[REŠENO]Nema zvuka posle nove instalacije

Imate problem sa grafičkom karticom, monitorom, periferijama... ovo je mesto za vas

Moderator: Urednik


Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 99
Joined: 12 Jan 2012, 10:22
Location: Novi Sad

Post Napisano: 27 Dec 2013, 10:39


A sta daje:

Code: Select all

mplayer nekapesma.mp3



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 330
Joined: 15 Jul 2007, 03:58
Location: Beograd

Post Napisano: 27 Dec 2013, 10:56


Citam na archwiki podesavanja za zvuk i probao sam

Code: Select all

# speaker-test -c 6

speaker-test 1.0.27.1

Playback device is default
Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 6 channels
Using 16 octaves of pink noise
Rate set to 48000Hz (requested 48000Hz)
Buffer size range from 2048 to 16384
Period size range from 1024 to 1024
Using max buffer size 16384
Periods = 4
was set period_size = 1024
was set buffer_size = 16384
 0 - Front Left
 4 - Center
 1 - Front Right
 3 - Rear Right
 2 - Rear Left
 5 - LFE
Time per period = 17.598142
 0 - Front Left
 4 - Center
 1 - Front Right
 3 - Rear Right
 2 - Rear Left
 5 - LFE
Time per period = 17.918952
 0 - Front Left
 4 - Center
^CWrite error: -4,Interrupted system call
xrun_recovery failed: -4,Interrupted system call
Transfer failed: Interrupted system call
od svega cujem sustanje na Front left i Front right

Code: Select all

# mplayer /home/xxx/Music/TheDreamCallsforBlood.mp3 
Creating config file: /root/.mplayer/config
MPlayer 1.1-4.8.2 (C) 2000-2012 MPlayer Team

Playing /home/xxx/Music/TheDreamCallsforBlood.mp3.
libavformat version 54.6.100 (internal)
Audio only file format detected.
Clip info:
 Title: The Dream Calls for Blood
 Artist: Death Angel
 Album: The Dream Calls For Blood
 Year: 2013
 Comment: Promoted via iPool music pro
 Track: 4
 Genre: Thrash Metal
Load subtitles in /home/xxx/Music/
==========================================================================
Opening audio decoder: [mpg123] MPEG 1.0/2.0/2.5 layers I, II, III
AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 32.0 kbit/2.27% (ratio: 4000->176400)
Selected audio codec: [mpg123] afm: mpg123 (MPEG 1.0/2.0/2.5 layers I, II, III)
==========================================================================
[AO OSS] audio_setup: Can't open audio device /dev/dsp: No such file or directory
AO: [alsa] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
Video: no video
Starting playback...
A:  54.1 (54.1) of 252.0 (04:12.0)  0.8% 


MPlayer interrupted by signal 2 in module: play_audio
A:  54.1 (54.1) of 252.0 (04:12.0)  0.8% 

Exiting... (Quit)
Hvala @zero, radi. Kad je zagrmelo iz zvucnika samo sto mi srce nije stalo, master volume skoro na max.

Evo sad probavam, ni jedan od grafickih player-a nece da pusti zvuk, a iz komandne linije je uspelo odmah.
Ako mislis pobjediti, ne smijes izgubiti!



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 330
Joined: 15 Jul 2007, 03:58
Location: Beograd

Post Napisano: 27 Dec 2013, 11:05


Novi momenat, malopre sam kao root pustio pesmu bez problema, logujem se kao obican user i dobijem

Code: Select all

$ mplayer /home/xxx/Music/TheDreamCallsforBlood.mp3 
MPlayer 1.1-4.8.2 (C) 2000-2012 MPlayer Team

Playing /home/xxx/Music/TheDreamCallsforBlood.mp3.
libavformat version 54.6.100 (internal)
Audio only file format detected.
Clip info:
 Title: The Dream Calls for Blood
 Artist: Death Angel
 Album: The Dream Calls For Blood
 Year: 2013
 Comment: Promoted via iPool music pro
 Track: 4
 Genre: Thrash Metal
Load subtitles in /home/xxx/Music/
==========================================================================
Opening audio decoder: [mpg123] MPEG 1.0/2.0/2.5 layers I, II, III
AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 32.0 kbit/2.27% (ratio: 4000->176400)
Selected audio codec: [mpg123] afm: mpg123 (MPEG 1.0/2.0/2.5 layers I, II, III)
==========================================================================
[AO OSS] audio_setup: Can't open audio device /dev/dsp: No such file or directory
[AO_ALSA] alsa-lib: confmisc.c:768:(parse_card) cannot find card '0'
[AO_ALSA] alsa-lib: conf.c:4248:(_snd_config_evaluate) function snd_func_card_driver returned error: No such file or directory
[AO_ALSA] alsa-lib: confmisc.c:392:(snd_func_concat) error evaluating strings
[AO_ALSA] alsa-lib: conf.c:4248:(_snd_config_evaluate) function snd_func_concat returned error: No such file or directory
[AO_ALSA] alsa-lib: confmisc.c:1251:(snd_func_refer) error evaluating name
[AO_ALSA] alsa-lib: conf.c:4248:(_snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: No such file or directory
[AO_ALSA] alsa-lib: conf.c:4727:(snd_config_expand) Evaluate error: No such file or directory
[AO_ALSA] alsa-lib: pcm.c:2239:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM default
[AO_ALSA] Playback open error: No such file or directory
[AO ESD] esd_open_sound failed: Connection timed out
[AO SDL] Samplerate: 44100Hz Channels: Stereo Format s16le
[AO_ALSA] alsa-lib: confmisc.c:768:(parse_card) cannot find card '0'
[AO_ALSA] alsa-lib: conf.c:4248:(_snd_config_evaluate) function snd_func_card_driver returned error: No such file or directory
[AO_ALSA] alsa-lib: confmisc.c:392:(snd_func_concat) error evaluating strings
[AO_ALSA] alsa-lib: conf.c:4248:(_snd_config_evaluate) function snd_func_concat returned error: No such file or directory
[AO_ALSA] alsa-lib: confmisc.c:1251:(snd_func_refer) error evaluating name
[AO_ALSA] alsa-lib: conf.c:4248:(_snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: No such file or directory
[AO_ALSA] alsa-lib: conf.c:4727:(snd_config_expand) Evaluate error: No such file or directory
[AO_ALSA] alsa-lib: pcm.c:2239:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM default
[AO SDL] Unable to open audio: No available audio device
DVB card number must be between 1 and 4
AO: [null] 44100Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
Video: no video
Starting playback...
A:  23.1 (23.0) of 253.0 (04:13.0)  0.4% 
[1]+  Stopped                 mplayer /home/xxx/Music/TheDreamCallsforBlood.mp3
Iz nekog razloga useru nedozvoljava zvuk.
Ako mislis pobjediti, ne smijes izgubiti!



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 57
Joined: 14 Jan 2013, 12:15

Post Napisano: 27 Dec 2013, 11:11


Možda glupo pitanje... ali da li si dodao svog korisnika u grupu audio i recimo wheel ? Ono još prilikom instalacije, prilikom kreiranja korisnika imaš mogućnost da se dodaš u neke grupe u kojima nije po default-u....



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 330
Joined: 15 Jul 2007, 03:58
Location: Beograd

Post Napisano: 27 Dec 2013, 11:20


Nije glupo ni najmanje.
Pazi, kad sam kreirao user-a, dodao sam ga u audio, video, wheel, scanner, lp i jos neke.
Kako sad da proverim jel stvarno user u tim grupama?
Ovo sam nasao kao nacin da se proveri user.

Code: Select all

$ groups warrior
warrior : users
I nista mi nije jasno.
Ako mislis pobjediti, ne smijes izgubiti!



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 330
Joined: 15 Jul 2007, 03:58
Location: Beograd

Post Napisano: 27 Dec 2013, 11:35


Reko' 'ajde da nebudem lenj, dodam user-a u sve te grupe ponovo, odradim proveru

Code: Select all

groups warrior
warrior : users lp wheel audio video cdrom games plugdev power scanner
i dalje nema zvuka.
Ako mislis pobjediti, ne smijes izgubiti!



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 330
Joined: 15 Jul 2007, 03:58
Location: Beograd

Post Napisano: 27 Dec 2013, 11:51


Zanimljiv rasplet situacije, kreirao sam

Code: Select all

/etc/modprobe.d/alsa-base.conf
sa sadrzajem

Code: Select all

options snd slots=snd_mia,snd_hda_intel
options snd_mia index=1
options snd_hda_intel index=0
i

Code: Select all

~/.asoundrc
sa sadrzajem

Code: Select all

pcm.!default {
	type hw
	card 0
}

ctl.!default {
	type hw           
	card 0
}
Posle ovoga imam zvuk kao user, ali ne moze u isto vreme da rade dva player-a, npr. pustio sam internet radio u XMMS i ne radi zvuk kad pustim film u VLC, i uopste nema zvuka sa youtube.

EDIT:
Probao sam i kao root iz komandne linije preko mplayer da pustim pesmu, nece ako je vec nesto pusteno u drugom player-u.
Ako mislis pobjediti, ne smijes izgubiti!



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 330
Joined: 15 Jul 2007, 03:58
Location: Beograd

Post Napisano: 27 Dec 2013, 16:17


Izgleda da sam resio stvar, samo mi nije najjasnije kako.

Kopao sam i dalje po netu, naidjem na temu i u njoj covek postavio svoj ~/.asoundrc, ko velim, ajde da probam, copy/paste, restart (posto ne znam drugacije) i sve radi, URAAAAA!

Radi vise player-a (audio i video) u isto vreme, pusta zvuk na youtube, tako da mozemo reci stvar je resena.

Jos ako neko ima volje da rastumaci ovaj asoundrc sto sam ja iskopirao, bilo bi lepo, da znamo sta to on u stvari radi.
Ako mislis pobjediti, ne smijes izgubiti!



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4096
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 27 Dec 2013, 22:28


Nisam bio kući ceo dan pa sam stigao samo da preletim tvoj post. :) Drago mi je da si rešio.

Što se tiče rešenja, ovaj Dropbox link nije funkcionalan, ali sam bacio pogled na temu i moguće je da je u pitanju ovaj link:
http://dl.dropboxusercontent.com/u/18371907/asoundrc" onclick="window.open(this.href);return false;

Ako jeste, ovde ima baš dosta primera za različite slučajeve. Korisna stvarčica. Elem, zašto sada radi, a zašto nije radilo? Teško je reći šta se tačno u međuvremenu poremetilo (jedna mogućnost: da možda ne koristiš noviji/stariji kernel?), ali podrazumevano bi alsa izlaz trebao da ide kroz dmix (softverski mikser). Ako to nije urađeno, onda bi postupak bio vrlo sličan rešenju sa linka.

Elem, nešto nisam stigao da ti dopišem juče (a svrbi me da ostane nerečeno): Drax nije pomenuo zato što se obično podrazumeva, ali nakon dodavanja korisnika u novu grupu dobro je odraditi logout-ponovni login. Čak i da ne rešava stvar, nije loše napomenuti. :)



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 330
Joined: 15 Jul 2007, 03:58
Location: Beograd

Post Napisano: 28 Dec 2013, 11:00


A tek meni što je drago, pojma nemaš.

Video sam kasnije da link ne radi, ali nisam mogao da menjam poruku, ti si postavio dobar link.

Ja sam pokušao da rastumačim bar deo ovih podešavanja i brzo sam odustao.

Ovo sve se dešava na tek instaliranom slack14.1, pri prvom startu KDE je radio zvuk i posle toga mrtav. E sad, da li nije radio zbog nekog paketa koji sam sveže instalirao, pojma nemam.

Interesantno je da je mplayer iz komandne linije kao root odmah pustio pesmu. Hvala @zero

Vrlo verovatno da je mixer pravio problem, jer koliko sam video logove sve je bilo dobro podešeno, osim samog mixer-a.

Lepo mi je @Drax skrenuo pažnju, ali nisam sumnjao na to da user nije dobio potrebna ovlašćenja, jednostavno stalno sam tako dodavao novog user-a i nije bilo problema. Eto sad znamo za ubuduće, to je nešto iz prakse, što skapiraju ljudi koji češće rade instalacije sistema od 0 (nule).
Ako mislis pobjediti, ne smijes izgubiti!


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests