Remote Administrator from Linux - Remmina

Ukoliko imate problema sa instalacijom ili korišćenjem nekog programa, ovo je pravo mesto za vaše pitanje.

Moderators: Slackmuz, Urednik

Post Reply

Administrator
Administrator

Post Napisano: 04 Sep 2023, 12:02

Vidim da smo slabo pisali na temu udaljene administracije (a da nije u pitanju ssh), a meni je zatrebala neka kopija Remote Administrator-a da sa linux mašine imam pristup Remote Admin servisu i na taj način da mogu da puštam muziku sa udaljenog računara. Tako pristupam i preko telefona, tableta i desktopa sa onim drugim sistemom pa se ukazala i potreba da to isto radim i sa linuxa.

Ono što sam našao i probao je Remmina koja je slobodna, besplatna, OpenSource i copyleft. Više o tome na njihovoj web stranici.

Imaju sasvim solidnu količinu podržanih protokola pa se može koristiti i za ssh, deljenje fajlova i još ponešto.

Remmina se može naći i na SlackBuilds.org -> https://slackbuilds.org/repository/15.0 ... k/remmina/

Instalacija uz pomoć sbotools:

Code: Select all

sboinstall remmina
Neophodni paket je spice-gtk.

Program ima dosta podešavanja i u početku možda deluje malo komplikovano ali brzo se sve podesi i onda rezolucija i audio rade kako treba.

Screenshot_20230904_130122.png
Screenshot_20230904_130036.png
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”

Administrator
Administrator

Post Napisano: 05 Sep 2023, 23:05

Remmina je GUI za različite remote desktop klijente, uključujući VNC i RDP (verovatno podržava i X11 preko SSH). Ja sam ga koristio za pristup udaljenim Windows/Linuks računarima sa instaliranim VNC serverom u lokalnoj mreži. VNC radi vrlo solidno u lokalnoj mreži. Pogotovo ako nije potreban 3D pristup ili multimedija. Iako neki klijenti podržavaju i VirGL, ali moja iskustva sa time su bila varljiva. Za pristup udaljenim računarima je ipak preporučeno uviti VNC u SSH (progurati VNC kroz SSH tunel).

TeamViewer i Anydesk nude klijente (closed source) za Linux. Iako je verzija TeamViewer-a u stvari Windows verzija provučena kroz WINE. Za Anydesk se ne sećam. Možda je klijent i nativni.

Puna open source alternativa bi bio, na primer, RustDesk: https://rustdesk.com/. Ali ga nisam probao, pa ne znam da li je spreman za korišćenje odmah ili je potrebno i podići neki server u lokalnoj mreži.

Post Reply