Slackware ARM na Raspberry Pi 3

Potrebna vam je pomoć pri instalaciji? U ovom forumu možete postavljati pitanja.

Moderator: Urednik

Post Reply

Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 66
Joined: 01 Feb 2018, 11:37

Post Napisano: 17 Jul 2020, 18:02


Pozdrav svima,

Kao sto naslov kaze, pokusavam da instaliram Slackware na Pi3. Prethodno sam koristio Raspbian, imam iskustva kako ide instaliranje itd., koristio bih ga i dalje da mi nije puk`o SSH, tj. konekcija prema Pi-u, nisam uspeo to da resim preko HDMI konekcije i resio sam da instaliram Slack, kako vise nikad ne bih imao slicnih problema :D

Naime, pratio sam instalaciju odavde:
https://docs.slackware.com/howtos:hardw ... spberrypi3

Isao sam na "manual" metod, jer mi je tako bilo najlakse, zbog silne dokumentacije za SARPi. Racunao sam da je to TO, kao sto pise, vrlo jednostavno, ali nesto izgleda propustam.
Prva stvar koja mi nije jasna je, ime device-a. Po uputstvu je "mmcblk0", a kada microSD karticu ubacim preko USB adaptera, dobijem sdx.
Ajde, nije problem, u /etc/fstab ja stavim po uputstvu ime mmc*, ali ne radi, uopste ne ucitava nista, niti ima signala preko hdmi.
Pokusao sam da pronadjem nesto o tome, ali nisam uspeo, ponestalo mi je ideja.

Znaci, prva 4 koraka su ispracena detaljno i precizno kao na uputstvu.
Jedino mi je ova komanda ostala nejasna: "$ PASSWD=$(openssl passwd -1 -salt cetkq/enZx6/c2 password)). Pise da se za root konfigurise "password" kao takav, ali nije mi jasno kako je definisano gde ide ta komanda? Na particiju, fajl...

Bio bih zahvalan ako je neko vec ovo prosao da podeli.Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 66
Joined: 01 Feb 2018, 11:37

Post Napisano: 17 Jul 2020, 21:47


Deluje malo sasavo, ali... Nije prvi put da postavim temu i da odjednom dobijem motivaciju da ubrzo resim problem :)

Ispratio sam drugo uputstvo odavde: https://sarpi.fatdog.eu/index.php?p=installer
I potpuno je drugacije, temeljnije i bolje objasnjeno. Nije mi jasno, kod ovog drugog "manual installation", kao da je izostavljen dobar deo.
Malo ima citanja, ali lepo je objasnjeno i sve radi na kraju, moguce je bez problema odraditi instalaciju putem SSH, to je zgodno.Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 66
Joined: 01 Feb 2018, 11:37

Post Napisano: 18 Jul 2020, 16:33


Evo zavrsio sam instalaciju, ima malo vise koraka, ali je sve detaljno objasnjeno i prikazano, tako da je za pohvalu, tu je i screenshot. Nisam bio siguran za verziju screenfetch-a, instalirao sam i586 i radi, ne postoji ARM :). Ali, svakom bih preporucio da nakon instalacije napravi jedan klon kartice (pomocu Win32 disk Imager-a, koji je isto preporucen od strane raspberry-a) i nema frke ako se nesto zezne (kao meni).
Nakon instalacije, napravio sam gresku, nakon upgdate-gpg; update koraka, kada sam odradio upgrade-all, sve se azuriralo, pa i kernel, nakon cega nije mogao da se posle ucita novi :). Posle sam stavio u blacklist i nisam radio upgrade-all, u slucaju da opet nesto krene naopako, taj deo me uvek zbuni kod Slackware-a, nikad nisam nacisto, iako pise da posle update-a moze slobodno upgrade :D. Iako je to objasnjeno vise puta, meni se nekad desi los korak.
Bocke mi je jednom pisao postupak, i na desktopu je sve ok, ali kod ARM-a ne znam, iako takodje u ovom sarpi stoji u upustvu, ali pominje se -current, a moj je slackware 14.2.

Uglavnom, eto, ja ovo preporucujem uvek pre nego Raspbian, iako je 10x tezi postupak, a Raspbian+etcher je pesmica, tj. malo za devojcice :)
Attachments
slackpi.pngPoznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 66
Joined: 01 Feb 2018, 11:37

Post Napisano: 18 Jul 2020, 17:59


Ipak, da se ispravim, "kernel panic" se ne desava u ovom slucaju prilikom update-a, problem se javim kada se nesto upise u /boot/cmdline.txt fajl. Upravo sam upisao "logo.nologo" na kraju, sto je potpuno legitimno da se ugasi raspberry logo prilikom butovanja, ali onda se javi "kernel panic", tako da taj fajl iz nekog razloga je kritican na Slackware, tako da necu ga dirati, a videcemo kako ce se sistem ponasati u nekom duzem periodu.

Pokusacu da resim pomocu fsck, pa javljam ishod.

Edit: ne, nije sredio fsck.ext4, vracam klon i ne diram vise cmdline.txt :).Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2985
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 19 Jul 2020, 21:16


Imao sam i ja negde karticu sa Slackware ARM i koristio je na RPi 3, radio sam samo iz konzole preko ssh, toliko mi je trebalo. E sad, nemam pojma sta sam radio sa tom karticom ali svakako ne mogu da nadjem gde mi je Slackware ARM pa sam stavio Raspbian da vidim kako to izgleda. Nisam koristio nista sto ima apt-get prilicno dugo pa reko ajde :D

U svakom slucaju, jedino sto je meni falilo je vreme da pravim svoje pakete za ono sto mi je trebalo za tu instalaciju. Pitanje je i da li bi ih napravio kako treba :azn:

Za par meseci cu opet 'pustiti u pogon' RPi 3, sad je na odmoru :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 66
Joined: 01 Feb 2018, 11:37

Post Napisano: 19 Jul 2020, 21:43


"svakako ne mogu da nadjem gde mi je Slackware ARM pa sam stavio Raspbian da vidim kako to izgleda."

Iz istog razloga sam i ja instalirao Raspbian, posto na poslu koristim iskljucivo "yum", a kod kuce iskljucivo Slackware :grin:
Svakako, treba izdvojiti vreme dok se procita uputstvo, ajde da kazem da treba mozda oko 45m-sat vremena nekom ko dobro poznaje Slackware. Bitno je da se predju detalji koji su bitni. Posle uradis klon i drzis na kompu negde ako moze, oko 14G zauzima. Veoma koristi onda kada se desi nesto, pa treba da se vrati, za 5min. gotovo.Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4393
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 26 Jul 2020, 11:11


Na žalost nemam Rpi pa ne mogu da pomognem u vezi toga.

Što se tiče Screenfetcha, trebalo bi da bude označen kao "noarch" paket, tj. radi na bilo kojoj arhitekturi. Bitno je samo da je bash pristuan. :)Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4393
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 19 May 2021, 15:48


Nešto sam gledao na netu i naišao sam na SARPi projekat - Slackware ARM za RPi.
The SARPi Project promotes and supports Slackware ARM Linux on a Raspberry Pi. A step-by-step, end-to-end, 'HOW TO Install Slackware ARM on a Raspberry Pi' tutorial is available, with purpose-built Slackware ARM installer images and packages. SARPi supports Slackware ARM hard float port and Slackware ARM 14.2 soft float port versions. The SARPi Project will also support Slackware ARM 15.0 and Slackware AArch64 when they are released. The currently available SARPi installer images and packages, are available from the Downloads section. The Mini Projects page contains fun and educational things to do after the Slackware ARM OS has been installed, which includes a guide on Monitoring & Solving Thermal [Overheating] Issues on a Raspberry Pi.
https://sarpi.penthux.net/Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 66
Joined: 01 Feb 2018, 11:37

Post Napisano: 13 Jun 2021, 12:34


Da, to je to sto sam instalirao (fatdog projekat). Malkice ima koraka, ali na kraju se dobija potpuno funkcionalan Slackware sistem :).

Treba obratiti paznju pre pripreme na ovo:
You can choose to install Slackware ARM 14.2, or Slackware ARM current. The main difference between 14.2 and current is that Slackware ARM current is a hardware floating point port and 14.2 is a software floating point emulation port. If you're installing Slackware ARM on a Raspberry Pi 2, 3, or 4, then you can choose either version. On a Raspberry Pi 1 only Slackware ARM 14.2 soft float port is available to install. Slackware ARM current hard float port requires a minimum CPU of ARMv7-a and the Raspberry Pi 1 features ARMv6 architecture.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest