[REŠENO] Problem kod instalacije "libvirt" paketa

Ukoliko imate problema sa instalacijom ili korišćenjem nekog programa, ovo je pravo mesto za vaše pitanje.

Moderators: Slackmuz, Urednik

Post Reply

Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 78
Joined: 01 Feb 2018, 11:37

Post Napisano: 22 Nov 2022, 17:16


Pozdrav svim Slack-erima, a i sire :evil:

Elem, paralelno sam postavio upit i na LQ, vezano je za "libvirt" paket na Slackware 15 64-bit.
Libvirt je bitan paket za funkcionalnost procesa Qemu-KVM i virt-manager-a. Zamisao je da imam virtuelne masine na platformi bez GUI-a. Znam da se ovo namesta kao od sale na RHEL/fork-ovima, ali meni treba Slackware, jer mi obavlja vise funkcija i prepoznaje JFS, koji ne radi na drugim distro-ima. Oduvek imam JFS na Slack-u i veoma sam zadovoljan, ne bih da ga menjam i komplikujem sa podacima i formatiranjem dosta diskova u drugi FS.

Greska koja mi ne da da nastavim prilikom build-a ove biblioteke je vezana za Qemu konfiguracioni fajl, koji fali na 2 mesta, iako je Qemu-agent i Qemu instaliran bez ikakvih problema. Greska:
sed: can't read /tmp/SBo/package-libvirt/etc/libvirt/qemu.conf: No such file or directory"

Takodje, greska za qemu.conf se javlja i za lokaciju /etc/qemu/qemu.conf, koja nestaje kada kreiram taj fajl. Znam da to nije resenje, ali morao sam da probam, da vidim hoce li proci, ali to ne mogu da isprobam za /tmp, jer se prilikom build-a fajl obrise iz /tmp. Siguran sam da je neka sitnica u pitanju, ali usao sam u loop.

Koristim SBopkg, ali isti problem je i kada rucno probam sa skinutim fajlovima sa Slackbuilds.

Pored libvirt-a, posle treba da se instalira i libvirt-python i libvirt-glibc, koji su zavisni od njega (dependencies). Takodje je "yajl" dependency od "libvirt".

E sad, verujem da se neko igrao sa ovim na starijoj 14.2 verzijom, ali po guide-u se preporucuje 15. A i taj guide je inace poseban sa stage-ovima, prolazio sam i kroz njega i isto se zaustavio na stage3 ili 4 kada sam dobio istu gresku... Inace, ako neko zna, koja je fora sa ./config za "preliminaries" iz ovog guide-a, kako se pokrece, apsolutno nigde nije to objasnjeno..?
https://docs.slackware.com/howtos:emula ... ge_install



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3451
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 22 Nov 2022, 20:07


Ja ti neću biti od pomoći jer mi tastatura na laptopu ne radi (još uvek) pa nemam pristup slacku :D

samo sam se javio da znaš da je neko ipak pročitao pitanje :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 78
Joined: 01 Feb 2018, 11:37

Post Napisano: 22 Nov 2022, 21:44


Heh, baš lepo od tebe, da je barem neko korisno rešenje, pa da se pročita :D



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 78
Joined: 01 Feb 2018, 11:37

Post Napisano: 24 Nov 2022, 13:51


Problem sa instalacijom "libvirt" paketa je rešen. Ono zvanično upustvo iz prvog posta mi uopšte nije jasno zašto je urađeno na najkomplikovaniji mogući način i takođe u mom slučaju mi i dalje ostaje nejasno od starta guide-a na koji način i odakle/kako se koristi ./config koji daje rezultat šta je OK, a šta ne. Naravno, znam za šta služi generalno, ali nedostaje taj jedan detalj u ovom konkretnom slučaju prilikom pripreme stage-ova.. Ko pogleda guide, videće na šta mislim.
Definitivno je uradjeno za jednu jedinu verziju, a ne pise detaljno za koju (na kojoj verziji Slackware-a je testirano, ne mislim samo na 15, vec koji build, jer to utice na ostalo, ali kapiram da se u tom trenutku nema vremena za toliko detaljisanje) ali s druge strane rezultat na drugom build-u je "error".

Dalje, ovaj problem sa "libvirt" na Stage4 koraku, definitivno nedostaju ove bitne informacije zašto nedostaje /etc/qemu/qemu.conf i u /tmp lokaciji (koju kreira kopiranjem sa /etc/..?), te "libvirt" zbog ove greške ne može da nastavi build, ostaje nerazjašnjeno i sa LQ, ali to nije bio razlog da ne nastavim alternativnim rešenjem, a to sam uspeo pomoću SBopkg i slackrepo, što je fenomenalno i olakšano za apsolutno sve na Slackware-u i to definitivno svima preporučujem. Malo sam zakasnio, nisam znao uopšte za ovo, ja sam sve radio ručno do sada, nije da je loše, ali bar da sam znao malo ranije, ne bi bilo zgoreg :D

Elem, ovu temu sam otvorio isključivo zato što nisam mogao da nastavim dalje sa instalacijom "libvirt" paketa na Slackware15, usled nedostatka informacija, pošto je rešeno, neću dalje da razjašnjavam, već ću posle detaljnog testiranja da otvorim novu temu "KVM na Slackware15 bez GUI okruženja". Nadam se da će biti zanimljiva tema i drugima, mada možda i slabo ima zainteresovanih za kućno okruženje sa virtuelnim mašinama, jer meni je svakako ovo otkrovenje i oduševljenje, jer sam mislio da je ovo moguće samo na RHEL i fork distribucijama.

Samo jedno da razjasnim, ovo "bez GUI-a" nije baš sasvim bez GUI-a, ali definitivno nema klasičnog X okruženja, već se preko SSH otvara prozorčić sa "Virtual Machine Manager-om".


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests