Kako poterat xine da igra dvd? [Reseno]

Obrada zvuka i slike, audio i video produkcija i slične teme

Moderator: Urednik


Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 97
Joined: 26 Sep 2008, 01:15

Post Napisano: 19 Feb 2009, 23:22


Ma nece ni kaffein.  :-/  Ma zapravo nije to toliko bitno, neki dan sam instalirao ovaj slack i danas sam se setio za dvd. Ostalo cita tako da, dovoljno ce to biti meni.

Hvala vam, al za sad cu odsutat. Radio sam svasta, al bez uspeha.



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 252
Joined: 09 Feb 2007, 17:11

Post Napisano: 20 Feb 2009, 06:47


Smeo bih da se kladim daje neka zesca sitnica u pitanju, kao sto vec rekoh, to jednostavno mora da radi.
Ajd' kad si vec odustao, da te ne smaram s tim, ali mplayer sa gui i bez njega je potpuno ista stvar, jedina razlika moze biti izmedju podesavanja koja stoje u GUI i komande kojom si pokrenuo mplayer iz komandne linije.
Najsumnjivije je to sto u GUI slucaju nema zvuka, tako da.. da vec nisi odustao ja bih ti predlozio da pokrenes tu GUI opciju, a onda podesis sam dodatno, za video drajver izaberes xv, a za audio alsa. Obavezno restartujes plejer posle toga (i posle bilo kakve promene parametara neophodan je restart plejera) i probas da li ce da pusti.
Last edited by Andersen on 20 Feb 2009, 06:54, edited 1 time in total.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 97
Joined: 26 Sep 2008, 01:15

Post Napisano: 20 Feb 2009, 11:53


Pre svega da se jos jednom zahvalim za pomoc.

Evo pokrenuo sam preko MPlayer s tim da nemam nikakav meni. Samo on pokrene i to je to. Ima slike i ima zvuka. Ovo sam uradio tako da sam rucno otvorio fajl. Mozda tako mogu i pronac dodatne stvari.
Ali ovo je samo pola resenje. Pitanje je da zasto nece da mi ga automatski prepozna :huh:

Za xine ima ona opcija da
ln -s /dev/hda /dev/dvd 
Posto je moj hda probao sam tako i na ovako:

Code: Select all

ln -s hda /dev/dvd  
i kad pokrenem xine-check u terminalu s redovnim nalogom, jedini error mi izpise da nema folder za skinove. A kad pokrenem preko gui onda izpise da ne nade taj dvd. Preko njega nije hteo pokrenuti ni kad sam probao rucno. Neka ideja da vidi uredaj?

E da vas pitam,ima onaj ogle i kako vidim, vise ne rade na njemu :rolleyes:  :huh:  , radi probe to instalirat nekako pa pogledat da sta on kaze. No ubuntu-u sam probao, al nije hteo ni pokrenuti dvd, mozda ce na slack. :grin:
Last edited by tux on 20 Feb 2009, 11:56, edited 1 time in total.



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 252
Joined: 09 Feb 2007, 17:11

Post Napisano: 20 Feb 2009, 13:44


A jesi ubacio SMPlayer? On radi na MPlayeru, s tim sto ima dodatne opcije koje olaksavaju zivot, recimo dugme za pustanje DVD-a sa drajva i dugme za pustanje DVD-a iz foldera, ako si na primer DVD prebacio na hard disk.
Sto se tice DVD menija, nista od njih kad je u pitanju MPlayer (ili SMPlayer, svejedno), ali ih zato VLC podrzava sasvim normalno.
VLC je sjajan player, pusta sve sto pusta i MPlayer, osim Real media formata, mada i to verovatno moze da mu se doda naknadno.
Ne znam nijedan drugi player koji bi mogao da se meri sa ova dva.
Ako si sredio problem sa xine-om uz pomoc tog simlinka, a graficka verzija i dalje ne reaguje, mozda bi bilo dobro da pogledas kakva su lokalna podesavanja u config fajlu .xine folderu.
Ogle nisam probao, tako da ne znam sta bih ti rekao za to.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 97
Joined: 26 Sep 2008, 01:15

Post Napisano: 20 Feb 2009, 13:53


SMPlayer nisam uspeo, ako sam dobro shvatio, falio mu je qt4 a to na slackbuildu je ~100+mb i to mi je sad puno. Ali naso sam neki paket, i instalirao sam taj smplayer s qt4 ali mi je onda pitao da koji mplayer imam instaliran, jer ga nije prepoznao i sta god izabarao, nije hteo.

Pa zapravo ja bi reko da nisam resio, problem stoji. Ja sam samo uradio na drugi nacin.

Za sad je ok ovako, pri kraju sam s mb-ima i za sada vise necu da se igram. Cim kupim, skinucu VLC i sve sto mu treba.

Ma bolje necu da cackam xine, ostalo mi lepo igra, barem to da mi radi bez probleme :)

Al eto pogledacu ogle i da kolki su mu zavisnosti, ako ukupno nije jako puno, onda cu ga probat.

Sve u svemu ostalo radi na slacku i to je meni bitno. Sad mi je jos ostalo optimizacija i eto default sistem slack  :evil:



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 252
Joined: 09 Feb 2007, 17:11

Post Napisano: 20 Feb 2009, 14:09


Da, to jeste nezgodno kod najnovijih verzija SMPlayera, ali ako negde budes uspeo da nadjes neku stariju (recimo v. 0.5.21), ona nije zavisna od QT4, tako da nece biti tih problema.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 97
Joined: 26 Sep 2008, 01:15

Post Napisano: 20 Feb 2009, 15:08


Heh  :O sad vidim da pise qt4  :grin: eto nabrzake sam instalirao smplayer sto sam skinuo i naravno nece da otvori dvd:1 al kad idem rucno onda da. I kliknuo sam na jedan fajl, koji je pri kraju i onda se otvorio onaj deo sto bi bilo u meni, odavde sam skinuo.
Last edited by tux on 20 Feb 2009, 15:10, edited 1 time in total.



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 717
Joined: 23 Aug 2006, 22:09
Location: Šabac
Contact:

Post Napisano: 20 Feb 2009, 15:19


Mplayer generalno ima lošu podršku za DVD, SMplayer je nešto bolji. Onda ostaje jedino rešenje: skini VLC player, on sobom nosi i sve kodeke, i ne bi trebalo da bude problema.
Image



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 252
Joined: 09 Feb 2007, 17:11

Post Napisano: 20 Feb 2009, 15:36


Hmm.. na osnovu svega ovoga do sad, reklo bi se da nije problem u playerima i kodecima, nego u njihovom snalazenju da "dodju" do uredjaja, nesto izgleda nije ok sa adresiranjem, probaj da menjas  u *preferences* opcijama playera ono /dev/cdrom , /dev/dvd ili /dev/ hd* (u zavisnosti od toga kako ga sistem vidi) jedno sa drugim i restartuj player izmedju promena, mozda neka opcija upali.



offline

Post Napisano: 21 Feb 2009, 00:06


ja sam to resio drugacije, montiram uvek /mnt/cdrom i to stavim kao cd i dvd i sve radi.
Inace hal kad montira montira u /media/cddvdlabel tj. ime kako je nazvan disk.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest