Uselessd

Ukoliko imate problema sa instalacijom ili korišćenjem nekog programa, ovo je pravo mesto za vaše pitanje.

Moderators: Slackmuz, Urednik

Post Reply

Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4467
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 25 Nov 2014, 18:57


Uselessed je eksperimentalni klon systemd koji ima za cilj eliminaciju suvišnih stvari iz systemd, kao i na portabilnost (usellesd se već može kompajlirati pomoću uclibc i musl, pored glibc). Uselessd sadrži samo osnovnu init komponentu systemd.
uselessd (the useless daemon, or the daemon that uses less... depending on your viewpoint) is a project to reduce systemd to a base initd, process supervisor and transactional dependency system, while minimizing intrusiveness and isolationism. Basically, it’s systemd with the superfluous stuff cut out, a (relatively) coherent idea of what it wants to be, support for non-glibc platforms and an approach that aims to minimize complicated design.

uselessd is still in its early stages and it is not recommended for regular use or system integration.
Zvanična strana
http://uselessd.darknedgy.net/" onclick="window.open(this.href);return false;Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 1608
Joined: 07 Jun 2012, 18:01
Location: Najlipši grad na svitu :)

Post Napisano: 26 Nov 2014, 14:49


drago mi je da postoje ovakvi portabilni forkovi systemda. nikako mi se ne sviđa to što je original neportabilan i isključivo kreiran za linux. živo me zanima što će biti sa systemdom u Slackwareu. vjerujem da će Pat donijeti najrazumniju moguću odluku :)
Udruga SOK - službena stranica
Spreman sam umrijeti časno, ali ako nečasno, onda ništaElitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 26 Nov 2014, 21:51


Ni meni se nikako ne sviđa systemd. Između ostalih razloga, nikako mi se ne sviđa ideja o jednom uber sys initu koji će kontrolisati maltene sve živo i vući tri tone zavisnosti i od kojeg će zavisiti sve živo. Nije u duhu linuksa a čini mi se da ni sa bezbednosnog aspekta nije sjajno.

LM, mislim da će biti još mnogo ovakvih projekata jer je činjenica da se systemd ne sviđa mnogima.

Nadam se najiskrenije da ga Slek nikada neće prihvatiti ali ne znam, Neke Patrikove izjave od ranije su mi previše.. Pa recimo široke.. :) U jednoj izjavi mi se čini da ga neće prihvatiti ni u ludilu a u drugoj da nema ništa protiv. :)

Čitajući mnoge strane i domaće forume i portale, vidim da mnogi pominju prelazak na Slek kao alternativu. Eto prilike da se Slek na "lestvici" vrati na mesto koje mu sa pravom i zasluženo pripada. Gentoo je ljudima previše geek i tu je Slek.. ;)
Čak, mnogi pominju BSD varijantu ali to mi nije jasno. Systemd je ekskluziva za linuks i verovatno će ga mnoga okruženja tražiti kao zavisnost. Ako se to desi, BSD je pukao skroz.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest