Slackware i SSD

Imate problem sa grafičkom karticom, monitorom, periferijama... ovo je mesto za vas

Moderator: Urednik

Post Reply

Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 117
Joined: 18 Jan 2014, 18:02
Location: /home

Post Napisano: 03 Jul 2014, 20:55


Pozdrav! Zanima me dali tko ima iskustva sa slackom na ssd? Jeste li radili kakve posebne tweakove, mislim neke slack specificne i tako? Dobio sam ssd na poklon i stavio ga u laptop, i nazalost je trenutno mint gore jer nisam imao nijedan x64 sistem na sticku, ali planiram ga zamjenit sad kroz vikend... Dal je bolje mozda neki derivat stavit ili cisti slack?
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2816
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 04 Jul 2014, 00:10


Imam ja Slack i SSD na netbooku. Ima par podešavanja ali nije to ništa teško niti karakteristično samo za Slack. Ista podešavanja mogu na svakoj distribuciji.

Prvo je poželjno da imaš neku što bržu SD karticu (class10 je najbrža), meni je na SD kartici 3 particije swap /tmp i /var. Još stavljam swappiness na 0 tako da se koristi RAM prilično.

Malopre sam stigao kući i prilično sam umoran da bih napisao tačno šta sam radio ali evo kasnije u toku dana daću ti tačnije i potpunije podatke kao i neka objašnjenja kako sam i zašto odradio kod mene.

:)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2816
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 04 Jul 2014, 00:17


Da ne zaboravim, uz Slack dolazi i fstrim alatka koja služi za trimovanje SSD-a (više informacija ima na netu). Kod mene je pisanje na SSD svedeno na minimum :)
Imam OVAJ primerak u netbooku.

Ostaviću i neke komande sa kojima možeš da proveriš brzine upisa i čitanja. Kod mene je brzina čitanja i pisanja blizu maximalnoj teorijskoj brzini koju može čipset da podrži. I baterija duže traje :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 117
Joined: 18 Jan 2014, 18:02
Location: /home

Post Napisano: 04 Jul 2014, 16:58


Evo da i ja kazem malo vise... Ja imam ovaj http://www.links.hr/?option=artikl&id_a ... 51.400.279" onclick="window.open(this.href);return false; Intel 530 od 120 giga. A disk koji je do tada bio unutra sam stavio umjesto dvd-a sa ladicom koja se moze kupiti...

Sto se swapa tice nisam ga ni stavljao jer sam kupio jos rama i sada je unutra 8 giga, posto je dosao ssd mislio sam radije tako nego swap.

Napravio sam si sljedece stvari sad na mintu:

- dodao sam discard, noatime i nodiratime u fstab za obje particije da se izbjegne pretjerano pisanje i za TRIM

Code: Select all

UUID=xxxx   /  ext4 discard,noatime,nodiratime,errors=remount-ro 0 1
- neke djelove /var i cijeli /tmp sam stavio u tmpfs, dakle nakon reboota dovidenja sa njima

Code: Select all

# SSD tweak : temporary directories as tmpfs
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777,size=20% 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
# SSD tweak : log directory as tmpfs
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
tmpfs /var/lock tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
tmpfs   /dev/shm        tmpfs   defaults,size=20%       0 0
- znam da nisam odredio swap particiju ali sam svejedno stavio swappines na 0 u /etc/sysctl.conf

Code: Select all

vm.swappiness = 0
- poslozio sam dirty ratio tj. povecao ga da ne pise puno puta male fileove po disku nego manje puta pa veci file tj. dodao u /etc/sysctl.conf ove linije

Code: Select all

vm.dirty_background_ratio=5
vm.dirty_ratio=60
- disejblao sam hibernaciju i sleep, iako ih nikad ni ne koristim u /usr/share/polkit-1/actions/org.freedesktop.upower.policy dvije izmjene sa yes na no za sleep i hibernate

Code: Select all

<allow_active>no</allow_active>
- premjestio firefox cache u tmpfs
- dodao string

Code: Select all

browser.cache.disk.parent_directory
- i smjestio cache u /dev/shm/firefox te sve zajedno zapisao u fstab

I sad na kraju to kod mene izgleda ovako

Code: Select all

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=bce43dbd-bc0e-4725-8bce-e3104de5749a /               ext4   discard,noatime,nodiratime,errors=remount-ro 0       1
# /home was on /dev/sda2 during installation
UUID=cef9dca3-0e93-4ab6-862b-75c41cf5b751 /home           ext4   discard,noatime,nodiratime,defaults        0       2
# HDD disk iz ladice /dev/sdb1, storage disk
UUID=9d84ea41-5965-4980-9ea1-09c9fe218e8a /media/storage    ext4   defaults,users,rw 0 3

# SSD tweak : temporary directories as tmpfs
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777,size=20% 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
# SSD tweak : log directory as tmpfs
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
tmpfs /var/lock tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
tmpfs   /dev/shm        tmpfs   defaults,size=20%       0 0


Mislim da sam sve sredio i zanima me dal bi to tako bilo ok na slacku? Ima li potrebe dodavati sd carticu, tj. mislis li da bi bilo bolje nego ovako u tmpfs? Imas li mozda kakve kritike ili prijedloge?

Jos me zanima dal si mu ostavljao mjesta za overprovisioning? Te koji partition table si mu stavio? Ja sam stavio MBR i sve particije u ext4.
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2816
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 04 Jul 2014, 17:36


Nema potrebe da dodaješ sd karticu jer imaš drugi hhd, ako sam dobro razumeo, pa možeš u njemu da postaviš dve particije za /tmp i /var. Drugo, u Slacku nema /etc/sysctl.conf. Možeš da postaviš u /etc/rc.d/rc.local sledeće komande:

Code: Select all

echo 100 > /proc/sys/vm/vfs_cache_pressure
echo 0 > /proc/sys/vm/swappiness
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2816
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 04 Jul 2014, 17:47


Pisali smo izgleda u isto vreme a ja još nisam kompletirao ceo post :)

Ok, za početak kernel. Kernel mi je 3.6.7 i Slackware 14.0. U upotrebi su fluxbox i xfce. Prva stvar koju sam uradio je prelazak na custom kernel gde sam izbacio sve što mi je višak (drajveri za uređaje koje sigurno nemam ili neću nikad ni imati na laptopu), izvšio sam još neka podešavanja da mi kernel bude baš za moj računar, uključio PAE, podesio timers, izabrao odgovarajući »cpu family«... Iskreno ne mogu da se setim šta sam sve menjao u samom kernelu a ako se setim nečega što je direktno vezano za SSD javiću. Mogu da okačim i config ali sumnjam da će ti biti od neke koristi.

Sledi ono što sam pominjao za SD karticu. Koristim 8gb class10 karticu koja je particionisana na sledeći način

Code: Select all

/dev/sdb1 — swap - 1.5gb
/dev/sdb2 — /tmp - 3gb
/dev/sdb3 — /var - 3gb
Swap particiju uključujem samo po potrebi a to se retko dešava, sve što treba odvija se u RAM koga ima 1gb i više mi ni ne treba. Sve ostalo je na SSD. /tmp i /var su uvek montirani jer su mi neophodni.
Evo kako mi izgleda /etc/fstab:

Code: Select all

/swap.16mb      swap             swap        defaults   0   0
/dev/sda1       /                ext4        defaults,noatime,nodiratime,discard        0   0
/dev/sda2       /home            ext4        defaults,noatime,nodiratime,discard        0   0
UUID=dbb9c331-5331-45ce-81c9-812b592b5b58       /tmp             ext4        defaults,noatime,nodiratime,discard        0   0
UUID=0164537a-dcad-4013-b310-1150a7478e6b       /var             ext4        defaults,noatime,nodiratime,discard        0   0
#/dev/cdrom     /mnt/cdrom       auto        noauto,owner,ro,comment=x-gvfs-show        0   0
#/dev/fd0       /mnt/floppy      auto        noauto,owner       0   0
devpts  /dev/pts         devpts      gid=5,mode=620     0   0
proc    /proc            proc        defaults   0   0
tmpfs   /dev/shm         tmpfs       defaults,  0   0
noatime,nodiratime su opcije koje se koriste da sistem ne upisuje vreme pristupa na SSD.
Imam napravljen jedan fajl od 16MB koji je sistemu prijavljen kao swap. Mali trik da sve što treba sistem baca u RAM.
Zatim sam postavio swappiness na 0 i vfs_cache_pressure na 100.

To mi je otprilike većina podešavanja. Sa takvim tvikovanjem lampica koja signalizira rad hdd/ssd retko kad pokazuje neki rad.
Jednom nedeljno odradim TRIM, nekad bude 0 bajtova trimovano a nekad bude kao u izlazu ispod, zavisi od korišćenja.

Code: Select all

# fstrim -v /
/: 15429779456 bytes were trimmed
# fstrim -v /home
/home: 34925944832 bytes were trimmed
Particije su mi ext4 i za / i za /home. SSD particionisan na pola. /tmp mi treba kao posebna particija zbog kompajliranja kad nešto instaliram sa slackbuilds.org.

Dalje već zavisi od samog korisnika koliko će još i šta da podešava, meni je ovako super i ne diram ništa više.

P.S. mala napomena, kernel sam kompajlirao na drugom računaru ;)
SSD trošim stvarno minimalno.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2816
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 05 Jul 2014, 13:26


Ako često koristiš laptop, možeš fstrim da staviš u cron ili da napraviš skriptu pa da se fstrim pokrene prilikom gašenja računara ili nešto slično tome...
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 117
Joined: 18 Jan 2014, 18:02
Location: /home

Post Napisano: 05 Jul 2014, 15:07


stereo wrote:Ako često koristiš laptop, možeš fstrim da staviš u cron ili da napraviš skriptu pa da se fstrim pokrene prilikom gašenja računara ili nešto slično tome...
Koristim ga svaki dan... Nego da te pitam, nije li dovoljno ukljuciti discard u fstab za TRIM?
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2816
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 05 Jul 2014, 15:28


Ne, nije dovoljno, pored discard treba ti i noatime i nodirtime a možeš na kraju one brojeve da staviš 0 0. Fstrim program moraš da pokrećeš, koliko često zavisi samo od toga koliko koristiš računar.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 117
Joined: 18 Jan 2014, 18:02
Location: /home

Post Napisano: 05 Jul 2014, 15:33


stereo wrote:Ne, nije dovoljno, pored discard treba ti i noatime i nodirtime a možeš na kraju one brojeve da staviš 0 0. Fstrim program moraš da pokrećeš, koliko često zavisi samo od toga koliko koristiš računar.
Dobro stavit cu ga u cron posto ga koristim uvijek, a noatime i nodiratime imam vec kao i discard! Znaci ni disk check netreba posto mogu staviti na 0?
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest