LibreOffice i/li Apache OpenOffice

Ukoliko imate problema sa instalacijom ili korišćenjem nekog programa, ovo je pravo mesto za vaše pitanje.

Moderators: Slackmuz, Urednik

Post Reply

Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 52
Joined: 16 May 2016, 20:54

Post Napisano: 19 Apr 2023, 12:02


Na Slackware 14.2 sam, po dugogodišnjoj inerciji, koristio Apache OpenOffice koji je sasvim regularno i prilično brzo odrađivao posao.
Međutim, na Slackware 15 je Calc poče da puca, da ne usnimava dokumente - pa sam to rešio prelaskom na LibreOffice.
LibreOffice nije imao problema u radu (da znam), ali je glomazan, spor - što sam uspešno rešavao bildovanjem paketa - do najnovije 7.5.2.2 verzije gde se usporio preko granice mog strpljenja, navike i tolerancije, pa sam ga sklonio i vratio na probu najnoviji OpenOffice 4.1.14 - koji, ponovo, fercera ko Ferari...
Znajući koliko je više prezadovoljnih korisnika LibreOffice-a, pretpostavljam da možda ja u nečemu grešim, možda ga treba nešto podesiti - ali šta i kako - ne znam, a nemam baš ni vremena da proučavam, pa ako neko zna te cake bio bih zahvalan da ih postavi u komentaru.
Ja sam radio sa default-nim postavkama.
Inače, LibreOffice se "vuče" i na novoj sestrićevoj game-mašini pod Windowsom...
Postoji još jedna situacija - po nuždi neki dugogodišnji korisnici MSOffice-a me pitaju koju alternativu im preporučujem - pa ako neko zna detaljnije koja opcija koliko nudi - da ne bude posle priče kako su probali alternative pa vratili MSOffice...



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 207
Joined: 24 Jan 2013, 21:33
Location: Srbija

Post Napisano: 19 Apr 2023, 13:19


Skoro negde, sam pravio poređenje između LibreOffice, OpenOffice paketa i Abiword-a.
Stari laptop u pitanju, pa sam imao nameru da zamenim LibreOffice paket sa OpenOffice paketom. Upravo iz razloga što je OpenOffice paket neuporedivo lakši na resursima.
Da ne dužim mnogo, za neki osnovni rad, da se nešto malo iskucka i sačuva, za sopstvene potrebe, može da dođe u obzir OpenOffice.
Za bilo kakav ozbiljniji rad, OpenOffice nije.
Pokušao sam da otvorim dokument od par stotina strana, pri čemu je program uspeo da otvori dokument, ali je u njemu napravio dar-mar, poremetio formatiranje, delove teksta prikazao prelepljene jedne preko drugih. Dokument bukvalno ne liči ni na šta.
Čak je i Abiword uspeo da otvori tako veliki dokument , i nije poremetio strukturu teksta.
Sa druge strane, LibreOffice se fantastično nosi sa dokumentima koji imaju nekoliko stotina strana, otvara lako dokument, prikaz teksta je tačan, ništa nije deformisano u tekstu. Odlično radi pretvaranje formata u doc. i doc.x, format. Čita takve dokumente bez greške. Daleko napredniji i superiorniji kancelarijski paket.
OpenOffice je programski paket koji se dugo održava na aparatima, sa zasterelim rešenjima, i sitnim ispravkama. Odavno ne donosi ništa revolucionarno ,niti napreduje. Ne bih predložio korišćenje paketa.
U slučaju da je nekome LibreOffice paket pretežak za resurse računara, mnogo je bolja opcija instalirati Abiword i Gnumeric pakete. Bolje su rešenje u odnosu na OpenOffice. Na resursima su sasvim lagani, neće ni malo opteretiti nejačak računar.

1. LibreOffice
2. Abiword & Gnumeric
3. OpenOffice

Moja lista što se tiče kvaliteta Office rešenja u Linux-u.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 52
Joined: 16 May 2016, 20:54

Post Napisano: 21 Apr 2023, 19:37


Hvala na iscrpnom odgovoru.
Preneo sam predloženu top-listu!



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4590
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 23 Apr 2023, 04:36


Možda nije loše pomenuti da LibreOffice ima dva izdanja. Kad odete na stranicu za download ponudiće vam najsvežiju verziju i stabilniju verziju. Mislim da su ranije koristili nazive Fresh i LTS. Kome je potreban stabilniji LO, može koristiti tu stabilniju verziju (trenutno 7.4.x).

Apache OpenOffice ima manje sistemske zahteve pa nije loš izbor na mašinama sa manje ram memorije.

Abiword 3.x je portovan na Gtk+ 3 i sada se razvija u okviru Gnome-a. Ranije za razvoj bio zadužen Abi Source, ali su oni batalili AbiWord pre nekoliko godina. Najnovija verzija bi trebala biti stabilnija od verzije 2.9. Podrška za strane formate u Abiwordu ne mora biti najsnajnija, ali ako se koriste Abiword format ili ODT, trebao bi da bude vrlo solidan.

Od drugih laganih alternativa za mašine sa baš malo memorije, tu je i Ted koji radi sa standardnim RTF formatom. Otvara fajlove mnogo brže od LibreOfiice-a.

Od ne FOSS rešenja, tu su i FreeOffice i WPS Office. FreeOffice je upotrebljiv, ali mu fale neke opcije iz komercijalne verzije (SoftMaker Office). Šta konkretno zavisi od verzije do verzije. WPS Office je pun office paket, ali stalno šalje neke podatke na spoljni server. Inače i ovo je verzija komercijalnog paketa KingSoft Office (sa dodatkom špijuniranja).



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 52
Joined: 16 May 2016, 20:54

Post Napisano: 06 May 2023, 11:13


Hvala bocke.
Ta razlika u verzijama mi je promakla i pravila mi je problem što sam, po automatizmu preko sbotools-a, vukao najnovije umesto stabilne verzije.
Nisam ni ulazio na sajt da pogledam...
Te verzije pre 7.5.x.y su radile besprekorno.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests