problem sa sifrom

Sve u vezi mreža i povezivanja na Internet

Moderator: Urednik

Post Reply

offline

Posts: 8
Joined: 15 Sep 2012, 17:42

Post Napisano: 15 Sep 2012, 17:56


Nedavno sam sa Oriona presla na SBB (MIX S paket).. Na windowsu je sve ok, ali kad na Slackware-u pokusam da se konektujem preko wicd-a javlja poruku o pogresno unetoj sifri. Pritom ne prikazuje ime kako treba, vec umesto slova stoje kvadratici. Za orion nisam nista podesavala, i mogu da se konektujem na komsijin wireless. Moze li mi neko pomoci oko ovoga? :)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4100
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 15 Sep 2012, 18:41


Pozdrav i dobrodošla. :)

Koja verzija Slackware-a je u pitanju? Koje desktop okruženje? Koristiš li ćrilićni ili latinični raspored tastature? Ako je u pitanju ćirilićni da li to radi u drugim aplikacijama (tekst editor na primer)?



offline

Posts: 8
Joined: 15 Sep 2012, 17:42

Post Napisano: 15 Sep 2012, 19:22


Pozdrav i hvala. :)
Verzija je 13.1, KDE je u okruzenje, a tastatura je latinicna. :)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 854
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 15 Sep 2012, 22:52


@slacky
Ako sam ja dobro razumeo ti se sada kačiš na SBB ruter pomoću wireless-a i tu konekciju si zaštitila šifrom. Ukoliko nisam pogrešio, koju vrstu zaštite si postavila, WPA, WEP...?
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš



offline

Posts: 8
Joined: 15 Sep 2012, 17:42

Post Napisano: 15 Sep 2012, 23:47


WPA/WPA2 - Personal.. mada je moguce da nije problem u sifri, vec da ne prepoznaje ruter kako treba, jer ne pise ime mreze vec stoje kvadraticim, ali jeste to taj :-/ treba li njega da podesim?



offline

Posts: 8
Joined: 15 Sep 2012, 17:42

Post Napisano: 16 Sep 2012, 00:46


Ako iskljucim zastitu, ne moze da dobije IP..



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4100
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 16 Sep 2012, 03:05


Da li znaš koji je wireless adapter na računaru?

Te podatke možeš dobiti i unosom sledećih komandi u terminal (konsole pod KDE-om):

Code: Select all

su
lspci
iwconfig



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4100
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 16 Sep 2012, 08:49


Napravio sam i malo video uputstvo kako to uraditi (XFCE):


Video je najbolje odgledati u visokom kvalitetu i full screenu.



offline

Posts: 8
Joined: 15 Sep 2012, 17:42

Post Napisano: 16 Sep 2012, 14:54


@bocke
Zaista nema potrebe da gubis vreme na toliko detaljisanja :) Ne bih ni imala Slackware da ne znam sta je terminal... U svakom slucaju, hvala ti :) (mada bolje da ne baksuziram, mozda mi i zatreba video za nesto :rolleyes: :) )

Code: Select all

root@home:/home/ivana# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Memory Controller Hub (rev 07)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset PCI Express Graphics Port (rev 07)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)
00:1a.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 03)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 2 (rev 03)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 3 (rev 03)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 4 (rev 03)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 6 (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 93)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation ICH9M LPC Interface Controller (rev 03)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation ICH9M/M-E SATA AHCI Controller (rev 03)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) SMBus Controller (rev 03)
00:1f.6 Signal processing controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) Thermal Subsystem (rev 03)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation Device 0a74 (rev a2)
01:00.1 Audio device: nVidia Corporation High Definition Audio Controller (rev a1)
04:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 5100 AGN [Shiloh] Network Connection
07:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetLink BCM5906M Fast Ethernet PCI Express (rev 02)
root@home:/home/ivana# iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11abgn  ESSID:"TP-LINK_CFF1BC"  
          Mode:Managed  Frequency:2.437 GHz  Access Point: B0:48:7A:CF:F1:BC   
          Bit Rate=2 Mb/s   Tx-Power=15 dBm   
          Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:off
          Link Quality=33/70  Signal level=-77 dBm  
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 854
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 16 Sep 2012, 15:47


@slacky

Dok se kolega bocke ne javi, mogu li da te zamolim da probamo malo drugačiji pristup (bez wicd-a), čisto da pokušamo da ustanovimo u čemu je problem. Ako si raspoložena isprati sledeće:

Ugasi wicd grafički klijent, a zatim zaustavi wicd daemon sledećom komandom:

Code: Select all

# /etc/rc.d/rc.wicd stop
Ako sve prođe kako treba, u terminalu komandom iwlist izlistaj sve dostupne mreže koje tvoj adapter vidi:

Code: Select all

# iwlist wlan0 scan
Iskopiraj essid mreže na koju želiš da se prikačiš (u tvom slučaju to je TP-LINK_CFF1BC) i unesi ga u sledećoj komandi:

Code: Select all

wpa_passphrase <essid> <password> | wpa_supplicant -B -i wlan0 -c /dev/stdin
umesto <essid> i <password> unesi essid mreže na koju se kačiš i odgovarajući pass koji si postavila. Ako komanda ne izbaci nikakvu grešku onda bi trebalo putem dhcp klijenta (dhcpcd) da zatražiš ip adresu i parametre od rutera:

Code: Select all

# dhcpcd -k wlan0
(opcino, ubija dhcpcd ako je već pokrenut na wlan0 adapteru)

Code: Select all

# dhcpcd wlan0
Ako si uspešno dobila neophodne parametre, proveri status mreže komandom ping:

Code: Select all

ping slackware-srbija.org
Javni samo da li je sve prošlo kako treba i ako nije, gde je zapelo :)
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests