Problem sa VL 6 SOHO [sređeno]

Ovde možete postaviti pitanje vezano za instalaciju i podešavanje Slack-baziranih distribucija

Moderator: Urednik

Post Reply

Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 99
Joined: 20 Feb 2011, 23:29

Post Napisano: 20 Feb 2011, 23:46


Kao prvo da iskazem pozdrav svi clanovima ovog foruma.Kao drugo da odmah u pocetku napomenem da sam skoro potpuni pocetnik u linux svetu,ali sam voljan  da ucim  :)
Naime,probao sam Slackware 13.1 i veoma mi se svideo,ali sam uvideo da mu jos nisam dorastao.Zato sam se okrenuo VL dok naucim snove linux sistema.Instalacija je protekla bez problema i uz pomoc slackbook-a sam napravio /,/home i /usr particije.Problem se javlja kada se podigne vector,ja se ulogujem kao root da bih podesio xorg file.Kada ukucam u terminal  vasm ili vxconf izbaci mi sledecu poruku "/sbin/vasm-functions: line 84 : mktemp: command not found" i istu jos jednu takvu poruku samo sto je line 85 i "Can not create temporary file" a za xorgsetup da je nepostojeca komanda.Interesujeme kako mogu da unosim komande u VL kada mi u uz svaku unetu komandu javi da ne moze da je nadje ili nesto slicno kao u navedom primeru u prosloj recenici?
Ako je ovo glupo pitanje,da se izvinim unapred ali mi koci ceo proces daljeg ucenja :D .
Pozdrav,i unapred hvala za odgovore.
Last edited by Anonymous on 22 Feb 2011, 16:17, edited 1 time in total.
Image



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 717
Joined: 23 Aug 2006, 22:09
Location: Šabac
Contact:

Post Napisano: 21 Feb 2011, 00:14


Hm, ja nisam odavno koristio Vector (ima jedno 4 godine), ali ako se sećam, vasm je GUI aplikacija  :rolleyes:
XORG podesi sa xorgconfig
Image



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 99
Joined: 20 Feb 2011, 23:29

Post Napisano: 21 Feb 2011, 07:21


za xorgconfig mi izbacuje istu poruku kao i za xorgsetup tj. command not found.
Image



offline

Post Napisano: 21 Feb 2011, 12:09


Pozdrav i dobrodosao :)
Za novije verzije X-a, generisanje xorg.conf-a 

Code: Select all

# X -configure 
To bi trebalo da napravi  fajl u /root  pa xorg.conf.example, samo se prekopira u /etc/X11/ kao xorg.conf  (meni ovo uvek radi, bez dodatnih podesavanja, ali ne mora biti da ce svugde tako raditi  :grin:)

Code: Select all

# cp /root/xorg.conf.example /etc/X11/xorg.conf 



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 99
Joined: 20 Feb 2011, 23:29

Post Napisano: 21 Feb 2011, 22:35


Formatirao sam ceo hard i ponovo raspodelio i instalirao VL i sada samo pici :D
Uspeo sam da podesim net i da instaliram driver za graficku(sto me je prijatno iznenadilo,zbog jednostavnosti) ali imam samo jos problem sa zvukom u flash playeru.Trazio sam svuda po netu ali i dalje ne uspevam podesiti zvuk.Ima neko,neko resenje za ovo :).
Image



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 717
Joined: 23 Aug 2006, 22:09
Location: Šabac
Contact:

Post Napisano: 22 Feb 2011, 14:00


Kako si instalirao flash, preko vlapt-a ili ručno?
Probaj drugi način, koji god da si odradio.
Image



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 99
Joined: 20 Feb 2011, 23:29

Post Napisano: 22 Feb 2011, 16:14


Rucno sam instalirao,a za taj problem sa nasao da je u vezi sa KDE-om,.Instalirao sam par puta VL zbog toga i 50% 50% je sansa da ce da ima zvuk.Tako da sam se okrenuo GNOME okruzenju tj. Zenwalk-u gde sad sve funkcionise.
__________________________________________
Zenwalk ne radi lepo sa mojom grafickom,tako da cu da probam jos wolvix pa ako i on nece vracam se na VL.
__________________________________________
Vratio sam se na VL,a zvuka ne,a zvuka nema :D
Last edited by SpaceBack on 22 Feb 2011, 17:24, edited 1 time in total.
Image



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 99
Joined: 20 Feb 2011, 23:29

Post Napisano: 22 Feb 2011, 19:10


Nasao sam resenje:
If you have multiple soundcards (like an onboard and an external one), you might have had the problem that the wrong one is the default soundcard. This is because the kernel module for the "wrong" card is loaded first, and if no option is passed when loading the module it gets the first available card number (0).

If they both use a different kernel module you can easily make sure the right one is the default card.

Find out what module is being used for your soundcards:
Code:

cat /proc/asound/modules


On my computer this could give
Code:

0 snd_usb_audio
1 snd_es1968

This means that the card that's currently the default soundcard (card 0) uses the snd_usb_audio module.

This is my EMI M4U, a device that's just capable of sending and receiving midi signals, not audio. So when I try to play sound I get an error. So I want the other one to be default.

You can't "reserve" card 0 for a particular module, because the options for a module are only passed when the module is loaded, and the whole problem was that the wrong module is loaded first. So, to make sure the right soundcard is default, we have to make sure the other one becomes card 1 when the module for it is loaded. This can be done by adding 1 simple line to /etc/modprobe.d/sound:
Code:

options name_of_offending_module index=1


So, in my case this would be
Code:

options snd_usb_audio index=1


Reboot and try!
Ovaj post je od admina na VL forumu The Headacher
Last edited by SpaceBack on 22 Feb 2011, 19:12, edited 1 time in total.
Image


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest