Evo ja ću da "probijem led" i da pokušam da što preciznije odgovorim na pitanja koja si postavio. Kenimo redom:
1. Znam da nove verzije Sleka ne izlaze često, što mi savšeno odgovara, ali šta se dešava kada izađe nova verzija? Da li postoji način da se apgrejduje postojeća instalacija ili je preporuka da se ide na fresh install? Isto pitanje važii za međuverzije (recimo 14 i 14.1).
Ovo je veoma zanimljivo pitanje. Ja sam bio u ovoj situaciji pre neki dan (nakon izlaska nove verzije). Upgrade je završen, prešao sam na novu verziju, ali ne potpuno bez problema

. Razlog za ovako nešto leži u činjenici da određeni konfiguracioni fajlovi nekih aplikacija mogu praviti problem u novom sistemu, ili određene aplikacije koje imaju zahtev za specifičnim verzijama nekih biblioteka (koje se oslanjaju na perl, python, u mom slučaju) prave problem nakon prelaska na novi sistem. Ovde važi ono što važi za svaki distro koji se upgrade-uje - treba sačekati neko vreme pre upgrade-a da se stvari "dovedu na svoje mesto"

. Svaka verzija slacka dolazi sa UPGRADE.TXT fajlom koji detaljno opisuje proces nadogradnje, a on se svodi na nekoliko koraka - prvo se update-uju određeni sistemski fajlovi, a potom svi ostali paketi

.
Evo malo detaljnijih informacija na tu temu
viewtopic.php?p=17011#p17011" onclick="window.open(this.href);return false;
2. Znam da postoje dve grane repoa, stable i current. Da li taj current dođe kao neki rolling, tj. da li je nešto slično Debijanovom testing repou ili je rolling samo do prve sledeće verzije ili je to samo testing za tu verziju? Možda nisam lepo postavio pitanje ali nadam se da ste me shvatili.

Current je nešto slično kombinaciji RR i testing rešenja. Nije čisti RR jer se paketi malo bolje testiraju, ali su dovoljno sveži da se mogu poistovetiti sa testing Debian izdanjem

. Nije čist RR (kao arch recimo), ali je dovoljno blizu
3. Vezano za instalaciju paketa. Koliko znam da Slek nema alat za rešavanje zavisnosti pa je pitanje da li je nekako moguće ovo prevazići (da ne moram baš sve ručno da radim) i da li postoji mesto (sajt ili repo) odakle mogu da se dovlače gotovi, binarni paketi, da ne moram baš sve ručno da dovlačim, instaliram i kompajliram? Čuo sam za AlienBob repo pa je pitanje u tom smislu.
Slek nema zvanični paket menadžer koji rešava zavisnosti, ali u poslednjih nekoliko godina na tom polju se dosta toga izdešavalo i promenilo nabolje. Izašao je slackpkg paket menadžer koji je zadužen za upravljanje paketima (uključujući i upgrade instaliranih paketa). Pre izvesnog vremena je stigao i dodatak (
slackpkg+) koji pomenutom alatu dodaje nove mogućnosti (preuzimanje, instalaciju i upgrade gotovih paketa sa nezvaničnih lokacija - pomenuti alienbob ima svoj repo). Ovo umnogome olakšava rad i snalaženje i ljudima koji imaju manje iskustva. Takođe, postoji i nekoliko automatizovanih rešenja za preuzimanje, kompajliranje i instalaciju paketa kojih nema u zvaničnim ili nezvaničnim repoima - sbopkg, sbotools. Oni takođe umnogome olakšavaju rad na slacku svima (ostaje i dalje samo problem vremena koje se utroši na kompajliranje paketa, ali šta da se radi, ne radi se to svaki dan

). Ovi menadžeri imaju mogućnost rešavanja zavisnosti (bazičnu ali dovoljnu).
Pregled dostupnih alata:
viewtopic.php?p=19154#p19154" onclick="window.open(this.href);return false;
4. Generalno što se tiče održavanja i apdejtovanja instaliranih paketa. Da li je sistem moguće apdejtovani nekom prostom komandom (kao kod Debijana apt-get update && apt-get upgrade) ili nešto treće, četvrto, peto..?

Veoma jednostavno:
Povremeno odradiš ovo i "na konju si"
Nadam se da sam uspeo da pomognem
Tu smo ako negde zapne