E.L.I.T.E. wrote:Pročitao sam
članak vezan za instalaciju preko USB-a, ali vidim da je u pitanju starija verzija Slackware-a. Da li je i dalje potrebno preuzeti usbboot.img ili se sada proces može obaviti prebacivanjem preko Unetbootin-a kao i za ostale distroe?
Slack je dosta unazad kompatibilan tako da dosta starih tutorijala još uvek važi iako možda postoji i noviji način kako nešto da se uradi.
Što se tiče unetbootin, nisam 100% siguran. Ne sećam se. Ali ne može da odmogne da prethodno načiniš ISO hibridnim:
Code: Select all
isohybrid slackware64-14.1-install-dvd.iso
Ne znam napamet pošto sam poslednji put instalirao Slack sa USB-a pre ijhaha.
članak vezan za instalaciju preko USB-a
Baci pogled na sledeću temu:
viewtopic.php?f=38&t=2191" onclick="window.open(this.href);return false;. To je spisak tema o instalaciji i post-instalacionim podešavanjima.
Neskromno ću linkovati i moj sopstveni postupak post-instalacije:
viewtopic.php?p=23829#p23829" onclick="window.open(this.href);return false;. Obično bih izbegavao da se ističem, ali video sam da ga ljudi postavljaju pa pretpostavljam da ga nalaze korisnim.
Vidim da od menadžera paketa koristi pkgtools i slackpkg - da li se oni dosta razlikuju od APT?
U spisku tema o instalaciji i post-instalaciji je navedeno nekoliko korisnih tema. Za početak možeš da baciš pogled na ovu koja pravi pregled različitih opcija za instalaciju paketa:
viewtopic.php?f=38&t=1973" onclick="window.open(this.href);return false;.
Sbopkg je spoljni alat koji je potrebno naknadno instalirati. U pitanju je interfejs za
SlackBuilds.org (ovo funkcioniše slično Arch-ovom AUR-u ali se prijave softvera kontrolišu).
Postoje i GUI alati, ali se retko koriste. Baci pogled na
QTGZManager. SalixOS je vrlo fina distribucija bazirana na Slacku koja uključuje i nekoliko GUI alata. SalixOS je u principu prepodešeni Slackware sa izborom paketa za odgovorajuće desktop okruženje (postoji nekoliko instalacionih medija za različita desktop okruženja).
U delu Source Media Selection tokom instalacije, koju opciju treba da izaberem ukoliko radim instalaciju preko USB-a? Imam još samo jedno pitanje vezano za grafičko okruženje - da li je moguće instalirati stariju verziju KDE-a pošto je PC slabiji, a nisam do sada koristio to okruženje (Intel Atom D525, 2GB RAM, Intel GMA 3150 je konfiguracija).
Trebalo bi da postoji opcija u instaleru. U krajnjem slučaju može se sadržaj montirati i zatim uraditi "instalacija sa diska". Ali opcija za USB instalaciju postoji od izlaska 14.1 pa je najbolje prvo probati tako.
Pitao si i nešto za KDE. Ne moraš neophodno da koristiš KDE. Izbor okruženja vršiš pri instalaciji. Imaš izbor između nekoliko desktop okruženja. Izaberi Xfce za početak. Inače, nije baš veliki izbor, ali se naknadne opcije mogu instalirati iz trećih izvora nakon instalacije. To uključuje Lxde, Openbox, MATE, Gnome i Cinnamon. Gnome i Cinnamon instalacije mogu biti prilično intruzivne: mogu zameniti značajne komponente sistema. Obično ovo funkcioniše bez problema, ali bolje biti oprezan.
Trenutna verzija Slacka je 14.1. Izašla je 2013. Neki paketi su malo stariji. Biće ažurirani na najnovije verzije (ukoliko ne postoji neki veliki bug ili nestabilnost) u sledećem izdanju. Za sad primaju samo siguronosne zakrpe. Zato ljudi često koriste "current" granu koja je dosta svežija. Neki paketi mogu čak i u currentu biti malo stariji. Najčešće zato što su novije verzije ocenjene kao nedovoljno stabilne. A i Slackware tim je mali pa neke stvari traju malo duže. Ali većina paketa su vrlo sveži i ažurni.
Mada neki od nas biraju da koriste 14.1 kao stabilnu bazu uz ažuriranje sistema po sopstvenom nahođenju. Neki paketi na mom sistemu mogu biti čak i svežiji nego u currentu.