Intelove integruše su prilično solidne, ali je uvek najbolje izabrati najnoviju generaciju. 6 generacija je zasnovana na skylake mikroarhitekturi i ima oznaku iX 6XXX. Napr: i3 6100. Ova generacija ima moćniju integrisanu grafiku od onih sa 4xxx ili 5xxx oznakama.
Nažalost, Uspon nema nijedan Skylake procesor u ponudi. Po meni je najbolje uzeti noviju seriju i zatim videti koliko ti radi li ne radi posao. A u svakom slučaju se kasnije može nabaviti ozbiljnija grafika. S time da je ova grafika već na nivou jeftinijih desktop grafika tako da najjeftinije kartice ne predstavljaju upgrade. Značajan upgrade bi bilo bar 100 e pa na više. Ne znam... R7 360 ili Geforce GTX 750-ti. Ili bolje. Moj predlog bi bio ići na čak i bolje kartice, ali onda treba štekati kintu. Osim ako nisi iznenadno dobio/zaradio neku veću kintu.
Što se tiče matičnih, zgleda da su za socket 1151 trenutno aktuelne matične zasnovane na Z170 čipsetu. Ovde treba biti oprezan pošto dolazi u nekoliko varijanti (vidi moju napomenu kod konkretnih predlog za ram) uključujući i DDR3 verzije. Kad već uzimaš novo, najbolje je da odmah uzmeš ploču sa DDR4 podrškom. Što se tiče količine, lično bih uzeo 16 GB DDR4 (a možda i više u zavisnosti od finansija - volim da imam mnogo rama, a tebi za grafiku ne može da šteti

). Minimum 8 GB ako si primoran da skraćuješ cenu.
Dakle: matična + procesor + memorija. Ostatak delova možeš da recikliraš iz starog kompa. S obzirom da je u pitanju integruša, staro napajanje će biti sasvim dovoljno. Grafiku kupuješ kad vidiš da li ti treba i kad skupiš kintu.
Neki predlozi
Procesor
i3 ili i5
Nisam gledao nešto mnogo okolo za cene i modele. Ovo je šta Emmi.rs nudi, a meni izgleda prihvatljivo (oni su obično povoljni):
Matična
Kod nas je najbolja ponuda LGA1151 matičnih sa Z170 čipsetom. Lično bih birao nešto sa nativnom podrškom za DDR4 2400 mhz (neke podržavaju do 2133 mhz nativno) pošto je ponuda ovih memorija trenutno prilično dobra. Bilo bi dobro da imaju HDMI izlazi za Full HD rezoluciju. Display Port je dostupan samo na znatno skupljim pločama. Ali to je bitno samo za 4K rezoluciju. Običnoj raji je Full HD sasvim dovoljan (za sada).
Ovde sam se prebacio na Monitor, zato što trenutno imaju malo bolji izbor matičnih od Emmija:
Memorija
DDR4 na 2400 mhz. Može i nešto malecno "brže" memorije pošto većina ploča podržava overclock, a verujem da se memorija može i downclockovati za one koji žele stabilniji sistem.
Ovo je opet na Emmiju. Nisam puno gledao sa strane.
Ostalo
Samo pokupi sa stare mašine i uključi u novu.
Napomene
- Ovo bi trebalo da se uklapa u budžet od oko 50.000 din. Mada postoji fleksibilnost izbora. Možeš uzeti i3 i 16 gb rama ili i5 i 8 gb rama, ili čak i3 i 8 gb rama, u zavisnosti od budžeta.
- Najbolje je sve ovo kupiti u jednoj firmi zbog garancije, a možda je čak moguće dogovoriti da oni slože konfiguraciju prema tvojim specifikacijama. Dakle cene bi mogle biti nešto više od napisanih.
- Kod matičnih... Ako moraš da biraš zamensku, moraš da paziš. Neke su ograničene na 2133 mhz, druge nativno rade na 2133 mhz (umesto 2400 mhz), treće koriste DDR3 (a ne DDR4). Z170 je izgleda vrlo prilagodljiv čipset.
- Nemam ništa protiv AMD-a, ali nisu objavili ništa novo već par godina. Sve je to pomalo matoro. Iako su AMD APU (procesor + grafika) varijante vrlo zanimljive (meni lično). Ali i3 i i5 6XXX su noviji procesori i imaju bolje performanse.
Mojih pet para.