Konfiguracija (misljenja)

Imate problem sa grafičkom karticom, monitorom, periferijama... ovo je mesto za vas

Moderator: Urednik

Post Reply

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 235
Joined: 18 Jan 2012, 03:15

Post Napisano: 15 Apr 2016, 21:25


Aha, pa znam ljude :grin: (winwin) . Izgleda da cu morati kod njih, da budem iskren pogubili su se u velicini uopste nisu profesionalni sto se tice garancija itd.
Snaga čopora je vuk, a snaga vuka je čopor.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4467
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 16 Apr 2016, 10:03


Ne znam u kakvoj su relaciji. Samo znam kad sam im plaćao nešto da je račun išao na Alti. :)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 870
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 16 Apr 2016, 10:30


Alti više ne postoji, a WinWin je nastao kao maloprodajni lanac Alti-ja (tada je Alti bio samo veleprodaja). U vreme tranzicije (rasparčavanja i gašenja Alti-ja) računi su išli na Alti direktno (da bi se što više para prikupilo valjda :).

Posle onakvog @bocke-tovog posta, ja nemam šta da dodam u vezi HW-a :)
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 235
Joined: 18 Jan 2012, 03:15

Post Napisano: 16 Apr 2016, 19:37


Mogu u usponu da mi nabave komponente po ovim cenama, a u ponedeljak ce mi javiti da li ce moci jos rabata da mi daju posto su u pitanju dve masine.
Buni me jedna stvar, u predracunu mi je pisao maticnu asus 1151 Z170-P D3 , podrzava li ona DDR4? Ja gledah specifikaciju ali ne vidim nigde da pise DDR4.
Memorija ce biti 4x4GB hyperX fury 2133MHZ.
Ali valjalo bi jos malo rabata, mnogo bre izadje . Treba jos HD, napajanje,opticki.
Hoce li biti dovoljno napajanje od 560W, imajuci u vidu kasniji dodatak graficke.
Snaga čopora je vuk, a snaga vuka je čopor.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4467
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 17 Apr 2016, 08:24


@drummer: Hvala na detaljima. Ima ko zna. :)

Da, to je DDR3 matična. Možda je previd. Ne znam zašto bi ti nudili DDR4 memoriju sa pločom koja je ne prihvata? Skreni im pažnju. Ili možemo da pogledamo DDR3 varijantu, ali samo ako nudi primetno smanjenje cene i ako ti taj downgrade odgovara.

Napajanje je filozofija sama po sebi. Da li uzeti sa kućištem ili posebno? Da li uzeti fiksna ili modularna? Koja snaga? Koji proizvođač je bar solidan?

Što se tiče snage, zavisi od kartice. Moj neki instinkt bi bio da uzmem bar 650W zato što su mi ranije jeftina 400/500W napajanja koja su dolazila sa kućištem crkavala. Ali ako je kvalitetno napajanje u kućištu, možda će i 500W biti dovoljno? Ne znam. Već nekoliko godina uzimam napajanja jače snage za svaki slučaj. Elem, kartice obično imaju navedenu potrošnju snage u specifikacijama. Iako je potrebno baciti pogled i na testove. Recimo nominalno R9 380 troši dosta više od GTX 960, ali u praksi i pod većim opterećenjem ta razlika je gotovo nepostojeća.

Ali možeš baciti pogled ovde za neku ideju koliko bi bar nominalno trebalo da bude napajanje: http://www.coolermaster.com/power-supply-calculator/" onclick="window.open(this.href);return false;

Kad uhvatim vremena ću ti napisati i jeftiniju varijantu. Pošto vidim da se niko drugi ne javlja. :) Ali onda moraš malo da spustiš očekivanja. :beer:



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4467
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 17 Apr 2016, 09:35


Našao sam jeftiniju socket 1151 ploču sa podrškom za DDR4:
Ako mogu to da ti ponude po toj ili sličnoj ceni to bi smanjilo cenu bar za 6-7.000. A ta ploča čak i nativno podržava 2.133 DDR4, pa odgovara i uz memoriju koju su ti ponudili.

Ovo je mATX ploča (manjih dimenzija) pa ima i manje priključaka na ploči. Tako je i maksimalna količina memorije manja: 32 GB (2x 16GB). Tu je jedan PCIex 16 port, 2 PCIex 2 porta (za dodatne mrežne, zvučne ili kontroler kartice), a klasični PCI port ne postoji. Ploča ima izlazak za HDMI.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4467
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 17 Apr 2016, 09:54


Mada, ako bi išao na ovo morali bi da ti daju novu ponudu za memoriju, pošto ova ploča nema 4 priključka za memoriju, nego samo 2.



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 235
Joined: 18 Jan 2012, 03:15

Post Napisano: 17 Apr 2016, 11:30


Ok, videcu sutra sta nude pa cu probati kombinaciju i sa ovom plocom.
Hoce li grafika i sa ovom plocom biti na nivou?
Ako ti nesto jos padne na pamet slobodno pisi.
Mnogo hvala :beer:
Snaga čopora je vuk, a snaga vuka je čopor.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4467
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 17 Apr 2016, 16:05


Grafika je integrisana sa procesorom, nema veze s pločom. I3, i5 i i7 imaju integrisanu grafiku. :)

Našao sam jedno poređenje Intelovih integrisanih grafika:
intelhdgraphicsgenerations-1500x1000.jpg
U i3 6100 se nalazi HD 530. Interesatno je da su ovo samo malo bolje performanse od AMD A10-7870K. Kao što rekoh meni je interesantna i ta AMD varijanta.

Razmišljao sam o varijanti sa DDR3, ali 16 GB DDR3 rama nije puno jeftinije. Ako uopšte. Cene su tu negde. Vrlo slične.Ako moraš da uštediš, možda bolje da uzmeš 8 GB, a kasnije dokupiš dodatnu memoriju (il ne ako si zadovoljan sa radom kompa). Za dva kompa je to ušteda od oko 10.000 din. A sistem će raditi sasvim fino i sa 8 GB rama.

RAM memorija je bitna ako radiš sa grafikom velike rezolucije, pošto se sve izmene i podaci za otkazivanje izmena čuvaju u ram memoriji. Ako radiš pripremu za štampu ili se baviš fotografijom, preporuka je imati "dosta" rama. Ali možda je i 8GB "dosta"? Ne znam. To ti najbolje možeš da vidiš iz prakse.

Kada bih gledao alternativu, radije bih gledao AMD varijantu nego neku slabiju Intel varijantu. Iskreno. :)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4467
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 17 Apr 2016, 16:39


S time što AMD povlači FM2+ krajem godine, a ni FM2+ ne podržava DDR4. Dakle ne bih preporučio ni tu kupovinu pošto nije baš dugoročna. :)

Da je veća razlika u ceni izmeću Haswella/Broadwella/Skylakea, rado bih preporučio neku od starijih generacija iX procesora. Ali cene matičnih i jeftinijih procesora su slične.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest