New machine

Imate problem sa grafičkom karticom, monitorom, periferijama... ovo je mesto za vas

Moderator: Urednik

Post Reply

Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 204
Joined: 07 Mar 2007, 13:34

Post Napisano: 07 Feb 2013, 08:42


De ste momci, kako napreduje!? :grin:

Odavno me nije bilo (sad videh 8.jun.12. :O), ali nadam se da ću u narednom periodu više navraćati (mada uz posao i dosta igara iz poslednjih 5-6 godina koje treba odigrati ne mogu se baš previše obećati :P ), jer konačno sam skrpio pare za nov komp i planiram da bacim slack na njega! :D

Uzimam: Intel i3-3220, 4 gb ddr3 rama, Radeon 7750 1gb ddr5, 1TB HDD, ASRock B75 Pro3

Par pitanja:
1. Koliku particiju da ostavim za Win 7 x64? Na njega ne stavljam ništa osim programa, gasim i system restore...
2. Da li da idem na x32 ili x64 Slackware? Kakvo je sad stanje što se tiče stabilnosti, performansi i podrške za x64?
3. Kolika mi particija treba za root? (Pakete ću na nju instalirati, home ću posebnu particiju)
4. Kakvo je sad stanje što se tiče Nvidia vs ATI drajveri? Pre je ATI lošije stajao.



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2121
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija Kraljevo
Contact:

Post Napisano: 07 Feb 2013, 12:02


Uh ja reko neku ćeš mašinu i da uzmeš, od jedno 150-200 hiljada dinara, ono i3 sa Radonkom. ;)
Šalim se malo, ne zameri. ;)

1. pošto reče da ćeš igrati igrice, pa nekih 150-200 gb, ali i to uopšte ne mora da te opterećuje, imaćeš verovatno jedan poveći storage pod NTFS-om pa install igrice možeš uvek da smestiš na tu particiju.

2. podrška je više nego odlična, čak i bez multiliba, ali moj savet je da instaliraš ipak 32-bit verziju. Ovo je moje mišljenje i prilično je subjektivno, tako da se povodom toga sačekaj još neku sugestiju. Uglavnom na 4 gb RAM-a sasvim sigurno bih podigao 32-bitnu verziju Slekvera, ali ne iz razloga koje ti navodiš, već što je 32-bit pa za nekih 10-15 posto okretniji, ide sve glatko i brzo, a gubiš ne tako mnogo RAM-a.
Napominjem ovo je moje lično (verovatno usamljeno) mišljenje, te povodom ove tačke sačekaj još nekoga.

3. sve zavisi šta ćeš raditi. Ako ćeš doterati sistem i nećeš se baviti eksperimetisanjem, onda bi za root bilo dovoljno nekih 20-ak gb.
4. nVidia se dobro drži, naručito vlasnički drajveri, a i svašta se najvaljuje jer ne znam koliko si upoznat i Linux postaje polako ali sigurno igračka platforma, pa nVidia najavljuje sve i svašta. Videćemo šta će se od toga izdogađati od strane nVidie.
Momci koji koriste ATI karte koliko sam upoznat nemaju problema, za detalje sačekaj nekoga ko koristi ATI.
Napomena, i ako je nVidia Optimus tehenologija rezervisana prevashodno za prenosne računare, nemoj da se preveraiš ako ti iskoči jeftiniji laptop sa nVidia tehnologijom.
Da ne davim, naručito što ti vrebaš desk, može se rešiti, ali zna da zada dosta glavobolje.

Ukratko, to bi bilo to otprilike.
Registrovani Linux korisnik #487729
Upostovano sa Linuks Operativnog Sistema



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 07 Feb 2013, 12:38


Ја бих додао нешто. Раније, док сам користио Виндоуз, имао сам око 25-30 ГБ за C:\ (због оне форе да треба најмање 12 ГБ да имаш слободно на системској партицији).
За D:\ сам остављао мноооого јер сам ту паковао игре.
Што се тиче дела за Слеквер, углавном се слажем са Броком. Ја користим 64-битни и немам мултилиб, али слабо играм игре сада. Значи, ако желиш и Линукс игре, цепај 32-битни, па набаци и Стим клијент и то... :)
Знам да стерео има атијеву карту и каже да је супер. Ја сам имао атијеву, али није била подржана па сам могао да користим само слободне драјвере и радило је одлично.
Сад сам се пребацио на енвидију и користим власничке и опет је одлично :)



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 204
Joined: 07 Mar 2007, 13:34

Post Napisano: 07 Feb 2013, 13:16


Broker wrote:Uh ja reko neku ćeš mašinu i da uzmeš, od jedno 150-200 hiljada dinara, ono i3 sa Radonskom. ;)
Šalim se malo, ne zameri. ;)
.
Ma ćuti, jedva sam se i za ovo skrpio :P Došlo je krajnje vreme da se zameni desetogodišnja kanta ;)


Broker wrote: 1. pošto reče da ćeš igrati igrice, pa nekih 150-200 gb, ali i to uopšte ne mora da te opterećuje, imaćeš verovatno jedan poveći storage pod NTFS-om pa install igrice možeš uvek da smestiš na tu particiju.
Ma igrice na D, na C samo programi (klasika: ofis open i ms, fotošop, možda adobe premiere od većih, šta ja znam...). Kao što rekoh ugasio bih sys restore, swap bi ograničio na 2 - 4gb (planiram da za mesec dva uzmem još 4 giga pa mošda skroz i da isključim swap)...


Broker wrote: 2. podrška je više nego odlična, čak i bez multiliba, ali moj savet je da instaliraš ipak 32-bit verziju. Ovo je moje mišljenje i prilično je subjektivno, tako da se povodom toga sačekaj još neku sugestiju. Uglavnom na 4 gb RAM-a sasvim sigurno bih podigao 32-bitnu verziju Slekvera, ali ne iz razloga koje ti navodiš, već što je 32-bit pa za nekih 10-15 posto okretniji, ide sve glatko i brzo, a gubiš ne tako mnogo RAM-a.
Napominjem ovo je moje lično (verovatno usamljeno) mišljenje, te povodom ove tačke sačekaj još nekoga.
.
A zbog buduće nadogradnje od 8 giga da ipak šibnem x64?


Slackmuz wrote:Ја бих додао нешто. Раније, док сам користио Виндоуз, имао сам око 25-30 ГБ за C:\ (због оне форе да треба најмање 12 ГБ да имаш слободно на системској партицији).
Ja moju Vindozu držim na 8 giga :grin:



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2845
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 07 Feb 2013, 15:52


Ne mogu da se požalim za moga Radeona 6750 a čini mi se da je mala razlika između 6750 i 7750 (osim generacijski). Bićeš zadovoljan osim ako ne igraš sve na 1920x1080 na max detaljima. Ovo važi za win. Na Slacku nema tih problema, opterećenje je daleko manje. Inače imam Slack 64bit i igram se. Ako ti treba steam i wine onda multilib ili 32bit. Kod mene su obavezno vlasnički drajveri jer su se pokazali kao bolji.

Za particije je individualno ali ipak ostavi ti 30gb, uzimaš veliki hdd pa nema razloga da štediš. Još ako budeš redovno brisao /tmp imaćeš uvek prostora. Igrice i programi znaju dosta da zauzmu prilikom kompajliranja :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2121
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija Kraljevo
Contact:

Post Napisano: 07 Feb 2013, 15:56


Ma ćuti, jedva sam se i za ovo skrpio :P Došlo je krajnje vreme da se zameni desetogodišnja kanta ;)
Sve znam, nisam ni malo u boljem položaju, a ako izuzmemo lopove i prevarante retko ko i jeste.
A zbog buduće nadogradnje od 8 giga da ipak šibnem x64?
Jedino ako sada odmah uzmeš još 4 gb tj. ukupno 8 gb RAM-a. DDR 3 RAM je jeftiniji nego ikada, i ostavljati RAM da se nagogradi za neka bolja vremena po mom mišljenju nije dobar izbor.
Znam da je frka, svuda je tako, ali ako već uzimaš mašinu, dodaj još 2-3 hiljade dinara uzmi 8 gb RAM-a, i što se tiče RAM-a miran si duže vreme. Kasnije nabaciš neki CPU kad padne cena Intel Core i7 (čim se masovno pojavi naredna generacija CPU-a), i narednih 5 godina si miran i konkurentan što se tiče mašine.
E u tom slučaju, ako uzmeš odmah 8 gb RAM-a idi na 64-bit Slekver, ovako, i ako planiraš kasnije da uzmeš još RAM-a, nabaci si 32-bit, dok ti kupiš još RAM-a eto i nove verzije Slekvera. Nažalost na takvom mestu i vremenu živimo.

Samo da dodam i ovo, ne da bih na 4 gb RAM-a instalirao 32-bit Slekver već upravo sa takve mašine i pišem.
Ova mašina ima 4 gb RAM-a, Intel Core 2 Duo E7500 procesor, i nVidia kartu GeForce 9600 GT i na njoj je upravo instaliran 32-bit Slekver.

Naravno, sačekaj još neku sugestiju.
Registrovani Linux korisnik #487729
Upostovano sa Linuks Operativnog Sistema



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 1340
Joined: 07 Jun 2012, 18:01
Location: Najlipši grad na svitu :)
Birthday

Post Napisano: 07 Feb 2013, 16:22


možda upadam kao padobranac, ali imam jedno pitanje za autora članka, a to je pitanje isplativosti i cijene. Je li mu baš baš bitno da CPU bude Intel? Mi u udruzi imamo 6-jezgreni AMD procesor koji je plaćen (prije godinu, dvije) 700 kn...Sličan Intel dođe barem 1500 kn...pa radije onda tu razliku u cijeni upucat u grafičku karticu...
ovo je samo moje mišljenje, ništa nikome ne sugeriram niti se smatram odgovornim za bilokakve potencijalne reakcije. za nuspojave upitati svoga liječnika ili ljekarnika xD
Udruga SOK - službena stranica
Spreman sam umrijeti časno, ali ako nečasno, onda ništa



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4131
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 07 Feb 2013, 22:56


Abraxas wrote:1. Koliku particiju da ostavim za Win 7 x64? Na njega ne stavljam ništa osim programa, gasim i system restore...
Zavisi šta podrazumevaš "ništa osim programa"? Kojih programa? Elem, so obzirom na veličinu diska, 100-200 gb bi bilo i više nego dovoljno. U zavisnosti od vrste programa, 40-80 gb bi bio neki minimum. Bar ako sam te dobro shvatio da podrazumevaš posebnu particiju za podatke.
2. Da li da idem na x32 ili x64 Slackware? Kakvo je sad stanje što se tiče stabilnosti, performansi i podrške za x64?
Stabilnost odlčna. Performanse malo bolje nego 32-bitni. Ali tu ima više faktora. Ako izabereš Slack 64... Hoćeš li koristiti multilib? Ako da, 32-bitne aplikacije bi mogle imati nešto lošije performanse od 64-bitnih. Teorijski naravno. E, sad.. Zavisi za šta su tebi važne performanse. Ako očekuješ neku zahtevniju obradu videa ili neka kompleksnije naučna izračunavanja, 64-bitni Slack ima prednost. Za neku standardnu desktop upotrebu se to ni neće toliko osetiti.

Ako izabereš 32-bitni Slack imaćeš mali overhead i ograničenja PAE kernela. To, opet, nije osetljivo u nekoj desktop upotrebi i meri se u par procenata (ako i toliko).

E, sad. Instalacija multiliba na 64-bitni Slackware nije toliko komplikovana, ali zahteva da se pažljivo iščita uputstvo. To bi moglo biti potencijalno cimanje na koje možeš da računaš ako izabereš Slack 64.

Podrška je danas prilično ok za 64-bitni Slack, iako ima par izuzetaka. Ali se većina toga da rešiti uz multilib.
3. Kolika mi particija treba za root? (Pakete ću na nju instalirati, home ću posebnu particiju)
Osnovna instalacija zahteva oko 10 gb. U zavisnosti od softvera koji planiraš da instaliraš računaj bar 2-3 puta toliko. Neki obimniji paketi su LibreOffice, TexLive, pojedine igre, itd... I ovde ćeš sa 100-200 gb verovatno pokriti sve potrebe.
4. Kakvo je sad stanje što se tiče Nvidia vs ATI drajveri? Pre je ATI lošije stajao.
Ne znam za propriatry drajvere, ali FOSS drajveri rade sasvim fino. Mane su slabiji FPS i manje anomalije u zahtevnijim igrama (recimo problemi sa bojama ili slično). Ali sa svakom novom verzijom je situacija bolja. U 14.0 nisam imao probleme koje sam imao u 13.37. Inače, propriatry drajveri ne podržavaju KMS, pa ćeš, ukoliko ćešće radiš pod konzolom, morati da namestiš uvesafb ako želiš framebuffer visoke rezolucije.



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 204
Joined: 07 Mar 2007, 13:34

Post Napisano: 08 Feb 2013, 08:32


Broker wrote: Jedino ako sada odmah uzmeš još 4 gb tj. ukupno 8 gb RAM-a. DDR 3 RAM je jeftiniji nego ikada, i ostavljati RAM da se nagogradi za neka bolja vremena po mom mišljenju nije dobar izbor.
Znam da je frka, svuda je tako, ali ako već uzimaš mašinu, dodaj još 2-3 hiljade dinara uzmi 8 gb RAM-a, i što se tiče RAM-a miran si duže vreme.
Pa za dva meseca ne verujem da će bitni nekih većih promena.
To, dodaj 2-3 hiljade, pa uzmi malo veći hard, pa malo bolju graficku, pa ovaj procesor ti je bolji, me je već odvuklo da pređem zacrtan limit. Para više nema :grin:
Broker wrote: E u tom slučaju, ako uzmeš odmah 8 gb RAM-a idi na 64-bit Slekver, ovako, i ako planiraš kasnije da uzmeš još RAM-a, nabaci si 32-bit, dok ti kupiš još RAM-a eto i nove verzije Slekvera. Nažalost na takvom mestu i vremenu živimo.
S obzirom, da slobodnog vremena nemam, a čekaju Wticher 1 i 2 i Skyrim, možda bih mogao da sačekam novi Slack i 8 giga pa tek onda da se bacim u install. Mada... ako dam otkaz na poslu... i raskinem sa curom... možda i postignem sve :grin:
Shicy wrote:možda upadam kao padobranac, ali imam jedno pitanje za autora članka, a to je pitanje isplativosti i cijene. Je li mu baš baš bitno da CPU bude Intel? Mi u udruzi imamo 6-jezgreni AMD procesor koji je plaćen (prije godinu, dvije) 700 kn...Sličan Intel dođe barem 1500 kn...pa radije onda tu razliku u cijeni upucat u grafičku karticu...
Ovog puta sam baš hteo intel.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 1340
Joined: 07 Jun 2012, 18:01
Location: Najlipši grad na svitu :)
Birthday

Post Napisano: 08 Feb 2013, 15:03


Abraxas wrote:Ovog puta sam baš hteo intel.
Pošteno :)
Udruga SOK - službena stranica
Spreman sam umrijeti časno, ali ako nečasno, onda ništa


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests