Slackware 14.1 RCx

Novosti u vezi Slackware Linuxa

Moderator: Urednik


Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 99
Joined: 12 Jan 2012, 10:22
Location: Novi Sad

Post Napisano: 19 Oct 2013, 19:16


Meni ovaj RC1 ne radi kako treba. :( Tj. problemi nastaju pojavom kernela 3.10 u current-u. Radi se o tome da se sistem zaledi na trenutak i posle nastavlja normalno sa radom. Ovo se dešava bez nekog pravila. Ponekad nekoliko puta za redom, nekad jednom u 5 minuta. Izgleda da se ne dešava ako ugasim kompozitni menadžer u KDE, XFCE, Openbox ili Mate, ali bez njega imam tearing na sve strane. KDE ima svoj kompozitni menadžer a sa ostalim koristim compton sa kojim sam bio vrlo zadovoljan, jer radi sve što meni treba, ništa više, niti manje.
Probao sam sa nouveau kao i sa NVidia vlasničkim drajverima, sa svim od 304.xx do 331.13. Takođe sam podesio CPU i GPU na maksimalne frekvencije ali ne pomaže ništa sem povratka na kernel 3.9. :huh:
Danas sam reinstalirao sistem, jer mi je ponestalo ideja, ali nisam time ništa rešio.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4083
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 19 Oct 2013, 19:40


Kako stojiš sa engleskim? Možda je najbolja opcija da prijaviš na LinuxQuestions. Koliko vidim Pat tamo stalno visi.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 99
Joined: 12 Jan 2012, 10:22
Location: Novi Sad

Post Napisano: 20 Oct 2013, 06:08


Probaću prvo danas neke druge distribucije koje imaju novi kernel da vidim da li se sa njima isto dešava.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 99
Joined: 12 Jan 2012, 10:22
Location: Novi Sad

Post Napisano: 20 Oct 2013, 16:20


Potpuno isto se dešava i u Arch-u.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2750
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 20 Oct 2013, 19:54


Da li se i dalje dešava samo kad je uključen kompozitni menadžer ili ni to nema veze? Jesi li probao neki drugi kompozitni menadžer, xcompmgr možda? Ili da sam kompajliraš kernel? Ako je problem u opcijama u kernelu...

Ako je problem u kompozitnom menadžeru treba da proveriš da li je Xorg konfigurisan kako treba. Meni je nadogradnja Xorg servera na 1.14.3 pravila problem ali je to brzo rešeno reinstalacijom drajvera.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 20 Oct 2013, 22:45


Ни мени овај нови Xorg сервер не ради како треба. Мада, ја нисам на -Current грани, али увек при стартовању система морам ручно да мењам Compositing Type, и на Слакверу и на Арчу.

Ако не променим, јавља ми се ломљење ивица прозора при померању, као код тебе, @zero.

@stereo, и ја сам морао да реинсталирам графичке драјвере. То увек морам да урадим кад дође надоградња Xorg-а.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2750
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 20 Oct 2013, 22:51


@Slackmuz, ja sam do sada samo reinstalirao drajvere samo prilikom nadogradnje kernela. Moguće da je u tome problem kod @zero, javiće nam dokle je stigao :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2116
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija
Contact:

Post Napisano: 21 Oct 2013, 08:25


off
I ako ne volim da vršim update Xorga, ipak sam ga ovaj put uradio, mislim na ovaj računar gde mi je nVidia optimus, i dobro je prošlo, ništa dirao nisam i nema nikakvih oscilacija u radu, da zahvalim Bogu.
Inače u off-u sam zato što je reč o stabilnom izdanju 14.0 a ne currentu.
/off



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 99
Joined: 12 Jan 2012, 10:22
Location: Novi Sad

Post Napisano: 21 Oct 2013, 17:28


Postavio sam temu na LQ u vezi ovog mog problema.
stereo wrote:Da li se i dalje dešava samo kad je uključen kompozitni menadžer ili ni to nema veze? Jesi li probao neki drugi kompozitni menadžer, xcompmgr možda?
Izgleda da se ipak desava i kada je kompozitni menadzer ugasen ali mnogo redje. Verovatno ne bih ni primetio kada ne bih obracao paznju na to.
Xcompmgr nisam probao jer on koristi xrender, koji u mom slucaju ne resava problem lomljenih ivica, vec moram koristiti neki koji sinhronizaciju ekrana moze vrsiti pomocu OpenGl-a, kao sto je npr. compiz ili compton.
stereo wrote:Ako je problem u kompozitnom menadžeru treba da proveriš da li je Xorg konfigurisan kako treba. Meni je nadogradnja Xorg servera na 1.14.3 pravila problem ali je to brzo rešeno reinstalacijom drajvera.
Nadogradjivao sam i ja xorg bez ikakvih problema (zadnji post na ovoj strani) ali kernel sam tada vracao na 3.9 jer samo sa njim nije bilo zastajkivanja.
Sada sam instalirao novi Slack-current, tj. RC2, dakle nije nista nadogradjeno i isto se desava.
Slackmuz wrote:Ни мени овај нови Xorg сервер не ради како треба. Мада, ја нисам на -Current грани, али увек при стартовању система морам ручно да мењам Compositing Type, и на Слакверу и на Арчу.
I meni se desava ovo ali samo u Arch-u. Medjutim to sam resio dodavanjem sledecih linija u Device sekciju xorg.conf-a:

Code: Select all

    Option         "RenderAccel" "True"
    Option         "TripleBuffer" "True"
Dakle, izgleda ovako:

Code: Select all

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce GTX 460"
    Option         "RenderAccel" "True"
    Option         "TripleBuffer" "True"
EndSection 
Ovo naravno vazi samo za NVidia vlasnicke drajvere.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4083
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 21 Oct 2013, 18:00


Po tvojim kasnijim postovima, izgleda da problem ima veze sa verzijom kernela? Ako je tako:
1. Da li se razlikovao config između 3.9 i 3.10?
2. Da li si probao 3.11?

Pade mi na pamet, pa rekoh malo brainstorminga neće da škodi.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests