru 17" i 20" noviji, namestim da je manji produzetak veceg i ono se vrati na kloniranje desktopa. Inace sem instalacije i dodavanja novog usera nista nisam radio.
Drugi problem je sa zvukom kao root radi kmix i zvuk exstra ,kao novi korisnik izbaci mi notifikaciju

multimedia system

The audio playback device HDA ATI SB (ALC892 Analog) does not work.
Falling back to default

nemam pojma sta da radim

Inace sve radi lepo i glatko veoma sam zadovoljan kako se ponasa ovako bez cackanja samo me smori ovo sa zvukom.
e da i ploca je msi 970a-g46

update:

treci problem networkmanager neradi, a net radi, eth0 podesena imam izlaz na net i kao root i kao user.
Last edited by liblack on 21 Oct 2012, 19:53, edited 2 times in total.



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 21 Oct 2012, 19:25


Само мала напомена: Најбоље је једну тему поставити као једно питање, због прегледности ;)



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 92
Joined: 18 Mar 2012, 08:40
Location: Beograd

Post Napisano: 21 Oct 2012, 19:48


pa reko da nebude spam sa vise postova nego par sitnica na jednom postu ali ako hoces otvoricu temu za svaki problem.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 854
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 21 Oct 2012, 20:51


Da li zvuk radi i nakon ovog obaveštenja? Meni se ovo obaveštenje dešavalo na prethodnom (desktop) računaru i mislim da sam prihvatao ovo obaveštenje (čekirao opciju da me više ne obaveštava) jer je zvuk i nakon ovog radio.

Što se tiče problema sa network manager-om. Da li si prilikom instalacije, u delu za podešavanje mreže izabrao da NetworkManager daemon preuzme na sebe taj posao, ili si samo odabrao opciju DHCP. NM je novina uvedena u Slackware 14 i može se lako desiti da korisnik naviknut na stariji način instalacije (gde nema opcije za NM) samo nastavi sa default postavkama (dobijanje adrese preko rc.inet1 skripte). Ako je to situacija i kod tebe, trebalo bi da uradiš sledeće:
  • Otvori fajl /etc/rc.d-rc.inet1.conf i u njemu izbriši vrednosti postavki koje omogućavaju da se određeni adapter automatski pokrene sa sistemom. Ako ti je adapter recimo eth0, pronađi podešavanje za eth0 i izmeni vrednosti svih stavki koje je imaju u " "

    Primer:

    Code: Select all

    # Config information for eth0:
    IPADDR[0]=""
    NETMASK[0]=""
    USE_DHCP[0]="yes"
    DHCP_HOSTNAME[0]=""
    promeni u

    Code: Select all

    # Config information for eth0:
    IPADDR[0]=""
    NETMASK[0]=""
    USE_DHCP[0]=""
    DHCP_HOSTNAME[0]=""
    Snimi fajl i izađi iz njega. Nakon restarta neće se automatski podizati mrežni adapter čije si postavke promenio (i recimo, kao u slučaju koji sam predstavio, neće se pokretati dhcpcd na tom adapteru).
  • učini izvršnom skriptu rc.networkmanager sledećom komandom:

    Code: Select all

    # chmod +x /etc/rc.d/rc.networkmanager
    Nakon ovoga, NM daemon će se pokrenuti nakon restarta i omogućiće ti da podešavanje mreže vršiš pomoću nm-applet programčića (zavisno od okruženja koje koristiš).
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 92
Joined: 18 Mar 2012, 08:40
Location: Beograd

Post Napisano: 21 Oct 2012, 21:09


Kada se ulogujem kao root sve radi kako treba ( vezano za zvuk ) nemam nikakvo obavestenje. Medjutim kao drugi user nakon ovog obavestenja nema zvuka niti opcija u kmix-u za pojacavanje i smanjivanje.

Sto se tice mreze ona radi. A i networkmanager sam pokrenuo zahvaljujuci tebi tako sto sam kucao :

Code: Select all

#/etc/rc.d/rc.networkmanager start 
nakon cega je proradio i u panelu pokazao postojecu konekciju. I onda sam kucao:

Code: Select all

# chmod +x /etc/rc.d/rc.networkmanager
rebutovao i to je proradilo hvala Drummer!

Ali zvuk mi je misterija i dalje



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4100
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 22 Oct 2012, 04:37


Da li bi mogao da postaviš izlaz sledećih komandi?

Code: Select all

lspci -k | grep -A3 Audio
cat /proc/asound/card*/codec* | grep Codec
Šta se dešava kad pokreneš alsamixer?



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 99
Joined: 12 Jan 2012, 10:22
Location: Novi Sad

Post Napisano: 22 Oct 2012, 05:50


liblack wrote:multimedia system

The audio playback device HDA ATI SB (ALC892 Analog) does not work.
Falling back to default
Izadji iz X-a, backap-uj i obrisi ~/.kde4/share/config/phonondevicesrc, vrati se u X, vidi da li radi zvuk i da li dobijas tu poruku.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 92
Joined: 18 Mar 2012, 08:40
Location: Beograd

Post Napisano: 22 Oct 2012, 06:26


# lspci -k | grep -A3 Audio
00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 Azalia (Intel HDA) (rev 40)
Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device d693
Kernel driver in use: snd_hda_intel
00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller (rev 40)
--
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Juniper HDMI Audio [Radeon HD 5700 Series]
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device aa58
Kernel driver in use: snd_hda_intel
02:00.0 USB controller: ASMedia Technology Inc. ASM1042 SuperSpeed USB Host Controller

# cat /proc/asound/card*/codec* | grep Codec
Codec: Realtek ALC892
Codec: ATI R6xx HDMI



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4100
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 22 Oct 2012, 07:27


Ček, kažeš da kao root radi, a kao običan korisnik ne? Ako si ulogovan kao običan korisnik, otkucaj:

Code: Select all

groups
Da li si pri pravljenju novog korisnika preskočio dodavanje u dodatne grupe?

Edit:

Probaj i da pokreneš alsamixer i javi ako i koju grešku javlja.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 92
Joined: 18 Mar 2012, 08:40
Location: Beograd

Post Napisano: 22 Oct 2012, 11:27


Pa da grupa je "users", mislim da to daje kao opciju? Ok sada sam na poslu pa ti javljam popodne. Nego ima li neko resenje za rezoluciju koju stalno vraca na default.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests