64-bitni Slack vs 32-bitni Slack sa PAE

Ovaj deo je namenjen diskusiji koja nije vezana ni za jednu prethodnu kategoriju, a tiče se Slackware linuxa

Moderator: Urednik


Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 1289
Joined: 07 Jun 2012, 18:01
Location: Najlipši grad na svitu :)

Post Napisano: 10 Aug 2015, 22:16


i ja ću uskoro prijeći na 64-bit :)
imam jednog athlona 64 bitnog i 6 gb ram-a pa ćemo vidit...
inače. hvala @bocke na informacijama :)
Udruga SOK - službena stranica
Spreman sam umrijeti časno, ali ako nečasno, onda ništa



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2811
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 11 Aug 2015, 03:04


Sa Athlon i 6gb ram-a meni je bio brzi sistem, u svemu, 32bit sistem sa PAE :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 1289
Joined: 07 Jun 2012, 18:01
Location: Najlipši grad na svitu :)

Post Napisano: 11 Aug 2015, 07:15


neću ga instalirati zbog nekog ludog ubrzanja, čisto da se susretnem sa multilibom :)
uz to, čačkat ću malo i sa driverima za grafičku, možda bacit koju igru... :beer:
Udruga SOK - službena stranica
Spreman sam umrijeti časno, ali ako nečasno, onda ništa



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4100
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 11 Aug 2015, 22:50


stereo wrote:Sa Athlon i 6gb ram-a meni je bio brzi sistem, u svemu, 32bit sistem sa PAE :)
Brži nego šta? S čime porediš?

Ne postoji ni praktična ni teoretska šansa da je 32-bitni OS brži od 64-bitnog. :) To je verovatno neki subjektivni osećaj. ;)

Koristi time za merenje. I navedi konkretne zadatke. Pa onda da ozbiljnije popričamo. :)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4100
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 11 Aug 2015, 22:56


Da, bitno je koristiti nativne aplikacije. 32-bitne aplikacije neće imati poboljšane performanse na 64-bitnim operativnim sistemima.



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2121
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija Kraljevo
Contact:

Post Napisano: 12 Aug 2015, 08:39


bocke wrote:
stereo wrote:Sa Athlon i 6gb ram-a meni je bio brzi sistem, u svemu, 32bit sistem sa PAE :)
Brži nego šta? S čime porediš?

Ne postoji ni praktična ni teoretska šansa da je 32-bitni OS brži od 64-bitnog. :) To je verovatno neki subjektivni osećaj. ;)

Koristi time za merenje. I navedi konkretne zadatke. Pa onda da ozbiljnije popričamo. :)
Kod mene brže radi 32-bit. U početku sam izbegavao, setićeš se pre 3-4 godine 64-bit zbog meni tada famoznog multiliba, sada mi to ne predstavlja problem, ali guram 32-bit na 64-bitnoj arhitekturi, jer je brži odaziv programa, i manje je zauzeće resursa od 64-bitne verzije. To sam probavao više puta na dva računara sa dual core procesorima, i sa RAM-om od 4 DDR2 do 8 DDR3 gb.
Još kad je Patrik od verzije 14.0 uključio PAE u kernelu, nemam više nikakvu dilemu.

Bilo je na LQ i jedna tema da li su danas uopšte za Slekver potrebni 32-bitni paketi, samim tim i 32-bit sistem. Veliki broj korisnika se izjasnio da je 32-bit neophodan, i ako danas manje više i nema u prodaji računar koji nije višekorni i koji nema 4 gb RAM-a. Od poznatijih distribucija, to je uradila Čakra, oni imaju samo 64-bit izdanje.
Registrovani Linux korisnik #487729
Upostovano sa Linuks Operativnog Sistema



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4100
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 12 Aug 2015, 10:55


Broker wrote:Kod mene brže radi 32-bit. U početku sam izbegavao, setićeš se pre 3-4 godine 64-bit zbog meni tada famoznog multiliba, sada mi to ne predstavlja problem, ali guram 32-bit na 64-bitnoj arhitekturi, jer je brži odaziv programa, i manje je zauzeće resursa od 64-bitne verzije. To sam probavao više puta na dva računara sa dual core procesorima, i sa RAM-om od 4 DDR2 do 8 DDR3 gb.
Najveći problem je što to teorijski nije moguće. :P 64-bitni OS troši nešto više memorije, to je istina. Ali to ne znači ništa za odziv ili brzinu programa jer je 64-bitni OS u mogućnosti da adresira više memorije u isto vreme (zato i veća potrošnja). Manja potrošnja nije isto što i veće performanse. :) To je pogrešan kriterijum za merenje.

Objektivno merenje bi moglo da se vrši jedino na primeru brzine izvršavanja softvera.

Generalno, 64-bitne aplikacije imaju bolje performanse, a 32-bitne aplikacije imaju iste ili neznatno lošije performanse na 64-bitnom OSu. Zato danas čak i na Windowsima ljudi jure 64-bitne verzije različitih aplikacija: imaju bolje performanse. :)

Kao što rekoh ovo je za posebnu temu. :)

Izmena
Ali što se mene tiče koristite ono što mislite da vam radi bolje. :) To je vaš izbor.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4100
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 12 Aug 2015, 11:28


Odvojio sam u posebnu temu da možemo da nastavimo diskusiju na miru. :)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2811
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 15 Aug 2015, 21:28


Izvinjavam se što ranije nisam odgovorio, dugo nisam imao 64bit verziju a nisam baš zapisivao šta sam tada radio sa istom.
Čini mi se minimum dve godine (ala vreme leti...) koliko nisam koristio Slack64. Sve do sinoć.

Nisam hteo da pričam ništa napamet a nemam uslove ni vremena da podešavam mašinu i sprovodim testove. Na kraju, meni je najbitnije kako se OS ponaša na mom računaru.

Sinoć sam instalirao Slackware 64 bit-nu verziju. Nisam hteo multilib da stavljam samo zbog Steam-a i Skype-a. Stavio da sbotools i sbopkg kompajliranje rade u ram-u.

Što se tiče Skype-a, postoji beta verzija web skype na https://web.skype.com/en/" onclick="window.open(this.href);return false; pa je to delimično rešeno.

Performanse u odnosu na 32bit Slack, pokretanje programa je jedva nesto sporije ili isto. Zapravo jedino gde se vidi napredak u performansama je kad ima zahtevnih procesa.
Obrada fotografije u 6000x4000 rezoluciji u Gimp-u ide mnogo laganije nego na 32bit verziji.
Kompajliranje digikam-a gde sam ukljucio da se koristi sva 4 jezgra pri procesu i jos u ram-u, trajalo je oko 12 minuta. Ista stvar na 32 bit-nom sistemu pri istim uslovima (4 jezgra, kompajliranje u ram-u) traje oko 25 minuta.

Nakon svega jednog dana sa ovom konfiguracijom i 64bit Slackware-om mogu samo da kažem da 64bit hardware i software imaju smisla kad se obavljaju zahtevne operacije.

Dodavanje više ram-a će mi omogućiti da još neke stvari stavim u ram i na taj način dobijem na performansama. Ako znate nekog da ima povoljno 2x8gb ddr3 na 1600mhz neka mi se javi :)

P.S. und offtopic: imao sam na istom laptopu gentoo 64bit sa kojim nisam radio nikakva merenja i testiranja ali mi se to nije baš svidelo kako radi. Od gentoo-a sam odustao jer zahteva previše vremena.
spoilerShow
Rezultati koje sam ja dobio nisu proizvod ozbiljnih i zahtevnih testova pa se veoma lako mogu razlikovati od utiska i zaključaka drugih korisnika 64bit sistema.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4100
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 16 Aug 2015, 14:44


S tim zaključkom bi mogao da se složim. :)

Elem, u poslednje vreme se informišem o prelasku na UEFI. Prema "README_UEFI.TXT" u korenu Slackware DVD ili FTP direktorijuma, UEFI je podržan samo na 64-bitnom Slackware-u. Meni trenutno najbitnija UEFI mogućnost je pristup diskovima većim od 2 TB.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests