TP-link WN722N V3

Imate problem sa grafičkom karticom, monitorom, periferijama... ovo je mesto za vas

Moderator: Urednik


Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3485
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 10 Sep 2023, 14:43


Probao sam live current, da vidim kako će se ponašati r8188 driver i ništa, nema promena na bolje. Probao sam i drajver sa SlackBuilds-a na current-u i ništa. Tu nisam ni očekivao poboljšanja ali sam probao svakako.

Našao sam neki podatak da u kernelu 6.2.x ide ispravka drajvera i da se očekuje da će raditi kako treba ali verzija u current-u je trenutno 6.1.52 tako da čekam(o) i dalje.

Još nisam našao neki drugi wifi usb za koji sam siguran da radi. Ima nekih finih i povoljnih opcija ali sve je sa realtek čipsetom, doduše novijeg tipa, pa istražujem još uvek utiske drugih korisnika.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 52
Joined: 16 May 2016, 20:54

Post Napisano: 22 Jan 2024, 19:08


Nije problem do kernela, modula niti drugih drajvera - već je do Network Manager-a koji menja MAC adresu radi bolje zaštite privatnosti, a WN722N V2/V3 to ne podržava...
Zatrebao mi je ponovo, posle dužeg vremena, ovaj wifi stik i radi mi besprekorno na Slackware 15 i Debianu 12.
Na Debianu (kernel 6.x.Y) nisam morao ništa da radim - ubockao u usb i ukucao wifi lozinku, a na Sleku mi je bilo potrebno da uz

Code: Select all

modprobe r818eu
kreiram i dodatni /etc/NetworkManager/conf.d/80-wifi.conf fajl sa sledećom sadržinom

Code: Select all

[device]
wifi.scan-rand-mac-address=no
Restartuje se NM ili računar - i to je to.
Radi odlično...



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3485
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 22 Jan 2024, 20:26


Simpatično rešenje, ako je zaista do toga. Nažalost ne mogu da proverim kod mene, nvidia mi se nešto buni pa kad rešim, probam i javim rezultate.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3485
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 22 Jan 2024, 22:22


Nakon dužeg igranja i pokušavanja da dobijem neke pozitivne rezultate.... Ništa...

Kod mene se ništa nije popravilo, čak testovi kažu da je i sporije nego što je bilo :(
I download i upload su mi sada osetno sporiji, upload čak duplo sporiji.
DelBoy wrote:
22 Jan 2024, 19:08

Code: Select all

modprobe r818eu
Možda je ovde typo, možda fali još jedna osmica?

Code: Select all

modprobe r8188eu
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 52
Joined: 16 May 2016, 20:54

Post Napisano: 23 Jan 2024, 00:28


stereo wrote:
22 Jan 2024, 22:22
DelBoy wrote:
22 Jan 2024, 19:08

Code: Select all

modprobe r818eu
Možda je ovde typo, možda fali još jedna osmica?

Code: Select all

modprobe r8188eu
Da, propustio sa osmicu - treba r8188eu.
Radi mi savršeno - upravo kucam poruku preko te konekcije, gledao strim u full hd na 32"...
Slackware 15 stable - sa modprobe r8188eu se automatski učita i cfg80211...
Ako si na current verziji - možda ne bi bilo loše da odradiš i

Code: Select all

modprobe cfg80211
.
Učitaj mu te module i dodaj onaj /etc/NetworkManager/conf.d/80-wifi.conf fajl - pa isključi računar, iskopčaj ga i iz napajanja na par minuta - pa probaj opet...



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3485
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 25 Jan 2024, 20:57


Nisam na -current grani, imam cfg80211 ucitan, nisam ovaj poslednji korak radio (sa iskopčavanjem iz napajanja) jer ne vidim smisao i logiku iza toga (ako sam nešto propustio u vezi ovoga, javljaj). Postavio sam mu fixiranu mac adresu da bude ista kao i za wlan0 a probao i random. Kod mene je samo još gora situacija i za upload i za download. Signal koji prijavljuje je uglavnom jako slab. Možda probam nekada neki drugi distro, neki debian ili nešto drugo... Ne znam, na winblowsu može da iskoristi 80-ak procenata brzine za download a za upload nema nikakvih problema.

PS: probao sam na plasmi, xfce i fluxboxu i svuda je isti rezultat. Probaću da nađem vremena da prelistam te probleme za network manager, šta se tu dešava i kakva se rešenja predlažu.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3485
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 25 Jan 2024, 21:12


Da dodam još, učitavanje stranica je super brzo, bez obzira na download brzine, osim u slučajevima kada stranica ima puno slika, tada je ipak usporeno učitavanje :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 52
Joined: 16 May 2016, 20:54

Post Napisano: 26 Jan 2024, 17:35


stereo wrote:
25 Jan 2024, 20:57
Nisam na -current grani, imam cfg80211 ucitan, nisam ovaj poslednji korak radio (sa iskopčavanjem iz napajanja) jer ne vidim smisao i logiku iza toga (ako sam nešto propustio u vezi ovoga, javljaj).
Javljam :D
Ako na istoj mašini imaš multi/dual boot pri čemu različiti sistemi učitavaju različite drajvere/kernele - postojao je problem i kod mene koji sam rešavao tako što sam gasio mašinu i iz nje čupao naponski kabel na koji minut - dok npr. kremiram cigaru...
Ne znam koja je logika iza toga i mnogih restartovanja - ali je to uspešno rešavalo gomilu nelogičnih problema - sledeći korak je vađenje baterije iz matične u nekim ozbiljnijim slučajevima od usb wifi stika...
Sve što je potrebno za ovaj slučaj - pored učitavanja r8188eu modula i pomenutog /etc/NetworkManager/conf.d/80-wifi.conf fajla - je i komanda netconfig kojom se NManager-u prepušta potpuno konfigurisanje mreže bez ikakvih dodatnih podešavanja - pa onda preko strima u full hd-u gledam npr. demotivisanog Noleta kako gubi gem na svom servisu i pored vođstva od 40:0 i ultramotivisanog Medvedeva kako nabija komplexe Zverevu...
Ovako je barem kod mene na Sleku...



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3485
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 10 Feb 2024, 18:58


Danas sam pazario tp-link ac1300 i na ne-linuxu radi odlično. Skoknuo sam do Temišvara da se prošetam i slučajno naletim pa reko ajde da probam. Cena je bila bolja nego kod nas svakako. Ako bude problema na linuxu, znam gde će raditi dobro tako da nisu bačene pare.

U svakom slučaju, da se odmorim od puta i da odradim šta imam od obaveza pa se nadam sutra popodne da ću se posveti ovom mališanu.
Možda se završe muke sa starim tp-linkom :)

Javim :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3485
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 10 Feb 2024, 23:26


Bio sam prilično uveren da će ovaj dongle raditi kako treba i tako je i bilo. Inicijalno ga je Slackware prepoznao bez problema ali drajver nije imao pa sam lagano skinuo na skladiste sve potrebne fajlove sa SBo i odradio ručno instalaciju pokretanjem slackbuild skripte.

Sve je prošlo lagano i samo sam ponovo ubacio dongle u usb i dobio i 2.4GHz i 5GHz mreže.
link za drajver sa SBo -> https://slackbuilds.org/repository/15.0 ... earch=8812
kernel je 5.15.117
lsusb izlaz za dongle

Code: Select all

Bus 003 Device 006: ID 2357:012d TP-Link Archer T3U [Realtek RTL8812BU]
Za pristojnu cenu ovo bi bila zamena za tp-link iz naslova. Nekako mi zamena uređaja nije baš rešenje teme pa je neću ni označiti kao rešeno.

U svakom slučaju, znamo da ovaj dongle i drajver sa SBo rade bez ikakve dodatne intervencije.

:beer:
tp_link_ac1300_5g.png
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest