uzasno trza

Imate problem sa grafičkom karticom, monitorom, periferijama... ovo je mesto za vas

Moderator: Urednik

Post Reply

Povremen korisnik
Povremen korisnik
offline

Posts: 18
Joined: 29 Apr 2013, 17:00
Location: Šibenik

Post Napisano: 22 Jul 2013, 14:55


Zadnjih dana, pocea mi je uzasno trzat... facebook, youtube, i jos neka stranica otvorena.. zna zamrznit po 10 sekundi.. sta da radim ?

Inace konf. je 512+512 ddr2, intel duo 1.73 ghz, i graficka je intel 954GM
Snovi su skupi, sreću ne možeš da kupiš. U životu postani čovjek i zapamti, moraš da se trudiš !

taf lajf



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2826
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 22 Jul 2013, 15:44


Da li se dešava iz čista mira ili postoji neko pravilo kada pravi problem? Da li trza samo u browseru ili trza i kad se, na primer, gleda film, sluša muzika?

Na osnovu jako malo informacija koje si dao nemam u kom pravcu da razmišljam kad je softver u pitanju. Može da bude i problem sa hardverom, recimo hdd... Ajd neka je softver pa da vidimo dalje :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Povremen korisnik
Povremen korisnik
offline

Posts: 18
Joined: 29 Apr 2013, 17:00
Location: Šibenik

Post Napisano: 22 Jul 2013, 17:59


ne gledam bas filmove na laptopu, slusam muziku iskljucivo preko opere tj. youtube.. ali zna trznut kad otvaram file manager i tako

e i da, kako bi bilo najednostavnije kontrolirat ram memoriju
Snovi su skupi, sreću ne možeš da kupiš. U životu postani čovjek i zapamti, moraš da se trudiš !

taf lajf



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2826
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 22 Jul 2013, 18:39


Ne koristim operu pa ne znam da li je do nje. Za proveru koliko memorije imaš zauzete koristi program htop. Tu ćeš videti i koliko je zauzet procesor i swap i ram.

Proveri da nije zauzeće procesora veliko, možda zeza flash-player dodatak pa ga treba nadograditi?!

Offtopic:
Treba da radim instalaciju Slaka na sličnom laptopu ali me nešto baš mrzi da to odradim večeras. Isti procesor a manje memorije u mašini ima 512mb rama i 20gb hdd...
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4108
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 22 Jul 2013, 20:03


Pokušaj da se vratiš par dana unazad kad su problemi počeli i seti se da li si instalirao nešto novo ili ažurirao sistem. Ako jesi, problem može biti do toga.

Što kaže stereo, proveri situaciju oko zauzeća memorije i procesorskog vremena (kada se ponovi problem) sa htop. Dolazi uz Slack (od verzije 14.0) i trebalo bi da je već instaliran.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2826
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 30 Jul 2013, 23:25


Od juče je počeo i meni ceo sistem da zamrzne na par sekundi. I skype i seamonkey i još po koji program, tastatura... miš vidim radi bez problema. E sad ja sam kod mene video da je hdd počeo da mi pravi probleme i izgleda da moram hitno da menjam hdd a to mi je baš teško da izvedem u ovom trenutku.

@cro0001

ukoliko ti sistem još uvek trza, obrati pažnju da nemaš problema sa hard diskom, Slak ima alate koji ti mogu pomoći u dijagnostici. Smartctl na primer, pogledaj gde sve ima pre-fail i error ispise.

Code: Select all

# smartctl -a /dev/sdX
gde je X oznaka tvog hard diska.

Eto meni se dešava isto pa da razmenimo iskustva :)

P.S. ja sam još imao i problema da butujem sistem, sa porukom o grešci sektora 0 na disku vezano za CHS (ne mogu da se setim tačnog ispisa).
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 31 Jul 2013, 13:46


@stereo, кад помену SeaMonkey, мени се то дешава стварно ретко, али кад се деси, само га искључим и поново укључим и све ради нормално тада.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2826
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 31 Jul 2013, 14:31


Meni se nikad nije dešavalo a sad je već prilično često. Sad već primećujem da mi se to dešava i u drugim programima (na primer skype). Našao sam ovo iz smartctl i ako sam se dobro informisao to nije dobro:

Code: Select all

197 Current_Pending_Sector  0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       1
198 Offline_Uncorrectable   0x0030   200   200   000    Old_age   Offline      -       16
Plus još i gomilu grešaka koje mi izbacuje

Code: Select all

SMART Error Log Version: 1
ATA Error Count: 738 (device log contains only the most recent five errors)
	CR = Command Register [HEX]
	FR = Features Register [HEX]
	SC = Sector Count Register [HEX]
	SN = Sector Number Register [HEX]
	CL = Cylinder Low Register [HEX]
	CH = Cylinder High Register [HEX]
	DH = Device/Head Register [HEX]
	DC = Device Command Register [HEX]
	ER = Error register [HEX]
	ST = Status register [HEX]
Powered_Up_Time is measured from power on, and printed as
DDd+hh:mm:SS.sss where DD=days, hh=hours, mm=minutes,
SS=sec, and sss=millisec. It "wraps" after 49.710 days.

Error 738 occurred at disk power-on lifetime: 13392 hours (558 days + 0 hours)
  When the command that caused the error occurred, the device was active or idle.

  After command completion occurred, registers were:
  ER ST SC SN CL CH DH
  -- -- -- -- -- -- --
  40 51 08 be 74 52 e2  Error: UNC 8 sectors at LBA = 0x025274be = 38958270

  Commands leading to the command that caused the error were:
  CR FR SC SN CL CH DH DC   Powered_Up_Time  Command/Feature_Name
  -- -- -- -- -- -- -- --  ----------------  --------------------
  c8 00 08 b8 74 52 e2 0a      14:15:31.833  READ DMA
  ec 00 00 00 00 00 a0 0a      14:15:31.828  IDENTIFY DEVICE
  ef 03 46 00 00 00 a0 0a      14:15:31.828  SET FEATURES [Set transfer mode]

Error 737 occurred at disk power-on lifetime: 13392 hours (558 days + 0 hours)
  When the command that caused the error occurred, the device was active or idle.

  After command completion occurred, registers were:
  ER ST SC SN CL CH DH
  -- -- -- -- -- -- --
  40 51 08 be 74 52 e2  Error: UNC 8 sectors at LBA = 0x025274be = 38958270

  Commands leading to the command that caused the error were:
  CR FR SC SN CL CH DH DC   Powered_Up_Time  Command/Feature_Name
  -- -- -- -- -- -- -- --  ----------------  --------------------
  c8 00 08 b8 74 52 e2 0a      14:15:30.197  READ DMA
  ec 00 00 00 00 00 a0 0a      14:15:30.193  IDENTIFY DEVICE
  ef 03 46 00 00 00 a0 0a      14:15:30.190  SET FEATURES [Set transfer mode]

Error 736 occurred at disk power-on lifetime: 13392 hours (558 days + 0 hours)
  When the command that caused the error occurred, the device was active or idle.

  After command completion occurred, registers were:
  ER ST SC SN CL CH DH
  -- -- -- -- -- -- --
  40 51 08 be 74 52 e2  Error: UNC 8 sectors at LBA = 0x025274be = 38958270

  Commands leading to the command that caused the error were:
  CR FR SC SN CL CH DH DC   Powered_Up_Time  Command/Feature_Name
  -- -- -- -- -- -- -- --  ----------------  --------------------
  c8 00 08 b8 74 52 e2 0a      14:15:28.556  READ DMA
  ec 00 00 00 00 00 a0 0a      14:15:28.553  IDENTIFY DEVICE
  ef 03 46 00 00 00 a0 0a      14:15:28.547  SET FEATURES [Set transfer mode]

Error 735 occurred at disk power-on lifetime: 13392 hours (558 days + 0 hours)
  When the command that caused the error occurred, the device was active or idle.

  After command completion occurred, registers were:
  ER ST SC SN CL CH DH
  -- -- -- -- -- -- --
  40 51 08 be 74 52 e2  Error: UNC 8 sectors at LBA = 0x025274be = 38958270

  Commands leading to the command that caused the error were:
  CR FR SC SN CL CH DH DC   Powered_Up_Time  Command/Feature_Name
  -- -- -- -- -- -- -- --  ----------------  --------------------
  c8 00 08 b8 74 52 e2 0a      14:15:26.909  READ DMA
  ec 00 00 00 00 00 a0 0a      14:15:26.905  IDENTIFY DEVICE
  ef 03 46 00 00 00 a0 0a      14:15:26.903  SET FEATURES [Set transfer mode]

Error 734 occurred at disk power-on lifetime: 13392 hours (558 days + 0 hours)
  When the command that caused the error occurred, the device was active or idle.

  After command completion occurred, registers were:
  ER ST SC SN CL CH DH
  -- -- -- -- -- -- --
  40 51 08 be 74 52 e2  Error: UNC 8 sectors at LBA = 0x025274be = 38958270

  Commands leading to the command that caused the error were:
  CR FR SC SN CL CH DH DC   Powered_Up_Time  Command/Feature_Name
  -- -- -- -- -- -- -- --  ----------------  --------------------
  c8 00 08 b8 74 52 e2 0a      14:15:25.248  READ DMA
  ec 00 00 00 00 00 a0 0a      14:15:25.246  IDENTIFY DEVICE
  ef 03 46 00 00 00 a0 0a      14:15:25.242  SET FEATURES [Set transfer mode]

SMART Self-test log structure revision number 1
Num  Test_Description    Status                  Remaining  LifeTime(hours)  LBA_of_first_error
# 1  Extended offline    Completed: read failure       90%     13386         38958270

SMART Selective self-test log data structure revision number 1
 SPAN  MIN_LBA  MAX_LBA  CURRENT_TEST_STATUS
    1        0        0  Not_testing
    2        0        0  Not_testing
    3        0        0  Not_testing
    4        0        0  Not_testing
    5        0        0  Not_testing
Selective self-test flags (0x0):
  After scanning selected spans, do NOT read-scan remainder of disk.
If Selective self-test is pending on power-up, resume after 0 minute delay.
Probao sam i

Code: Select all

# smartctl -t long /dev/sda

i dobio sam samo sledeću poruku:

Code: Select all

root@stereo:/home/zeljko# smartctl -t long /dev/sda
smartctl 5.43 2012-06-30 r3573 [x86_64-linux-3.2.45] (local build)
Copyright (C) 2002-12 by Bruce Allen, http://smartmontools.sourceforge.net

=== START OF OFFLINE IMMEDIATE AND SELF-TEST SECTION ===
Sending command: "Execute SMART Extended self-test routine immediately in off-line mode".
Drive command "Execute SMART Extended self-test routine immediately in off-line mode" successful.
Testing has begun.
Please wait 87 minutes for test to complete.
Test will complete after Wed Jul 31 16:57:32 2013

Use smartctl -X to abort test.
root@stereo:/home/zeljko# 
To sam probao i sinoć ali jutros nisam imao nikakav ispis. U Slaku postoji alat badblocks koji bi trebao da proba da reši bad sektore, ako sam dobro razumeo. Problem je što nemam nikakav veći hdd da napravim bekap pa da probam da popravljam.

Svakako ću morati bar zbog podataka da uzmem novi hdd a ovaj neki služi na serveru pa dokle izdrži.

Ne mora da bude da je kod kolege cro0001 problem u hdd kao i kod mene ali da nisam imao poruku prilikom podizanja sistema ne bih ni obratio pažnju na hdd.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2826
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 31 Jul 2013, 16:01


Što je sad ovo zanimljivo, nemam nikakvo seckanje kad radi FF a dok radi seamonkey ima :) Kod mene je verzija 2.19 iz -current grane ali je i ona radila stabilno do juče.

Čim upalim seamonkey sve počne lagano da blokira. Probaću neki reset podešavanja ako ima pa da vidim onda. Mada ja i dalje sumnjam na hdd.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2121
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija Kraljevo
Contact:

Post Napisano: 01 Aug 2013, 16:25


To se dešava na current-u?
Registrovani Linux korisnik #487729
Upostovano sa Linuks Operativnog Sistema


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest