[Rešeno]Учитавање conf фајла при стартовању система (nVidia)

Imate problem sa grafičkom karticom, monitorom, periferijama... ovo je mesto za vas

Moderator: Urednik

Post Reply

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 09 Jun 2013, 11:42


Е овако, пре неки дан сам наишао на занимљив трик који је поставио један корисник енвидијиних власничких драјвера у чланку у КДЕ Г+ групи.
Да би се побољшале перформансе графикче карте, корисно је урадити следеће:
nvididasettingscustom.png
Дакле, у nvidia settings у делу PowerMizer / Prefered Mode одабрати Prefer Maximum Performance. Подразумевано стоји на Adaptive. Разлика је очигледна, види се из упоредних резултата.

Проблем је што та подешавања која извршим, важе само за тренутну сесију. Чим рестартујем рачунар, све је враћено на подразумеване вредности. Постоји опција испод за чување custom конфигурације у фајлу ~/.nvidia-settings-rc. Такође, постоји команда за учитавање тог фајла и према User Manual - ftp://download.nvidia.com/XFree86/Linux ... -guide.txt, треба је поставити у ~/.xinitc.

Команда у питању је

Code: Select all

nvidia-settings --load-config-only
Моје питање је како правилно убацити ову команду у ~/.xinitrc, пре или после стартовања графичког окружења?

Ево како сам поставио:

Code: Select all

#!/bin/sh
# $XConsortium: xinitrc.cpp,v 1.4 91/08/22 11:41:34 rws Exp $

userresources=$HOME/.Xresources
usermodmap=$HOME/.Xmodmap
sysresources=/etc/X11/xinit/.Xresources
sysmodmap=/etc/X11/xinit/.Xmodmap

# merge in defaults and keymaps

if [ -f $sysresources ]; then
    xrdb -merge $sysresources
fi

if [ -f $sysmodmap ]; then
    xmodmap $sysmodmap
fi

if [ -f $userresources ]; then
    xrdb -merge $userresources
fi

if [ -f $usermodmap ]; then
    xmodmap $usermodmap
fi

# Start the window manager:
if [ -z "$DESKTOP_SESSION" -a -x /usr/bin/ck-launch-session ]; then
    nvidia-settings --load-config-only & 
    ck-launch-session startkde
else
    nvidia-settings --load-config-only & 
    startkde
fi
Да ли је то добро или не?



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 99
Joined: 12 Jan 2012, 10:22
Location: Novi Sad

Post Napisano: 09 Jun 2013, 13:49


Drugi način da se postigne ovo je da se u /etc/xorg.conf kod Section "Device" doda:

Code: Select all

Option  "RegistryDwords" "PowerMizerEnable=0x0"
Detaljnije o tome ovde.

Edit:
Koliko vidim, .nvidia-settings-rc ne sadrži podatke o PowerMizer podešavanjima, zato i ne učitava. Ostala podešavanja se učitavaju automatski, i za njih nema potrebe da se dodaje bilo šta u xinitrc.



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 09 Jun 2013, 16:45


Ја имам 4 секције Device:

Code: Select all

Section "Device"

        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz",
        ### <percent>: "<f>%"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "SWcursor"                  # [<bool>]
        #Option     "kmsdev"                    # <str>
        #Option     "ShadowFB"                  # [<bool>]
    Identifier     "Card0"
    Driver         "nvidia"
    Option         "RegistryDwords"     "PowerMizerEnable=0x0"
    BusID          "PCI:2:0:0"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Card1"
    Driver         "nvidia"
    Option         "RegistryDwords"     "PowerMizerEnable=0x0"
    BusID          "PCI:2:0:0"
EndSection

Section "Device"

        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz",
        ### <percent>: "<f>%"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "SWcursor"                  # [<bool>]
        #Option     "HWcursor"                  # [<bool>]
        #Option     "NoAccel"                   # [<bool>]
        #Option     "ShadowFB"                  # [<bool>]
        #Option     "UseFBDev"                  # [<bool>]
        #Option     "Rotate"                    # [<str>]
        #Option     "VideoKey"                  # <i>
        #Option     "FlatPanel"                 # [<bool>]
        #Option     "FPDither"                  # [<bool>]
        #Option     "CrtcNumber"                # <i>
        #Option     "FPScale"                   # [<bool>]
        #Option     "FPTweak"                   # <i>
        #Option     "DualHead"                  # [<bool>]
    Identifier     "Card2"
    Driver         "nvidia"
    Option         "RegistryDwords"     "PowerMizerEnable=0x0"
    BusID          "PCI:2:0:0"
EndSection

Section "Device"

        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz",
        ### <percent>: "<f>%"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "ShadowFB"                  # [<bool>]
        #Option     "DefaultRefresh"            # [<bool>]
        #Option     "ModeSetClearScreen"        # [<bool>]
    Identifier     "Card3"
    Driver         "nvidia"
    Option         "RegistryDwords"     "PowerMizerEnable=0x0"
    BusID          "PCI:2:0:0"
EndSection
Па сам ставио ту опцију у све 4 секције. Је л' тако треба или сам погрешио?

UPDATE: Ипак се ставља само за прву секцију, илити card0.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 849
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 09 Jun 2013, 17:29


Sad sam ja zbunjen...zar ne treba da bude 0x1 da bi PM bio aktiviran?
Lets explain RegistryDWords field:

"PowerMizerEnable=0x1;

enables PowerMizer feature (0x0 would disable it instead). This entry may not be needed since in recent driver versions PowerMizer is enabled by default.
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 09 Jun 2013, 17:34


Пази, колико сам ја разумео, PowerMizer је активиран подразумевано и подешен на Adaptive Power Mode. Фора је овде да се он онемогући, односно да се постави Prefer Maximum Performance Power Mode.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 849
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 09 Jun 2013, 17:38


Da, sad sam i ja, tek posle iščitavanja kompletnog linka koji je @zero dao, shvatio čemu ovo služi ("a uz to i ne radi" :) )
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 09 Jun 2013, 17:40


Како не ради, не разумем?



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 849
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 09 Jun 2013, 17:45


Fora iz crtaća, zato je pod znacima navoda :beer:

offtopic
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 09 Jun 2013, 17:46


Збунили ме наводници, зато сам и рекао да не разумем. :)



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 176
Joined: 07 Sep 2013, 18:13
Location: Novi Sad

Post Napisano: 12 Feb 2014, 23:23


woow dal ovo podesavanje vazi jos uvek? msm kolko vidim tema je zastarela a od tad je bilo dosta nadogradnji...
The quieter you become the more you are able to hear.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest