Externi hard disk na laptop

Imate problem sa grafičkom karticom, monitorom, periferijama... ovo je mesto za vas

Moderator: Urednik

Post Reply

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 228
Joined: 18 Jan 2012, 03:15

Post Napisano: 09 Jan 2013, 20:31


U slucaju da ode hard disk na laptopu (znaci nema ga , ne vidi se prilikom instalacije OS-a), prikljuci se externi, da li ce se videti taj externi prilikom instalacije nekog OS-a bez nekih problema da bi instalacija isla nja njega?
Snaga čopora je vuk, a snaga vuka je čopor.Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 100
Joined: 04 Jun 2010, 06:28

Post Napisano: 09 Jan 2013, 21:12


Zavisi da li moze laptop da boot-uje sa usb porta sistem. Ako moze da boot-uje ne znaci automatski i da moze da se instalira sistem na usb. Po nekom pravilu, mogu samo live verzije operativnih sistema na usb.Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 228
Joined: 18 Jan 2012, 03:15

Post Napisano: 09 Jan 2013, 21:23


Ok, hvala :beer:
Snaga čopora je vuk, a snaga vuka je čopor.Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 228
Joined: 18 Jan 2012, 03:15

Post Napisano: 22 Mar 2014, 01:20


Da ne otvaram novu temu. Kupim danas eksterni HD (nikada nisam bio u dodiru sa ovom spravom :) ) i ja kontam da to radi kao pravi HD, medjutim neki me komentari zbunise pa vise ne znam da li ovo radi kao HD ili kao fles . Radi se o ovom modelu http://www.winwin.rs/racunari-i-kompone ... 44488.html" onclick="window.open(this.href);return false; . Ako bi neko mogao da mi pojasni kako ovo cudo tehnike radi, kao HD ili kao fles. U slucaju da radi kao HD, ja sam zaboravo da ga na pocetku formatiram pa je FAT32 , a ja sam fajlove vec prebacio na njega. Smem li da ga podelim na dve particije, pa prvo da formatiram praznu particiju u NTFS, onda prebacim fajlove na nju, pa onda formatiram ovu drugu.
Snaga čopora je vuk, a snaga vuka je čopor.Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4101
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 22 Mar 2014, 08:58


Nema velike sličnosti sa "flashom" osim što je prenosiv. Ali je flash mnogo otporniji s obzirom da je sva elektronika integrisana na jednom čipu i ne sadrži pokretne delove. S druge strane eksterni diskovi mogu da sadrže mnogo veću količinu podataka pošto koriste istu tehnologiju kao i standardni SATA diskovi.

Jesi li siguran za FAT32? Ako koristiš Windows, najveća veličina FAT32 particije koju je moguće formatirati korišćenjem Windows alata je ograničena na 32 GB. Linuks je u mogućnosti da formatira veće FAT32 particije (koje je moguće koristiti i iz Windowsa), a možda postoje i specijalizovane alatke koje to omogućavaju i iz Windowsa. Dakle nije isključeno i moguće je, ali bolje proveri.

FAT32 ima ograničenje veličine datoteka od 4GB, tako da je konverzija u NTFS dobra ideja. Ali ako misliš da koristiš Windows bazirana rešenja kao što su razni partition manageri, ljudi o tome ovde verovatno neće hteti da govore. :)

Elem, teorijski (ako je zaista FAT32 particija):
1. Smanjiš FAT32 particiju
2. Kreiraš novu particiju i formatiraš u NTFS
3. Kopiraš podatke iz FAT32 particije u NTFS particiju
4. Obrišeš FAT32 particiju
5. Premestiš NTFS particiju na početak diska
6. Proširiš NTFS particiju da zauzima ceo disk

To bi ukratko bio spisak koraka bez obzira koji alat za particionisanje ili OS koristiš. Postoje Linuks bazirana rešenja uključujući i neka koja su bazirana na Slacku, ali ne mogu napamet da se prisetim ili ako mogu ne mogu da ih preporučim ili pružim savet i pomoć u vezi njih.

Elem, ako te zanimaju rešenja za Windows, to ćeš morati da pitaš negde drugde. :) Pretraži Google za "partition manager windows" i izaći će par rešenja od kojih neka imaju verzije besplatne za ličnu upotrebu.Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 228
Joined: 18 Jan 2012, 03:15

Post Napisano: 22 Mar 2014, 17:00


Sve si mi pojasnio kako treba. U sustini mi je bilo vazno da ovo ustvari radi kao HD, jer videh u komentarima za ovaj HD pominju nesto kao fles, pa me zbunise. Ali sada verujem da su mislili na to da je ustvari prenosiv kao fles, a ne da je fles memorija. Hvala puno.
Snaga čopora je vuk, a snaga vuka je čopor.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests