Slackware i SSD

Imate problem sa grafičkom karticom, monitorom, periferijama... ovo je mesto za vas

Moderator: Urednik


Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2811
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 05 Jul 2014, 15:35


Nisam siguran da je disk check dizajniran da radi sa SSD.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



offline

Posts: 3
Joined: 28 Apr 2014, 17:42

Post Napisano: 05 Jul 2014, 17:52


@Yeti, moje misljenje je da si dobro sve uradio samo dodaj u /etc/sysctl.conf ono sto je @stereo stavio u rc.local

Code: Select all

vm.vfs_cache_pressure = 100
i posto imas dosta ram-a u /tmp (tmpfs) kreiraj jedan file koji ce sluziti kao swap (dovoljno 16MB) recimo /tmp/swap.16mb tako da kernel vidi da ima swap da ga "dodirne" a nece moci da pise u njega jer je mali.
to uradi tako sto ces negde da kreiras file (za stalno) i svaki put ga kopiraj u /tmp (tmpfs) posle podizanja sistema i aktiviraj swap na /tmp/swap.16mb (sve moze da se uradi recimo sa rc.local).
za hibernaciju ti treba swap file najmanje koliko imas ram-a plus jos malo (tako da otpada opcija) a sleep mozes jer ne koristi swap.
sleep ne preporucujem zbog baterije koja kad se isprazni (u sleep modu) napravi rsum po disku jer se izgubi sadrzaj ram-a (pisanje za disk).
trim ne preporucujem u cron jer nece nista uraditi ako je komp ugasen ili ce krenuti da radi bas kad nije vreme (marfijev zakon).
bolje ga sam pokreni posle paljenja ili posle rada (pre gasenja) sta ti vise odgovara u tom momentu (ne moras ni svaki put).
opcije u fstab na kraju reda za /home koje proveravaju particiju mozes i da ostavis jer ako nesto nije u redu nece montirati home pa moras rucno fsck i mount.
ako sam nesto zaboravio podsetite me :):):).
racunar radi ono sto mu kazes a ne ono sto mislis !



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 117
Joined: 18 Jan 2014, 18:02
Location: /home

Post Napisano: 05 Jul 2014, 18:59


Sad sam malo svrljao po /etc/cron.weekly i nasao da je mint automatski napravio skriptu za fstrim samo sto je na tjednoj bazi...
Vlada ako je u cronu onda ce biti izvrsen svakako, pa cak i ako je ugasen napravit ce to kad ga upalis, to je sigurno i provjereno iz iskustva. A kako mislis da bi mogao u krivom trenu?
Sto se tice hibernacije i sleepa njih uopce ne koristim, ali bas nikad i u potpunosti su iskljuceni od powermanagera pa do policy-a tako da oko toga ni ne brinem..
E da i zasto da mu radim tih 16 mb? koja je poanta toga?
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"



offline

Posts: 3
Joined: 28 Apr 2014, 17:42

Post Napisano: 06 Jul 2014, 06:26


kod mene cron nece biti izvrsen ako je komp ugasen.
samo ako vreme u cron-u bude posle paljenja bize izvrsen.
pogreno vreme (uslovno zbog rada diska) je kada nesto kopiras (ili muvas) a on krene da radi trim.
kernel je dizajnoran da ima swap koji mu je rezerva. meni se desavalo da pukne kernel ako nema swap.
onda sam nasao kompromis da ga ima (vidi ga) ali ne moze da ga koristi jer je mali i vise ne puca.
verovatno sam imao ekstremne situacije pa je pucao bez swap-a.
racunar radi ono sto mu kazes a ne ono sto mislis !



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 117
Joined: 18 Jan 2014, 18:02
Location: /home

Post Napisano: 06 Jul 2014, 17:09


Evo prebacio sam se danas. Cijelo jutro, od nekih 8 do sada uz nesto malo vremena sto sam jeo za rucak! Stavio sam -current, po prvi puta otkako vrtim slack pa da vidimo sad. Uglavnom svi tweakovi su isti kao i za mint ostali, naravno uz savjete o izmjenama!

Da pitam jos sad posto nikad nisam bio na current, dovoljno je samo mirror za -current oznacit i standardan update napravit?
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2811
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 06 Jul 2014, 17:51


U /etc/slackpkg/mirrors ima lista sa -current serverima, odkomentariši neki po volji i uživaj.
Current ima češći update ali bar ih ne kompajliraš tako da to malo što nadogradi nije strašno.
:)

Послато са куцаће машине користећи Тапаток 2 :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 117
Joined: 18 Jan 2014, 18:02
Location: /home

Post Napisano: 06 Jul 2014, 18:15


Da to sam i napravio, samo me zanimalo dal je to sve sto treba, i eto vozim current! :) Ma ne brinu me ti update-i jer nece biti nista pretjerano puno koliko pratim changelog, ugl. kako god bilo neka bude, ne vjerujem da ce to bas nastetit hardu!

Primjetio sam da mi se puno manje pali lampica od harda tu na slackware-u, na mintu je treptala skoro ko i na obicnom hdd a uz iste postavke..
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2811
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 06 Jul 2014, 23:25


Nema još uvek mnogo update-a ali čekaj da vidiš kad krene priprema za novo izdanje. Kad krenu novi xorg, mesa i fos drajveri, pa novi kernel pa nadogradnje biblioteka, manje i veće zakrpe... No sve dok ti je /tmp na posebnoj particiji koja nije na SSD nemaš šta da brineš ;)

Neka te dugo služi :beer:
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest