Intel i915 ERR

Imate problem sa grafičkom karticom, monitorom, periferijama... ovo je mesto za vas

Moderator: Urednik

Post Reply

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 178
Joined: 29 Jan 2012, 18:39
Location: Novi Sad (Beočin)

Post Napisano: 29 Nov 2012, 08:25


U pitanju je integrisana intelova grafika:

Code: Select all

00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE Chipset Integrated Graphics Device [8086:2562] (rev 01) (prog-if 00 [VGA controller])
        Subsystem: Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE Chipset Integrated Graphics Device [8086:2562]
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 16
        Memory at e0000000 (32-bit, prefetchable) [size=128M]
        Memory at ee000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512K]
        Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
        Capabilities: [d0] Power Management version 1
        Kernel driver in use: i915
E sad dmesg mi ovo kaze:

Code: Select all

[    9.845198] [drm] Initialized drm 1.1.0 20060810
[   10.114523] [drm] Supports vblank timestamp caching Rev 1 (10.10.2010).
[   10.114634] [drm] Driver supports precise vblank timestamp query.
[   10.130107] [drm] initialized overlay support
[   10.346851] fbcon: inteldrmfb (fb0) is primary device
[   10.470588] fb0: inteldrmfb frame buffer device
[   10.470655] drm: registered panic notifier
[   10.470784] [drm] Initialized i915 1.6.0 20080730 for 0000:00:02.0 on minor 0
[  100.580265] [drm] capturing error event; look for more information in /debug/dri/0/i915_error_state
[  100.581246] render error detected, EIR: 0x00000010
[  100.581246] [drm:i915_report_and_clear_eir] *ERROR* EIR stuck: 0x00000010, masking
[  100.581246] render error detected, EIR: 0x00000010
[  287.688014] [drm:i915_hangcheck_elapsed] *ERROR* Hangcheck timer elapsed... GPU hung
[  287.690763] [drm:i915_wait_request] *ERROR* i915_wait_request returns -11 (awaiting 12568 at 12565, next 12569)
Naravno ne radi mi compositing, probao sam sa novijom verzijom drajvera ali je problem isti.

Da li mozda uzrok ovome moze biti ram memorija ili ipak nesto drugo?
Open your source open your mind



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4131
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 29 Nov 2012, 09:34


Vidim po netu da su česti problemi sa ovim čipsetom. Postoji više predloženih rešenja, ali čini mi se da nijedno nije generalno.

Da li bi mogao da okačiš i /var/log/Xorg.0.log. Može i na neki pastebin.

Koju verziju drajvera koristiš i odakle si instalirao? Da li sve radi osim compostinga i 3D akceleracije?

Edit: Slackware 13.37, 14.0 ili current?



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 178
Joined: 29 Jan 2012, 18:39
Location: Novi Sad (Beočin)

Post Napisano: 29 Nov 2012, 23:22


Evo ga Xorg.0.log https://paste.lugons.org/show/3626/" onclick="window.open(this.href);return false;
Slack-current je u pitanju sa xf86-video-intel-2.19.0-i486-1 i libdrm-2.4.33-i486-1 iz slackpkg, 2D radi normalno 3D i compositing nikako.
Izvadio sam jednu plocicu rama i sad nema u dmesg problema ali i dalje ne radi compositing...
Open your source open your mind



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4131
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 30 Nov 2012, 00:17


Laptop ili desktop? Koja matična?

Ako je u pitanju novija mašina, možeš pokušati jedan savet sa Arch wikija:
1. Kreiraj fajl /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf

2. U njega pejstuj sledeće

Code: Select all

Section "Device"
   Identifier  "Intel Graphics"
   Driver      "intel"
   Option      "AccelMethod"  "uxa"
EndSection
3. Zatim restartuj X

Ako to ne uspe probaj da izmeniš:

Code: Select all

   Option      "AccelMethod"  "uxa"
u

Code: Select all

   Option      "AccelMethod"  "sna"
Sačuvaj i restartuj X

Možeš oba slučaja testirati sa glxinfo i/ili glxgears

Koja verzija Mesa biblioteke je instalirana?



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 178
Joined: 29 Jan 2012, 18:39
Location: Novi Sad (Beočin)

Post Napisano: 30 Nov 2012, 19:39


u pitanju je jedna starija desktop masina, sna sam vec probavao ne radi, a uxa radi normalno sad.
Instalirana je mesa-8.0.4-i486-1.
Hvala puno :)
Open your source open your mind



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4131
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 01 Dec 2012, 02:29


Nema na čemu. Važno da šljaka. :)


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests