Инсталација на десктоп рачунару ПРОБЛЕМАТИКА

Potrebna vam je pomoć pri instalaciji? U ovom forumu možete postavljati pitanja.

Moderator: Urednik

Post Reply

Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 110
Joined: 01 May 2012, 23:26
Location: 42,69 - 22,16

Post Napisano: 27 Mar 2015, 13:52


Инсталирао сам Slackware 14.1 на десктоп рачунару (Intel Q9550, R7 260X, 2 Sata HD x640GB,Dell P2414H(дисплеј порт)...). Систем је на првој партицији другог ХД-а, а LILO je инсталиран на МБР првог ХД-а. Swap је првом ХД-у.
1. LILO је у чисто текстуалном моду. У систем логу стоји да видео адаптер није способан да прикаже 256 боја ?!?
2. Ма шта урадио, Suspend i Hibernate , не раде, у смислу да монитор нема шансе да се врати из "спавања" - док је јасно да се рачунар буди (само помоћу Power дугмета на кућишту, јер миш и тастатура не реагују).
3. Драјвер за графику се инсталира директно (не преко прављења Слаквер пакета - viewtopic.php?f=7&t=2209&p=24229#p24229) и , рецимо, Civilisation - Beyond the Earth ради перфектно.

Веома ми је битно да Suspend i Hibernate раде.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4337
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 28 Mar 2015, 22:08


sl13 wrote:1. LILO је у чисто текстуалном моду. У систем логу стоји да видео адаптер није способан да прикаже 256 боја ?!?
Konkretna poruka (screenshot ili kopirani tekst)?
2. Ма шта урадио, Suspend i Hibernate , не раде, у смислу да монитор нема шансе да се врати из "спавања" - док је јасно да се рачунар буди (само помоћу Power дугмета на кућишту, јер миш и тастатура не реагују).

Веома ми је битно да Suspend i Hibernate раде.
Kako i gde si podešavao suspend i hibernate? Ne sećam se detalja, ali sećam se da je za hibernate bilo potrebno da se specifikuje slika za hibernaciju. Elem, hibernacija je vrlo spor proces ako nemaš SSD pošto se celokupna radna memorija zapisuje na disk pri hibernaciji. Ne mogu reći da sam stručnjak za sisteme čuvanja memorije (uglavnom koristim desktop računare), ali nisam siguran da je hibernacija baš to šta ti treba. Neka vrsta hardverske suspenzije je ipak bolja ako je hardver podržava i ako postoji podrška za to. To zavisi od konkretnog modela. Ako SlackDocs wiki (docs.slackware.com) ne sadrži informacije o tome, obično se ponešto nađe na Arch ili Gentoo wikijima. Pogotovo Gentoo ima dosta dobru dokumentaciju za pokretanje na laptopovima.
3. Драјвер за графику се инсталира директно (не преко прављења Слаквер пакета - viewtopic.php?f=7&t=2209&p=24229#p24229) и , рецимо, Civilisation - Beyond the Earth ради перфектно.
Što znači da ti ne radi KMS tako da je (1.) verovatno vezano za to. Ali to nema veze sa Lilom. Lilo je zaslužan samo za početak pokretanja sistema. Onog trenutka kad se učita kernel, LILO više nema kontrolu nad sistemom.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 110
Joined: 01 May 2012, 23:26
Location: 42,69 - 22,16

Post Napisano: 29 Mar 2015, 12:43


1. Конкретна порука је :
bash-4.2# /sbin/lilo
Warning: LBA32 addressing assumed
Warning: The boot sector and map file are on different disks.
Warning: Video adapter does not support VESA BIOS extensions needed for
display of 256 colors. Boot loader will fall back to TEXT only operation.
Added Windows *
Added Linux
3 warnings were issued.
У прилогу је и lilo.conf
2.
Kako i gde si podešavao suspend i hibernate?
Као прво, покушао сам да искључим screensaver-e, на неком форуму сам нашао да је то решавало проблеме.
Као друго, у xorg.conf сам додавао линије које онемогућавају да се монитор успава
Option "StandbyTime" "0"
Option "SuspendTime" "0"
Option "OffTime" "0"

Tреће, покушао сам и са командом xset - dpms off , што је искључило dpms aли се монитор и тако не буди.

Нисам се до сада сретао са појмом хардверска суспензија ( hardware sleep !?)

3. Да ли то значи да сад треба да деинсталирам АМД драјвере и вратим се на оригиналне.?
Attachments
lilo.tar.gz
(1.04 KiB) Downloaded 270 times



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4337
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 29 Mar 2015, 15:09


sl13 wrote:1. Конкретна порука је :
bash-4.2# /sbin/lilo
Warning: LBA32 addressing assumed
Warning: The boot sector and map file are on different disks.
Warning: Video adapter does not support VESA BIOS extensions needed for
display of 256 colors. Boot loader will fall back to TEXT only operation.
Added Windows *
Added Linux
3 warnings were issued.
У прилогу је и lilo.conf
Ako pokrećeš LILO iz chroota onda slobodno možeš da ignorišeš to upozorenje o bojama. Ako ne, moguće je da je do AMD drajvera. AMD drajveri ne podržavaju KMS, ali to nije toliko bitno. Konzole se pokreću u VGA režimu, ali su i dalje upotrebljive. Samo je rezolucija niža. Tj. obično je ovo upozorenje bezopasno.
Као прво, покушао сам да искључим screensaver-e, на неком форуму сам нашао да је то решавало проблеме.
Као друго, у xorg.conf сам додавао линије које онемогућавају да се монитор успава
Option "StandbyTime" "0"
Option "SuspendTime" "0"
Option "OffTime" "0"

Tреће, покушао сам и са командом xset - dpms off , што је искључило dpms aли се монитор и тако не буди.
Mislim da kapiram kako se problem manifestuje kod tebe. Čačkaš sa ovim pošto se nakon određenog vremena posle uključivanja screensavera (ili možda čak nakon spuštanja poklopca laptopa) sistem blokira. Posle toga ne reaguje na pokrete miša i na kucanje na tastaturi?

Koji je tačno model laptopa?
Нисам се до сада сретао са појмом хардверска суспензија ( hardware sleep !?)
Baci pogled ovde: http://arstechnica.com/civis/viewtopic.php?f=8&t=354552" onclick="window.open(this.href);return false;
3. Да ли то значи да сад треба да деинсталирам АМД драјвере и вратим се на оригиналне.?
Ne. Sada je malo jasnije koja se greška javlja. Nije vezana za to što sam mislio. A i da jeste, ne bi bilo potrebno. Sistem je i dalje funkcionalan, samo su konzole niže rezolucije.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 110
Joined: 01 May 2012, 23:26
Location: 42,69 - 22,16

Post Napisano: 29 Mar 2015, 15:15


Не ради се о лаптопу.
У првом посту, кад сам покренуо тему, напоменуо сам да се ради о десктоп рачунару.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4337
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 29 Mar 2015, 15:44


sl13 wrote:Не ради се о лаптопу.
У првом посту, кад сам покренуо тему, напоменуо сам да се ради о десктоп рачунару.
Ne zameri, obično su ovi problemi uobičajeni za laptopove pa sam se prešaltovao. A i u temama koje se vuku nekoliko dana je lako prevideti nešto.

Svejedno, i pitanje za desktop bi bilo slično: koja matična ploča?

Zanima me osnovni čipset da bih video da li postoje neke specifične nekompatibilnosti ili podešavanja. Kod laptopa bi tu informaciju mogao da izvučem na osnovu oznake modela, kod desktop na osnovu matične. ACPI je implementiran na matičnoj ploči (ili osnovnoj ploči laptopa) tako da je to vrlo bitan podatak za dijagnostiku ovog vida problema.

Dodatak:
Par pitanja na koje bi bilo dobro da odgovoriš:

1) da li ti se podrazumevano pokreće grafičko okruženje ili pokrećeš X pomoću komande "startx"?
2) Ako si odgovorio ovo prvo, da li je ekran između prikaza LILO menija i pokretanja grafičkog okruženja crn ili prikazuje dijagnostičke podatke o učitavanju kernela i pokretanju sistema?



Stalni član
Stalni član
offline
User avatar

Posts: 34
Joined: 01 Dec 2014, 13:36

Post Napisano: 29 Mar 2015, 16:15


Tastatura i miš ne rade (nikako) nakon buđenja?
Ovdje mislim na to dali se išta dešava ako se pritisne CTRL+ALT+F3 (npr)?



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 110
Joined: 01 May 2012, 23:26
Location: 42,69 - 22,16

Post Napisano: 29 Mar 2015, 16:19


Матична : П45 чипсет , Asus P5Q pro. (доћи ће и лаптоп на ред :cheesy: )
Систем покрећем преко startx
Приказују се дијагностички подаци (али пре тога сам ручно морао уписати windows ili linux )

Да ја проширим листу проблема :huh:

4. У ком тренутку се Slackware поремети у смислу да у конзоли приказује куке и квакице ? (Да ли после инсталације драјвера за графику или зависности за ДИГИКАМ, јер то обично инсталирам после основне инсталације ОС) Како се то поправља ?
5. Инсталирао сам microcode_ctl и убацио тражени код из readme фајла у rc.local. Jaвља се следећа грешка пре покретања startx команде
/etc/rc.d/rc.local : line 11 : syntax error near unexpected token 'fi'
/etc/rc.d/rc.local : line 11 : 'fi'



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 110
Joined: 01 May 2012, 23:26
Location: 42,69 - 22,16

Post Napisano: 29 Mar 2015, 16:22


Vision wrote:Tastatura i miš ne rade (nikako) nakon buđenja?
Ovdje mislim na to dali se išta dešava ako se pritisne CTRL+ALT+F3 (npr)?
Нисам то пробао. Али јесам CTRL+ALT+DEL i CTRL+ALT+Backspace, и то не ради.



Stalni član
Stalni član
offline
User avatar

Posts: 34
Joined: 01 Dec 2014, 13:36

Post Napisano: 29 Mar 2015, 16:38


Eh,
navike iz windowsa ili drugog OS-a zaboravite kada koristite neku Linux distru.

Kod instalacije (u ovom slučaju Slackware) se odaberu potrebni paketi i odabrati full opciju - dalje je več lakše.

Po meni ovdje nije potrebno instalirati nikakve drajvere, intel barem najbolje radi i većinom nema problema kod Linux-a tako da ako nakon instalacije se normalno podiže X (naredbom startx ili preko login manager-a) ne treba ništa više čačkat.

Druga stvar je sa AMD drajverima, npr. ako ne radi sa slobodnim drajverima - ali to ovdje nije slučaj.

Ovo za microcode_ctl pogledaj dobro u rc.local jesi dobro upisao.

Dalje ne znam ;)


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest