Slackware 15

Ovaj deo je namenjen diskusiji koja nije vezana ni za jednu prethodnu kategoriju, a tiče se Slackware linuxa

Moderator: Urednik


Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4492
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 10 Feb 2022, 12:48


DelBoy wrote:
05 Feb 2022, 12:39
HPLIP ima problem sa dodavanjem štampača u Slackware 15 verziji - kako u RC2 tako i u stable - barem u mom slučaju (HP LaserJet P1102).
Ne znam u čemu je problem - prosto se odrade svi koraci prepoznavanja, instalacije, preuzimanja plugin-a - ali se štampač ne pojavljuje tj. HP Device Manager ga ne ne vidi nakon instalacije...
Međutim - sve se rešilo dodavanjem printera preko CUPS-a - što ga je učinilo vidljivim i za HP Device Manager.
Verovatno je nešto sa dozvolama...
Ti jeftiniji HP-ovi štampači su obično problematični. Štaviše P1102 je problematičan i na Windowsu. Koristi neku hibridnu tehnologiju koja je prilagođena za Windows 7 (bože oprosti), pa ima problema na bilo čemu novijem. Tako da bi me čudilo da nemaš problema. :)

Generalno, najlakše je sa mrežnim štampačima koji imaju LAN i/ili WLAN podršku. Oni obično bivaju prepoznati automatski i nema cimanja.

A što se tiče HPLIP-a, automatski download plugina često ne uspe. Ali ako ga ručno preuzmeš i instaliraš radiće bez problema. Samo imaj na umu da su verzije plugin-a vezane za verziju HPLIP-a. Moraju da se poklapaju.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3199
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 11 Feb 2022, 13:11


Sveze instaliran i totalno nepodesen Slackware 15 je sada kod mene na laptopu. E sad samo da mi laptop pozivi koliko i OS :D
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4492
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 13 Feb 2022, 14:31


Koji desktop si stavio? :)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4492
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 13 Feb 2022, 15:07


Inače, Drummer nam je popravio vesti na naslovnoj strani. Sad piše objava da je izašao Slack 15. :)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3199
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 14 Feb 2022, 22:30


bocke wrote:
13 Feb 2022, 14:31
Koji desktop si stavio? :)
Plasma je trenutno u igri. Sad sa ovim praznicima cu se malo vise posvetiti podesavanjima, recimo slova nasa i tako to :D

Usput, ima li neki nativni nacin da kontrolisem desktop preko drugog racunara a da ne instaliram teamviewer?
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4492
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 14 Feb 2022, 22:55


stereo wrote:
14 Feb 2022, 22:30
bocke wrote:
13 Feb 2022, 14:31
Koji desktop si stavio? :)
Plasma je trenutno u igri. Sad sa ovim praznicima cu se malo vise posvetiti podesavanjima, recimo slova nasa i tako to :D

Usput, ima li neki nativni nacin da kontrolisem desktop preko drugog racunara a da ne instaliram teamviewer?
Ima. Bacni pogled ovde:
https://docs.slackware.com/howtos:windo ... inux2linux



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3199
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 14 Feb 2022, 23:09


Bravo, to ce isto na spisak za podesavanje :)

A da ne znas zasto ne radi Tidal servis u firefoxu :D Nov sam na Tidalu, uzeo promotivni period da probam, bila akcija neka...
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4492
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 14 Feb 2022, 23:14


Ne znam. Nisam ga nikad probao. :) Ako ne radi na Firefoxu, probaj AlienBob-ov Chromium.

Ja sam isprobavao Deezer i Youtube Music, u skorije vreme. Oni rade.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3199
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 14 Feb 2022, 23:16


Probacu svakako i Chromium nego sam pomislio da je nesto lagano za resavanje tipa drm (ukljucen) ili neki kodek za Tidal, tako nesto. Resicu svakako :)

EDIT:

Pustio sam Tidal preko web playera ali nece iz Firefoxa a ni iz AlienBob-ovog paketa Chromium. Resenje sam nasao u postu iz 2018. godine na LQ forumu. Potrebno je preko Ruarove skripte napraviti paket i instalirati Google Chrome. Ista je verzija kao i AlienBob-ov Chromium samo sto Google Chrome pusta Tidal.

Link do LQ
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Povremen korisnik
Povremen korisnik
offline

Posts: 27
Joined: 16 May 2016, 20:54

Post Napisano: 15 Feb 2022, 11:14


bocke wrote:
10 Feb 2022, 12:48
DelBoy wrote:
05 Feb 2022, 12:39
HPLIP ima problem sa dodavanjem štampača u Slackware 15 verziji - kako u RC2 tako i u stable - barem u mom slučaju (HP LaserJet P1102).
Ne znam u čemu je problem - prosto se odrade svi koraci prepoznavanja, instalacije, preuzimanja plugin-a - ali se štampač ne pojavljuje tj. HP Device Manager ga ne ne vidi nakon instalacije...
Međutim - sve se rešilo dodavanjem printera preko CUPS-a - što ga je učinilo vidljivim i za HP Device Manager.
Verovatno je nešto sa dozvolama...
Ti jeftiniji HP-ovi štampači su obično problematični. Štaviše P1102 je problematičan i na Windowsu. Koristi neku hibridnu tehnologiju koja je prilagođena za Windows 7 (bože oprosti), pa ima problema na bilo čemu novijem. Tako da bi me čudilo da nemaš problema. :)

Generalno, najlakše je sa mrežnim štampačima koji imaju LAN i/ili WLAN podršku. Oni obično bivaju prepoznati automatski i nema cimanja.

A što se tiče HPLIP-a, automatski download plugina često ne uspe. Ali ako ga ručno preuzmeš i instaliraš radiće bez problema. Samo imaj na umu da su verzije plugin-a vezane za verziju HPLIP-a. Moraju da se poklapaju.
"Ne mere to bez kabla"... :)
Problem je bio u tome - pa se čas video, čas nije na lsusb...
Zamenjen kabel - i sve fercera besprekorno.
Download hp-plugina jeste problem - nije toga bilo ranije, skidao se automatski - ali sam ih našao sve ovde
Štampač jeste star, kupljen u "daj šta daš" brzini jer je bio hitno potreban - još negde 2008/9. - ali je odštampao čuda za sve ove godine.
Naravno, ništa nije večno i dobrodošla mi je sugestija za zamenu. Hvala!


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest