Skype 4.3 odbacuje ALSA

Ukoliko imate problema sa instalacijom ili korišćenjem nekog programa, ovo je pravo mesto za vaše pitanje.

Moderators: Slackmuz, Urednik


Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2826
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 09 Aug 2014, 09:36


Dobio sam i ja jutros mail sa istom sadržinom. Prvo me isključili pa mi javili da su me isključili...
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 333
Joined: 15 Jul 2007, 03:58
Location: Beograd

Post Napisano: 09 Aug 2014, 11:45


Meni skype još radi, ali sam dobio obaveštenje na mail.

Jel neko već uradio migraciju na novi skype i pulseaudio?

Koliko je "bolna" ta igranka?
Ako mislis pobjediti, ne smijes izgubiti!



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2826
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 09 Aug 2014, 12:05


Odradio sam juče migraciju skype-a sa dva računara. Na jednom je bio Slackware 14.0 a na drugom 14.1. Postupak je prilično jednostavan uz korišćenje sbotools alata.

Prvo sam instalirao pulseaudio sa Slackbuilds.org sajta i njegove međuzavisnosti —> http://slackbuilds.org/repository/14.1/ ... ulseaudio/" onclick="window.open(this.href);return false;

Code: Select all

# sboinstall pulseaudio
biće ponuđeno da se instalira još nekoliko dodatnih paketa (speex i json-c i ako možda fali još nešto u sistemu) i da se doda pulse grupa

Code: Select all

# groupadd -g 216 pulse
# useradd -u 216 -g pulse -d /var/lib/pulse pulse
dakle sbotools to radi automatski ako dozvolite. Nakon toga treba dodati pavucontrol

Code: Select all

# sboinstall pavucontrol
koji će instalirati opet dodatne međuzavisnosti.

Nakon toga sledi update skype-a opet iz SBo izvora http://slackbuilds.org/repository/14.1/network/skype/" onclick="window.open(this.href);return false;

Ostaje da se pokrene skype, logovanje i provera da li sve radi out-of-the-box. Ako nema zvuka treba pokrenuti pavucontrol i pregledati podešavanja.

Bez pavucontrol nisam mogao da podesim zvuk (možda nisam znao) a u sound devices u skype podešavanjima stoji samo »pulse audio server (local)« ili nešto slično tome.

Probao restart sistema par puta, podešavanja su sačuvana, razgovori audio/video rade i za sada nisam primetio probleme.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2826
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 09 Aug 2014, 13:33


Zanimljiv članak o ukidanju starih verzija skype i forsiranje pusleaudio. Malo je poduži ali nije loš za pročitati http://www.telecomstechnews.com/news/20 ... y-outrage/" onclick="window.open(this.href);return false;
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2121
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija Kraljevo
Contact:

Post Napisano: 18 Aug 2014, 13:31


Нисам никако могао да подесим микрофон преко SlackBuild Скајпа 4.3, и ако сам још од раније имао инсталиране pavucontrol и pulseaudio.
Покушао сам нешто мало необично, заправо сам Федорин .rpm скајп пакет препаковао у .tgz пакет, и уз једно подешавање микрофона у pavucontrol све ради како треба.
skype-4.3.0.37-fedora.i586.tgz
Не знам како иде све на 64-бит Слакверу, али на 32-бит ради.

Додатак
Ово је на Слакверу 14.0, а на 14.1 још нисам стигао да пробам.
Registrovani Linux korisnik #487729
Upostovano sa Linuks Operativnog Sistema



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2826
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 18 Aug 2014, 13:34


Već sam na skoro 10ak računara ubacio novu verziju skype-a sa pulseaudio i pavucontrol. Dešava se neki put da neće mikrofon da radi samo ja nisam išao tako daleko u rešavanju problema. Pavucontrol dobijaš kao opciju u skype kad instaliraš pavucontrol paket, kad tu klikneš imaš opcije za mikrofon, samo odključam podešavanja i kažem unmute. Jedino što bude da nekad moram to da ponovim dok ne proradi, nakon toga ostaje sačuvano i nakon restarta računara.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2121
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija Kraljevo
Contact:

Post Napisano: 18 Aug 2014, 14:13


Није ми нова верзија скајпа била уопште неопходна, него ај реко да пробам. Нова верзија има пар новина које ја мање више и не користим, него имао сам мало слободног времена, па из чисте знатижеље да видим шта нам је Мајкрософ приредио. :)
Од кога је, још и није лоше. :grin:
Registrovani Linux korisnik #487729
Upostovano sa Linuks Operativnog Sistema



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2826
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 18 Aug 2014, 15:25


Имао си само један избор, да користиш или не користиш скајп. Мајкрософт је укинуо могућност да користиш старију верзију, само нису свима у исто време укинули па неко може још увек да користи...
Broker wrote:Од кога је, још и није лоше. :grin:
бар на око :) видећемо за остало.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4108
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 17 Oct 2014, 22:35


Malopre sam nešto matorom sređivao komp i vidim da sam na Skajpu. Bio sam pravo začuđen pošto se nisam logovao na Skajp bar nekoliko meseci. Prvo sam mislio da je autologin sa Android tableta, ali tablet je bio isključen. Ništa, brzo instalacija Skajpa i promena lozinke.

Otpakovao sam Debian verziju i prepakovao je u txz i zatim instalirao. Međutim pri pokretanju je javljao grešku. Našao sam na Skype forumu ovo: http://community.skype.com/t5/Linux-arc ... -p/1959055" onclick="window.open(this.href);return false;. U prevodu, to bi bilo:

Code: Select all

chmod a-r /ur/lib/libpulse.so.0.14.2
E sad, ako razumete pomenutu chmod komandu, ovo postavlja vrlo čudne dozvole na pulseaudio biblioteku (wtf?!!):

Code: Select all

ls -l /usr/lib/libpulse.so.0.14.2 
--wx--x--x 1 root root 319652 Jul  7 23:06 /usr/lib/libpulse.so.0.14.2
Nakon toga se Skajp zaista pokreće. Tekstualni čat radi, ali nisam probao zvuk pošto trenutno nemam mic.

Elem, ovo je vrlo hakovito rešenje, ali s obzirom da za sada radi, neću detaljnije isprobavati. Ionako Skype u poslednje vreme koristim samo po potrebi.

Inače, obrisao sam Skype na tabletu. Em mi troši bateriju, em se autologuje kad to neću.

Edit:

U pitanju je Slack64 sa instaliranim multilibom. 32-bitni pulseaudio je upakovan iz SBo, a zatim konvertovan uz pomoću convertpkg-compat32. Nije bitno za priču, ali rekoh da ipak napomenem.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests