Potencijalni problem sa memorijom?

Imate problem sa grafičkom karticom, monitorom, periferijama... ovo je mesto za vas

Moderator: Urednik

Post Reply

Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 204
Joined: 07 Mar 2007, 13:34

Post Napisano: 28 Apr 2014, 00:23


Ima nekih godinu dana kako sam uzeo komp i prvo sam uzeo jedan modul od 4GB, a posle 2 meseca još jedan od 4GB. Znam da sam tad imao problem što je na automatskim podešavanjima u biosu memoriju stavljao na 1333 umesto na 1600, pa sam rešio to tako što sam podešavanja stavio na 1600 i to je bilo "ok". Kažem "ok" jer sam samo letimično u CPUZ-u proverio da radi na toliko i otišao dalje. Ne mogu samo da se setim da li je to bilo za modul koji je stigao uz komp ili je to bilo posle kad sam uzeo drugi... al nebitno. Uglavnom, sad sam nešto čačkao i videh slučajno u SIW-u za memoriju warning Wrong values reported by BIOS pa reših da malo istražim.
Stvar je što mi bios definitivno vidi jedan modul kao 1333 i sa automatskim podešavanjima ga stavlja na tu brzinu (latencije na 9-9-9-24-1T), a kad izaberem 1600 onda je 9-11-11-29-1T. To su automatska podešavanja za latencije, mogu i njih da menjam.
Drugi modul koji odma vidi na 1600 automatski stavlja na latencije 11-11-11-28-1T, dok kad izaberem 1600 on onda stavi 9-9-9-27-1T. Kad uparim oba sa 1600 podešavanjima bude 9-11-11-29-1T, a trenutno sam ručno izmenio i stavio 9-9-9-27-1T.

Evo ovo ovako tabelarno radi lakšeg pregleda:
---------------- Auto --------------- 1600
Modul 1333 .. 9-9-9-24-1T ....... 9-11-11-29-1T
Modul 1600 .. 11-11-11-28-1T ... 9-9-9-27-1T
Oba ........... spusti na 1333 .... 9-11-11-29-1T


Slika:
memorije.jpg

I evo rezultati testa iz MaxxMEM2
(prvi koji sam našao za testiranje; dobijaju se pomalo različiti rezulati kada se obavi tetiranje više puta ali su tu negde)
1333 vs 1600.jpg
Rezultati za obe, 1600, latencije 9-9-9-27 ručno podešene (rade u dual channel-u)
obe memorije, 1600. rucno 9-9-9-27.jpg



Sad ne znam, da li da se cimam da nešto reklamiram? Da li nije neki bug, možda ploča, bios (btw menjao sam slotove isti đavo)?
Pada mi na pamet da je unutra 1333, a spolja samo stavljena ova nalepnica :)
Probaću kod druga da odnesem ovih dana da vidim kako kod njega vidi bios...



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2811
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 28 Apr 2014, 00:50


Odavno nisam radio u nekom programu za testiranje kroz Windows® a i nešto sam navikao da im ne verujem. Nego pitanje je šta je kod tebe problem zapravo? Dešava li se da blokira sistem, restartuje se u toku rada, teško pokreće igrice, ne može da odradi zahtevne operacije, mnogo mu treba da podigne sistem....?

Jesi razmišljao da možda matična zeza ili da uradiš nadogradnju bios-a? Ono najbitnije, kako se ponaša u Linuxu? Jesi probao testiranje preko dmidecode?

http://www.howtoforge.com/dmidecode-fin ... puter-case" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.thegeekstuff.com/2008/11/how ... e-command/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nongnu.org/dmidecode/" onclick="window.open(this.href);return false;

Možda je i ram u pitanju, dešava se... Što se tiče reklamiranja, ako sve radi stabilno, teško da ćeš uspeti nešto uradiš.

EDIT: na slici gde su memorije, ako se pažljivo pogleda, vidi se da nisu iz iste serije (iako to ne bi trebalo da ima bilo kakve veze).
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 204
Joined: 07 Mar 2007, 13:34

Post Napisano: 28 Apr 2014, 08:45


Nisam se ni žalio na probleme u radu, radi normalno :P
To sam kucao memory speed test, a ne za ispravnost, pa sam prvo na taj naišao i reko aj samo da vidim okvirno.

stereo wrote: Jesi razmišljao da možda matična zeza ili da uradiš nadogradnju bios-a?
Abraxas wrote: Da li nije neki bug, možda ploča, bios (btw menjao sam slotove isti đavo)?
Ne znam da li da drndam bios, zbog garancije, necu sutra da mi kažu da mi je pukla garancija zbog toga.


Pitanje je kako da utvrdim sad stvarnu brzinu memorije? To mi je "problem"...



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2811
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 28 Apr 2014, 10:05


Ostavi u kompu samo tu memoriju na koju sumnjaš, bios podesi na auto, vidi šta onda prijavljuje. Zatim pokreni dmidecode, imaš tamo u onim linkovima dobre opise kako da proveriš brzinu. I kao što si već pomenuo, probaš i u drugom računaru. Možeš da skineš i memtest86 http://www.memtest86.com/download.htm#free" onclick="window.open(this.href);return false;. Dosta dobra dijagnostika rada memorije, samo nisam siguran da li prikazuje i brzinu memorije.

Ukoliko se na više računara ispostavi da prikazuje 1333 umesto 1600mhz onda reklamiraj i budi uporan pa ćeš uspeti da je zameniš, ne pristaj na njihove izgovore da ploča loše prepoznaje i slične stvari ;)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 204
Joined: 07 Mar 2007, 13:34

Post Napisano: 28 Apr 2014, 14:40


Kažem ti, sa auto baca na 1333. Džabe mi da se cimam sad sa programima za testiranje kad će i oni 99% da prijave 1333.
Probaću u drugim pločama, to mi je najsigurnije rešenje za proveru....



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4100
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 29 Apr 2014, 08:31


Trebao si odmah da im reklamiraš. Posle godinu dana.... Da li će ti to prihvatiti? Elem, meni ne zvuči nemoguće da je modul loše označen. Automatski te baca na 1333 zato što taj jedan modul radi na 1333. Kombinacija je jaka koliko i njena najslabija karika. Da obe zaista rade na 1600 ne bi te bacao.

Ne znači automatski da je memorija neispravna, samo ne odgovara deklaraciji.

Mojih 5 para. ;)



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 204
Joined: 07 Mar 2007, 13:34

Post Napisano: 29 Apr 2014, 09:57


Gledao sam po netu, ima ljudi koji imaju slične probleme i izgleda da je fora u XMP profilima. Memorije koje nemaju profil za 1600 bios baca automatski na 1333 i moraju ručna podešavanja. Na ovo nisam uopšte obraćao pažnju, a tačno mi jedan modul ima profil za 1600 drugi nema. Kontam da je u tome caka. Uglavnom stavio sam ručno na 1600 9-9-9-27 i teraću tako, vidim radi normalno ovih par dana.

A juče sam kopao za računima, modul koji zeza je uzet u prvoj turi zajedno sa kompom, a za ovaj drugi modul (koji sam uzeo u drugoj radnji) na garanciji tamo gde treba da stoji serijski broj prodavac upisao model memorije :grin:



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4100
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 29 Apr 2014, 11:40


Abraxas wrote:A juče sam kopao za računima, modul koji zeza je uzet u prvoj turi zajedno sa kompom, a za ovaj drugi modul (koji sam uzeo u drugoj radnji) na garanciji tamo gde treba da stoji serijski broj prodavac upisao model memorije :grin:
Lol. Srbija. :D

Što se tiče XMP profila, ne bih ti znao reći. Nisam imao dodira s time. :) Iako mi deluje malo čudno da dva primerka istog modela (ako je u prvom postu tvoja slika) mogu da imaju različita podešavanja (prisustvo/odsustvo profila). E sad, ko će ga znati.



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 204
Joined: 07 Mar 2007, 13:34

Post Napisano: 29 Apr 2014, 18:00


I mene čudi, ali tešim se da je ipak zbog toga, a ne što je pogrešno deklarisana :grin:


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest