Naime, otvorio sam i temu na LQ-u, pa bih i ovde, što zbog potrebne pomoći, tako i zbog potencijalne pomoći nekom drugom ko ima slični problem. Uostalom, vidim da postoji samo jedna tema vezano za ovo, a nije vezana za konfigurisanje istog.
Deluje jednostavno podesiti dnsmasq fajl, jer je dosta toga objašnjeno, međutim, nešto mi pravi problem, evo napismeno.
Evo najpre, ovo je moja postojeća konfiguracija:
A, ovako je zamišljeno:
Na slikama su sve adrese, tako da je to jasno.
- eth0 na serveru služi da dobija komunikaciju sa rutera i on je upisan u "dnsmasq" kao "exclude"
- eth1 je dhcp server i on ima adresu 192.168.0.98 (probao sam i 10.0.0.10 da mu dodelim, ali onda opseg za dhcp server mora da bude u tom opsegu).
- resolv.conf sadrži adrese 2 DNS-a i 8.8.8.8
- takođe u dnsmasq su upisane dns adrese (na više načina), trenutno je "server=8.8.8.8, može i kao dhcp-option=6)
Dnsmasq je startovan i radi. Međutim, nije postignuto ono što sam hteo na dijagramu, klijenti nemaju internet, iako dobijaju sve potrebne adrese (ip, dhcp, dns, gw). Jedina komunikacija koja postoji je ping prema 10.0.0.10, a to je eth1.
Probano sa opsegom 192.168.0.xx i 10.0.0.20-50, itd.
Samo što mi još nije jasno, ako podesim adresu 10.0.0.10 za eth1 koji treba da bude dhcp, kako on dobija parametre od rutera koji su potrebni za sve komunikacije, kada je u drugom opsegu?
Inače, Slackware 14.2 32-bit, nema instalirano "iptables", niti firewall.
Hvala unapred za pomoć i pozdrav.