Intel - AMD switchable graphics?

Imate problem sa grafičkom karticom, monitorom, periferijama... ovo je mesto za vas

Moderator: Urednik

Post Reply

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 438
Joined: 11 Jan 2012, 23:04
Location: Ratkovo, Srbija
Contact:

Post Napisano: 26 Jan 2014, 15:57


Pokušaću naj jednostavnije da opišem sa čime sam se susreo i na kraju šta hoću ;)
Pre nekog vremena, kao što znate :grin: (smarao sam Vas time) kupih jedan Lenovo G500 Ideapad prenosni računar.
Na taj isti prenosnik instalirao sam winblows i Slackware 14.1 daklem dualboot (mislio sam samo Linux kao što sam i naveo u jednoj od tema ipak winblows mi treba za neke meni bitne stvari, a za šta na linux-u nisam našao alternativu ili nisam još savladao naj bolje tu oblast, ali o tome drugom prilikom).

Prilikom instalacije Slakvera sve je prošlo podrazumevano u redu, prvi problem se desio pri logovanju u X jednostavno mi je ekran zakucao i nisam mogao dalje čak ni u tty2 (znači to se desilo odmah nakon instalacije Slakvera bez ikakvih drugih instaliranja i intervencija sem dodavanja user-a). Malim istraživanjem snašao sam se i rešio taj problem # xorgsetup me je doveo u X.

Sve radi kako treba ništa fancy nisam instalirao poput comiz ili slično sem redovnih programa i dodataka.

Hteo sam instalirati AMD drajvere jer imam dve grafičke kartice Intel i AMD Radeon HD 8570M, trenutno je Intel u upotrebi, pri instalaciji drajvera sve je prošlo kako treba (inače su beta drajveri) ali pri logovanju nemogu u X, izbaci neku grešku i na tome se sve završava. Kontaktirao sam na IRC-u sterea i dva dana smo pokušavali rešiti problem međutim bezuspešno, pokušavali smo od krajnje banalnih i "glupih" mogućih rešenja do nekih drugih tipa editovanje xorg.conf, dodavanje nekih redova, # amdconfig --px-dgpu ili vraćanje na integrisanu # amdconfig --px-igpu itd itd.
Moje je pitanje da li se može "poterati" ta AMD grafika da radi u koegzinstenciji sa Intelovom tj nešto kao switchable graphic i na Slakveru ili je po sredi nešto drugo.

Noćas sam ponovo pokušao instalirao drajvere radio neke izmene u xorg.conf i ništa, isto sve. Deinstalirao sam drajver i vratio se na staro, s tim što sam ponovo morao uraditi # xorgsetup jer se podrrazumevani drajveri nisu učitali ili šta se već dešava.

Sačuvao sam neke logove od pređašnjih pokušaja pa ako mogu da pomognu...




Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2770
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 26 Jan 2014, 16:27


Ako imaš još uvek /var/log/Xorg.0.log, /var/log/messager i /var/log/dmesg, postavi ih ovde da vide onu grešku sa seg fault.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 438
Joined: 11 Jan 2012, 23:04
Location: Ratkovo, Srbija
Contact:

Post Napisano: 26 Jan 2014, 16:35


Eve gi pa :grin:

Xorg.0.log

http://pastebin.com/f5N1bNpb" onclick="window.open(this.href);return false;

dmesg

http://pastebin.com/pMpiPZg3" onclick="window.open(this.href);return false;
messages.txt
messages
(2.12 MiB) Downloaded 249 times




Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2770
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 31 Jan 2014, 14:43


Siniša, našao sam ovaj link & bug report —> https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=72182" onclick="window.open(this.href);return false;

Probaj da uradiš ovo iz komentara pa javi.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 438
Joined: 11 Jan 2012, 23:04
Location: Ratkovo, Srbija
Contact:

Post Napisano: 02 Feb 2014, 17:01


Stereo i ja još uvek pokušavamo rešiti problem nakon instaliranja AMD drajvera kod mene na laptopu. Jednostavno nakon instaliranja neće da uđe u X. Uz pomoć sterea izdvojio sam deo iz Xorg.0.log - a za moji mislimo da je početna tačka za rešavanje ovog problema, ako bi neko mogao da nam malo rastumači bili bi veoma zahvalni... :beer:
Xorg.0.logShow
[ 61.375] (EE) fglrx(0): Failed to open CMMQS connection.
[ 61.375] (EE)
[ 61.375] (EE) Backtrace:
[ 61.375] (EE) 0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x49) [0x81d6099]
[ 61.375] (EE) 1: /usr/bin/X (0x8048000+0x191ac4) [0x81d9ac4]
[ 61.375] (EE) 2: linux-gate.so.1 (__kernel_rt_sigreturn+0x0) [0xffffe40c]
[ 61.375] (EE) 3: /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so (swlDrmFreeSurfaces+0x58) [0xb67cf218]
[ 61.375] (EE) 4: /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so (xdl_xs114_atiddxDriCloseScreen+0x1d1) [0xb6752821]
[ 61.375] (EE) 5: /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so (xdl_xs114_atiddxDriScreenInit+0x87e) [0xb6751cae]
[ 61.375] (EE) 6: /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so (xdl_xs114_atiddxScreenInit+0x1141) [0xb674ad71]
[ 61.376] (EE) 7: /usr/bin/X (AddScreen+0x73) [0x80797a3]
[ 61.376] (EE)
[ 61.376] (EE) Segmentation fault at address 0x7b4
[ 61.376] (EE)
Fatal server error:
[ 61.376] (EE) Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
[ 61.376] (EE)
[ 61.376] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org" onclick="window.open(this.href);return false;
for help.
[ 61.376] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[ 61.376] (EE)
[ 61.401] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
Ceo Xorg.0.log

http://pastebin.com/sxEcLiMT" onclick="window.open(this.href);return false;




Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4092
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 03 Feb 2014, 08:51


Ati propriatry driver je u konfliktu sa KMS. Probaj da dodaš nomodeset u boot parametre u lilo ili grub.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2770
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 03 Feb 2014, 20:29


Kad probaš ovo što je Bocke predložio evo ti štivo za čitanje. Zanimljivo je za sve koji koriste ili su koristili amd 13.8 beta i kasnije drajvere. Ukratko, mnogo toga je sređeno i mnogo toga treba da se sredi. Ja sam sad sa opensource drajverima i prvi put mi rade odlično.

http://phoronix.com/forums/showthread.p ... x-Released" onclick="window.open(this.href);return false;
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2770
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 08 Feb 2014, 13:42


Siniša evo još jedan podatak vezan za open source radeon drajvere. Po šemi ispada da je jedan deo odrađen, koliko tačno nisam još našao podatak. Izgleda da će OS drajveri biti pre spremni za hibridne sisteme nego vlasnički :)

http://xorg.freedesktop.org/wiki/RadeonFeature/" onclick="window.open(this.href);return false;

Radeon HD6000 serija je Northern Islands, Radeon HD7000 serija je Southern Islands a Radeon HD8000 je Canary Islands (negde stoji i Sea Islands) tako da znaš da gledaš pravu kolonu.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 438
Joined: 11 Jan 2012, 23:04
Location: Ratkovo, Srbija
Contact:

Post Napisano: 08 Feb 2014, 17:03


Naišao sam pre neki dan na sličan članak, pratićemo, rešićemo i to lagano...

Ostao sam dužan bocketu odgovor. Nakon clean instalacije slacka (jer sam nešto čačkao oko particija) odmah sam instalirao i AMD vlasničke drajvere, kreirao novi korisnički nalog i pokušao ući u X, normalno postavio sam u lilo nomodeset, desilo se to da isto nisam mogao u X ali se manifestovala nova, drugačija greška. Na žalost nisam sačuvao Xorg.0.log a i odmah nakon toga sam ponovio clean install (šta ću kad volem da čačkam) sad sve radi kako treba sa uključenom integrušom u BIOS-u.
Nadam se da će se pojaviti rešenje u neko dogledno vreme ostaje nam samo da čekamo, a i ne žurimo nigde... :-D

Послато са куцаће машине Olimpija :beer:



Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests