SalixOS 14, XFCE, Thunar not automounting

Ovde možete postaviti pitanje vezano za instalaciju i podešavanje Slack-baziranih distribucija

Moderator: Urednik

Post Reply

Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2965
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 12 Aug 2012, 12:14


Dakle, nakon nadogradnje sa stabilne verzije SalisOS 13.37 na current, odnosno, SalixOS 14 pojavili su se neki problemi ali uglavnom je sve prošlo lagano i sređivanje prolazi, takođe, lagano. Međutim, ima jedan problem koji ne mogu da rešim. Radi se o novoj verziji Thunara 1.4.0 i XFCE 4.10 okruženju.

Mountovanje fleš usb diskova je moguće samo ako radim ručno. S obzirom da je u pitanju Asusov netbook i da mašina ima namenu za rad na terenu, gde nekad moram često da menjam fleševe, ručno mountovanje nije opcija. Treba mi da radi automountovanje u Thunaru, da pokazuje fleš u side baru. Koliko sam čitao na internetu, ovo je čest problem čak i kod drugih distribucija. Jedan od linkova je vodio i ka freeBSD sistemu :)

Od paketa imam instalirano sve što treba (nadam se): pmount, gvfs, thunar-volman. Pominjao se na netu i gvfs-afc ali taj nemam, kao i HAL koji takođe nemam (na ircu mi je rečeno da se to u novijim verzijama ne koristi). Verovatno je bitno ali nemam a nisam siguran ni kako da podesim

Code: Select all

~/.xinitrc
Podešen mi je thunar, kroz opcije Volume managera, da se prenosni uređaji mountuju automatski. U svakom slučaju, automount ne radi a baš mi je potreban.

Ovo je info sa archwiki ali mi treba pomoć da ovo namestim:

Jelle's right, there is no need for HAL at all. All you should have to do (in normal case) is to install gvfs and make shure that you have consolekit and dbus in your .xinitrc (here's mine:)

exec ck-launch-session dbus-launch --exit-with-session startxfce4
Bocke, probao sam tvoj predlog LINK ali nije uspelo. Fajl koji se pominje na archwiki nemam ali imam

Code: Select all

/etc/polkit-1/localauthority/50-local.d/20-plugdev-group-mount-override.pkla
a evo i sadržaja fajla:

Code: Select all

[plugdev group mount override]
Identity=unix-group:plugdev
Action=org.freedesktop.udisks2.filesystem-*;org.freedesktop.udisks2.eject-*
ResultAny=yes
ResultInactive=yes
Result=Active=yes
Izvinjavam se na ogromnom postu ali se nadam da sam pružio dovoljno informacija :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2965
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 12 Aug 2012, 12:15


Zaboravio sam da dodam, izgleda da ni thunar-archive-plugin ne radi.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4333
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 12 Aug 2012, 14:23


Nisam se igrao sa SalixOS-om 14, ali pretpostavljam da bi trebalo da radi. Pošto u currentu funkcioniše bez problema. :) Taj fajl već postoji?

Što se tiče Archive plugina, Salix beše dolazi sa Xarchiverom? Onda bi trebalo da šljaka. Na koji način si odradio upgrade, ako sme da se zna? :) Čini mi se kao da su ostali tragovi sa 13.37. 14 bi trebalo da donosi noviji Gtk+. To bi mogao da bude problem s obzirom da je sada Gtk+2 kompajliran sa gobject-introspection.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2965
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 12 Aug 2012, 14:38


Uputstvo koje sam pratio nalazi se OVDE.

Xarchive sam pre sat vremena obrisao i kompajlirao ponovo, ne radi i dalje.

Ovo su stvari koje ne mogu sam da rešim. Bilo je još nekih problema ali su uglavnom sitnice i bilo je zanimljivo rešavati ih :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4333
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 12 Aug 2012, 15:41


Xarchive ili xarchiver? :) Archive plugin ne može da koristi Xarchive. Samo Xarchiver, File Roller ili Squeeze.

Sve ostalo radi normalno? :)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2965
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 12 Aug 2012, 15:47


Xarchiver. Pored tolke klope ja gutam slova...

Pored ovde dve stvari ostaje mi još samo application menu da sredim ali to je daleko manji problem.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4333
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 12 Aug 2012, 15:54


Javlja li kakvu grešku kad ga pokreneš iz terminala? :)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 869
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 12 Aug 2012, 16:03


Ako nije problem, da se umešam i ja :)

@stereo
I dalje nemaš .xinitrc fajl? Ukoliko je tako, kopiraj default fajl koji se nalazi u /etc/skel folderu:

Code: Select all

cp /etc/skel/xinitrc  ~/.xinitrc
(ovo radiš kao običan korisnik)
Nakon ove operacije, unesi liniju koju si pomenuo u kreirani .xinitrc fajl

Code: Select all

exec ck-launch-session dbus-launch --exit-with-session startxfce4
Meni je ovo rešilo problem kod automount-a unutar fluxbox-a, ne vidim razlog da tebi ne proradi na xfce.
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4333
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 12 Aug 2012, 16:16


Mešaj se mešaj. :)

Kako nema .xinitrc? Xwmconfig bi trebao da automatski kreira xinitrc. Inače xinitrc fajlove za pojedinačna okruženja se nalaze u /etc/X11/xinit/. Xwmconfig kopira odgovaraujući xinitrc.* kao .xinitrc. Bar je tako u Slacku. ;)

Ali ne znam koji login menadžer koristi Salix. Mislim da se podrazumevano startuje u četvrom init nivou. Ako je slim, sećam se da je postojala neka caka za njega. :)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2965
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 12 Aug 2012, 16:29


Ajde da odgovaram jedno po jedno :)

@drummer
upravo mi je ta informacija trebala. sad nešto kopiram na usb pa čim završi probaću.

@bocke
nema xinitrc, to sam i napisao. znao sam da će biti važno ;)
i da kad startujem thunar preko roota izbajuce neku grešku, sad ne znam napamet koja je greška ali ako ne uspe ovo što je drummer napisao, daću ovde ispis pa da tražimo dalje.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest