"Par" pitanja

Potrebna vam je pomoć pri instalaciji? U ovom forumu možete postavljati pitanja.

Moderator: Urednik

Post Reply

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 29 Nov 2013, 20:06


То је ,,незгодно'' јер уме да одузме време кад је у питању велики број зависности. Међутим, то има предност јер уклањањем било ког пакета, не уклањаш и зависности већ само дати пакет. Тако никад не може да се деси оно што се дешава код других дистрибуција - да ти приликом уклањања једног пакета престане са функционисањем други пакет због нерешених зависности. ;)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4217
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 29 Nov 2013, 20:19


Ako govorite o sbpokg, osnovne zavisnosti se mogu pohvatati sa sqg. Nisam ga probao pošto volim da to ručno odradim sa opcijama koje mi najviše odgovaraju (zavisnosti izgradnje paketa se beleže u običnim tekstualnim datotekama i nije ih teško izmeniti po potrebi). Ne znam kako se nosi sa opcionalnim zavisnostima, ali one obavezne bi trebalo da uhvati bez problema. Kada pohvata sve zavisnosti upisuje ih u "datoteke redova" (queue files) koje će sbopkg moći da koristi pri narednim instalacijama.



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 29 Nov 2013, 22:14


Korisna stvar. Ipak, nije toliko strašno jer ih nema previše. U početku mi se činilo da je previše ali ih stvarno nema mnogo.. Pih, očekivao sam da je Slek mnogo teži.. :D Još uvek se privikavam i prilično se zabavljam ali na prvu loptu mogu da kažem da je prilično dobar sistem.

Mislio sam da se bar u početku ne zezam mnogo, već da idem sa default KDE-om ali ovako je more fun. Jedino što veliku većinu vučem iz sbo, skoro ništa preko slackpkg ali hajde.. I to je fun.. :D

Takođe, očekivao sam mnogo više podešavanja iz konzole i mnogo više čačkanja generalno. U odnosu na Arch, ovo je prolećni povetarac.



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 29 Nov 2013, 23:18


Desilo se nešto neočekivano.. Odjednom komp se ugasio sam od sebe. Nije ništa radilo u pozadini. Kada sam ga ponovo upalio i podigao sistem ne mogu da se nakačim na wireless mrežu. Istu onu mrežu koju sam koristio do pre dva minuta. Proverio sa drugog laptopa, wireless ruter radi normalno.

Wierd..



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2122
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija Kraljevo
Contact:

Post Napisano: 30 Nov 2013, 00:24


rapha wrote:Samo da se pohvalim, super ide.. :)

Prilično je lako i intuitivno.. Ubacio sam slackpkg+ koji mi je omogućio alien i slacky repoe pa je lakše i bogatije. XFCE mi je lepo radio na test Fedori pa sam mislio da ga probam i na Sleku ali nema mnogo paketa, recimo gparted, gedit.. Praktično, ništa od GNOME paketa. Mora da je u drugim repoima..
Baš mi je neopisivo drago. :grlj: :beer:
Samo nešto u vezi slackpkg plusa. Imaš mogućnost, ako se odlučiš, da instaliraš MATE GUI i preko njega, ali nemoj ići preko slacpkg-a plus kada je MATE u pitanju.
MATE 1.6.1 može podjednako lako da se instalira na "old school" način, a ažuriranje MATE paketa možeš da vršiš preko slackpkg plusa.
Ovo sve pišem pod predpstavkom da ćeš možda instalirati i MATE.
Kada su Slekveri u pitanju (14.0 i 14.1) u pitanju, pa i Fedora 19 i jedan od Ubuntu-a 12.04.3, tu sam prešao već preko 80% vremena na MATE.

Čudo da nisi probao KDE, ako se ne varam, to ti je omiljeno grafičko okruženje, dolazi već instaliran uz Slekver.
Registrovani Linux korisnik #487729
Upostovano sa Linuks Operativnog Sistema



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2122
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija Kraljevo
Contact:

Post Napisano: 30 Nov 2013, 00:26


rapha wrote:Desilo se nešto neočekivano.. Odjednom komp se ugasio sam od sebe. Nije ništa radilo u pozadini. Kada sam ga ponovo upalio i podigao sistem ne mogu da se nakačim na wireless mrežu. Istu onu mrežu koju sam koristio do pre dva minuta. Proverio sa drugog laptopa, wireless ruter radi normalno.

Wierd..
Eh, dal možeš da se setiš šta li si zadnje radio.
Registrovani Linux korisnik #487729
Upostovano sa Linuks Operativnog Sistema



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 30 Nov 2013, 12:23


Instaliraću i KDE svakako. XFCE mi je u tom trenutku bio zanimljiviji jer većina paketa mora da se instalira preko sbo, pa juriš zavisnosti, pa zavisnosti od zavisnosti.. :) KDE ide svakako. To je čistokrvna i default KDE distribucija pa je jeres ne probati ga. Koliko vidim KDE jedini ima zvaničnu podršku i jedini je u zvaničnim repoima. Sve ostalo mora ručno..

Što je najgore, ništa nisam radio, tj. večerao sam na drugom kraju sobe.. :) Ništa se nije radilo ni u pozadini pa me je zato i začudilo. WICD nikako nije hteo da se spoji na wireless. Ručno sam je podesio, eth0 sam podesio i preko WICD-a radi ali bežična nema šanse. Proradila je posle, ne znam kako iskreno.. Sada radi, jebem li ga šta je.



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2122
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija Kraljevo
Contact:

Post Napisano: 30 Nov 2013, 12:32


Rafa, imaš instaliran KDE, ako si radio punu isntalaciju Slekvera.
Samo se izloguješ, ukucaš u tty1
xwmconfig
i dobićeš meni sa grafičkim okruženjima.
xwmconfig.jpeg
Evo šta sve dobijaš odmah instalirano od grafičkih okruženja ako si radio punu instalaciju
gui meni.jpeg
Ok na grafičko okruženje, i opet startx.
Ova okruženja, van Xfce, KDE i Fluxa ti se verovatno neće svideti, jer su to minimalistička okruženja.

Pa to je odlična vest da ipak sve radi. :beer:
Registrovani Linux korisnik #487729
Upostovano sa Linuks Operativnog Sistema



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 30 Nov 2013, 19:55


Au, opet ne radi.. :( Ne znam šta je ovo. Imao sam WICD na Archu i nikada nije pravio probleme. Na KDE u Network Manageru ne mogu uopšte ni da nađem wireless. Siva kartica, kao da ne postoji.. Pa nije valjda de i mreža kompletno mora preko konf fajlova da se podešava i pored GUI-ja?



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2904
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 30 Nov 2013, 20:25


Ajde da „vidimo“ tu karticu, šta kaže sistem pa da vidimo dalje.

Daj nam ispis iz

Code: Select all

# lspci
i

Code: Select all

# ifconfig
pa da jurimo dalje. Da li je desktop računar u pitanju? Možda piše ali sam propustio.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests