Openbox na Slackware-u 14.2

Teme koje se tiču podešavanja i zanimljivosti u vezi desktop okruženja

Moderators: Sinisa, Urednik

Post Reply

Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 78
Joined: 01 Feb 2018, 11:37

Post Napisano: 07 May 2019, 23:07


Pozdrav svima,

Evo ovako, imam običan PC, neki AMD DualCore koji koristim za puštanje muzike, trenutno je na njemu SSD sa Windows7 x64. Ima na sebi USB DAC koji mi je bitan da funkcioniše kako treba za dobar zvuk.
Ono što me je trenutno zaintrigiralo je želja da probam kako to radi na Slackware-u, dosadio mi Windows :).
E sad, dugo sam bio u nedoumici, ni jedan desktop environment mi nije odgovarao, KDE je dobar, ali nekako me nije oduševio, XFCE takođe, ta 2 su native na Slackware-u, ali nekako mi se ne sviđaju dovoljno za my thing.

Pošto samo gledam u CLI, nisam se nešto interesovao za desktop, ranije sam imao loša iskustva sa Gnome okruženjima, nije mi se dopao ni postupak instalacije, niti koncepcija, već samo izgled, ali nije sve u tome.

Pokušavao sam neko vreme da doteram IceWM, ali video sam da previše oduzima vremena nameštanje onako kako bi to meni odgovaralo, nije mi bilo adekvatno rešenje.

Do skoro nisam znao za Openbox, danas sam ga instalirao na VM na Slackware64 14.2 i baš deluje obećavajuće, nekako baš najsličnije što sam hteo, takođe sviđa mi se Cantata kao default audio player, mada se lomim koji bih još mogao da probam, čitao sam da su među najboljima isto Clementine i DeadBeef.
Znači, na toj mašini mi treba samo file manager, verovatno će Thunar zadovoljiti, jer već postoji, terminal i audio player, kao i VNC server, da bih mogao da se kačim sa Windows mašine.

Razmišljam, a ujedno i pitam, da li ostaviti samo čist Openbox, ili malo doterati stvari i ukombinovati njega kao WM, plus LXQT npr. kao desktop okruženje? Od svega što sam ispratio, te 2 opcije mi deluju kao najbolje light varijante. Ovu varijantu bih možda ubuduće koristio možda na nekoj mašini, pošto ja malo volim duže da eksperimentišem i onda kada se odlučim, iskoristim tu opciju za sve ostalo i držim se toga.

Hvala ;)



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 362
Joined: 15 Jul 2007, 03:58
Location: Beograd

Post Napisano: 08 May 2019, 07:34


LXDE se oslanja na openbox, ja ga koristim već nekoliko godina unazad i zadovoljan sam.
Imaš negde na forumu postupak instalacije pomoću sbopkg, u svakom slučaju probaj.
Ako mislis pobjediti, ne smijes izgubiti!



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 78
Joined: 01 Feb 2018, 11:37

Post Napisano: 08 May 2019, 08:03


Probao sam njega na drugim distroima ranije, ali nešto mi nije bilo to to, ne sećam se više.. Nisam ni znao da radi u kombinaciji sa Openbox-om. Kada sam instalirao Openbox i dobio klot, tj. skoro ništa, instalirao sam tint2 i još par stvari, nekako mi se svidelo, plus velike mogućnosti za customizaciju.

Znam da je ovo pola odgovora na moje pitanje, ali hteo sam čisto da čujem mišljenja ako je neko probao obe kombinacije, pa da vidim utiske iz prve ruke ;)



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 362
Joined: 15 Jul 2007, 03:58
Location: Beograd

Post Napisano: 08 May 2019, 12:53


U principu sve se može instalirati i skoro sve namestiti da radi kako ti hoćeš, samo je pitanje da li to što može da se dobije tebi odgovara.

I sam sam probao KDE i XFCE, onda i LXDE i ostao na njemu. KDE je super, nego je moja grafička kanta i ne može da isprati tempo da to izgleda pristojno, XFCE mi nije legao od starta.

Ne znam šta bih ti rekao a da nije ubeđivanje u ovo ili ono, ostaje od toga što se nudi da probereš nešto za sebe i probaš, možda bude ćorak, a možda bude i pogodak.
Ako mislis pobjediti, ne smijes izgubiti!



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2168
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija Kraljevo
Contact:

Post Napisano: 08 May 2019, 13:15


Probaj i Flux. Tu su negde.
OpenBox radi i na KDE-u, sto je dobro ako je hardver nesto stariji.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3451
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 08 May 2019, 18:06


Fluxbox :)

Nisam ga nešto dugo koristio ali mi je uvek tu kao bekap okruženje. Doduše trebalo bi malo da prođem kroz sva podešavanja menija, čisto da osvežim spisak programa koje koristim. Meni je fluxbox legao prilično dobro.

Skoro svako okruženje zahteva podešavanja, neka više neka manje.

Konkretno koristim Mate trenutno, na kompu je jos i Cinnamon, fluxbox i valjda Plasma. Svi su oni dobri i imaju svoju svrhu. Plasmu ne koristim već neko vreme, trebalo bi da je izbacim. Cinnamon je sad znatno bolji nego ranije, čak i dosta stabilniji nego ranije, ma i lepši nego ranije a ima dobar odziv i lepo se ponaša. E sad, oni traže malo pažnje da im posvetiš, fluxbox, awesome i drugi zahtevaju da im se više posvetiš i kod njih svaki čas nešto dodaš u config, nešto izmeniš... Što u principu nije neki problem, čak postaje i zadovoljstvo što si nešto novo otkrio :)

Nemoj ni da tražiš okruženja koja su u fazonu openbox/fluxbox, awesome, xfce i slično, da će ti biti lepi na oko i funkcionalni po tvojoj potrebi, a da ne moraš da ih podešavaš. Samo nemoj ni da žuriš pa da podešavaš sve odjednom.

To je proces koji traje a kako vreme ide videćeš i sam koliko će ti biti funkcionalno okruženje i da ćeš zapravo biti jako zadovoljan. Pogledaj naše galerije screenshot-ova i naći ćeš tamo gomile zanimljivih stvari. Ako ćeš i Conky, imaš podforum posvećen tome pa se i tu može svašta naći.

E sad moja omiljena tema, muzika i zvuk :)

Mani da juriš koji player bolje svira. Odma da ti odgovorim - MOCP!! Tek posle toga može DeadBeef da dođe na red pa daleko ispod toga sve ostalo.

Da stvarno poboljšaš zvuk uzmi sebi DAC, ja uzeo Fiio DAC/pojačalo za slušalice koji radi na USB. Čim se zakači radi, nema instalacije i slično. Podešeno mi je da zvuk ide 96KHz/24bit negde u sistemu, više se i ne sećam gde :cheesy:
Zvuk koji se dobije višestruko prevazilazi cenu koju sam platio za DAC. Čak i krš jeftine sluške koje imam na poslu rade osetno bolje (a i glasnije) kad prikačim DAC/pojačalo za sluške.

Hoćeš li čuti razliku između ALSA i PulseAudio, ne znam, možeš se i time poigrati...

Mocp i fluxbox/openbox.... Kao stvoreni jedno za drugo.

:beer:
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 78
Joined: 01 Feb 2018, 11:37

Post Napisano: 09 May 2019, 09:07


Pre svega, hvala puno na predlozima! :)

Kad sam sagledao sve, što se tiče okruženja, zaključio sam da mi Openbox nekako najviše prija što se tiče funkcionisanja, kad se sagleda sve zajedno. Fluxbox me nekako podseća na IceWM dok sam se igrao, ok je, ali jednostavno nemam toliko vremena da se igram, Openbox mi je nekako bolje koncipiran, a i nekako boljeg izgleda. Uz njega sam ubacio tint2, kasnije ću da se pozabavim Conky-em.

Što se tiče plejera - MOC, vrlo zanimljivo :). Vidim da podržava dosta formata, čak i DSD, ali malo mi je neobično, navikao sam da puštam muziku drugačije, ali definitivno ću razmotriti, moraću malo da probam u dužem periodu, pa da vidim kako je.
Pošto će mi to služiti samo za muziku, ako bih koristio MOC, faktički mi okruženje ne bi ni trebalo, u tom slučaju ni VNC remote, što bi bilo sjajno, puštanje muzike preko SSH :). Nisam siguran, da li to može? Samo se pitam da li će shvatiti gde treba da ide muzika... Da mi ne prenese audio stream preko SSH, nego tamo gde je pokrenut.
Jedino što me malo nervira je njegov izgled kada se upali preko SSH u SuperPuTTY-u, pošto sam na njega navikao, ali iz drugog naprednijeg terminala (ZOC) izgleda isto kao na desktop okruzenju iz xfce terminala, tako da je ok.

Ako bih ipak okruženje, onda bih verovatno DeadBeef, jer je pesma da se instalira u odnosu na Cantata, za koga sam da bi proradio MPD instalirao jedno 25 biblioteka ručno sa slackbuilds, alienbob i ponce sajtova, ali na kraju je uspelo :). DeadBeef završava posao, ipak ako ima okruženja, šteta da se ne iskoristi i olakša.

Što se tiče zvuka, mislio sam na to, kako se snalaze plejeri oko formata, jer imam muziku u FLAC, WAV, DSD, SACD, uglavnom te veće rezolucije. A pretpostavljam da svi ti programi koriste isti drajver, zvuk bi trebao da je isti, nadam se.
DAC mi je Exposure, a m2tech USB DAC sa BNC-om koji ide na glavni DAC služi zbog još veće rezolucije, nije bilo neophodno, ali bila je bolja varijanta da se izbegne USB klasična konekcija sa DAC-om i skup adekvatan USB kabl.
Last edited by imarkovic on 09 May 2019, 11:17, edited 4 times in total.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 78
Joined: 01 Feb 2018, 11:37

Post Napisano: 09 May 2019, 09:10


Evo na šta sam mislio, kad sam pisao o izgledu u terminalu xfce i PuTTY (druga slika).

EDIT: rešen problem u PuTTY-u, nekom će možda biti korisno, trebalo je samo u [Windows]'-Translation opcijama za Remote character set selektovati "Use font encoding". Dodao sam sliku kako treba da izgleda.
PuTTY zakon :)
Attachments
PuTTY-ok.PNG
vnc.PNG
putty.PNG



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3451
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 09 May 2019, 18:51


Što se tiče okruženja, tu sam se uključio samo zato što se pominjao Fluxbox koji jesam koristio intenzivno u jednom periodu (a sad mu se možda opet vratim). Samo ti koristi šta god ti odgovara, alternativa uvek ima, lako se proba nešto drugo (ako za tim ima potrebe).

Za pitanje oko SSH i MOC, sa ssh pristupaš udaljenom računaru i radiš na njemu kao da si za tim udaljenim računarom, što znači da muziku koju pustiš na udaljenom računaru, tamo se i pušta, nema kud da ide na drugu stranu :)

Za udaljeni rad koristim samo SSH, pre svega jer mi više od toga i ne treba. Tako koristim i RaspberryPi na kojem je Slackware, sa apache, php i još nekim serverom, zaboravio koji ( :grin: ), sve preko ssh, podešavanja, start/stop/restart servisa, update sistema, instalacija paketa,... ma sve što bi i inače radio da mi je na RaspberryPi zakačena tastatura miš i monitor.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3451
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 09 May 2019, 18:53


E, da... Offtopic, koju zvučnu imaš i na čemu slušaš ako nije tajna :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests