TP-link WN722N V3
Moderator: Urednik
Probao sam live current, da vidim kako će se ponašati r8188 driver i ništa, nema promena na bolje. Probao sam i drajver sa SlackBuilds-a na current-u i ništa. Tu nisam ni očekivao poboljšanja ali sam probao svakako.
Našao sam neki podatak da u kernelu 6.2.x ide ispravka drajvera i da se očekuje da će raditi kako treba ali verzija u current-u je trenutno 6.1.52 tako da čekam(o) i dalje.
Još nisam našao neki drugi wifi usb za koji sam siguran da radi. Ima nekih finih i povoljnih opcija ali sve je sa realtek čipsetom, doduše novijeg tipa, pa istražujem još uvek utiske drugih korisnika.
Našao sam neki podatak da u kernelu 6.2.x ide ispravka drajvera i da se očekuje da će raditi kako treba ali verzija u current-u je trenutno 6.1.52 tako da čekam(o) i dalje.
Još nisam našao neki drugi wifi usb za koji sam siguran da radi. Ima nekih finih i povoljnih opcija ali sve je sa realtek čipsetom, doduše novijeg tipa, pa istražujem još uvek utiske drugih korisnika.
-
Poznata ličnostoffline - Posts: 53
Nije problem do kernela, modula niti drugih drajvera - već je do Network Manager-a koji menja MAC adresu radi bolje zaštite privatnosti, a WN722N V2/V3 to ne podržava...
Zatrebao mi je ponovo, posle dužeg vremena, ovaj wifi stik i radi mi besprekorno na Slackware 15 i Debianu 12.
Na Debianu (kernel 6.x.Y) nisam morao ništa da radim - ubockao u usb i ukucao wifi lozinku, a na Sleku mi je bilo potrebno da uz
kreiram i dodatni /etc/NetworkManager/conf.d/80-wifi.conf fajl sa sledećom sadržinom
Restartuje se NM ili računar - i to je to.
Radi odlično...
Zatrebao mi je ponovo, posle dužeg vremena, ovaj wifi stik i radi mi besprekorno na Slackware 15 i Debianu 12.
Na Debianu (kernel 6.x.Y) nisam morao ništa da radim - ubockao u usb i ukucao wifi lozinku, a na Sleku mi je bilo potrebno da uz
Code: Select all
modprobe r818eu
[device]
wifi.scan-rand-mac-address=no
Radi odlično...
Simpatično rešenje, ako je zaista do toga. Nažalost ne mogu da proverim kod mene, nvidia mi se nešto buni pa kad rešim, probam i javim rezultate.
Nakon dužeg igranja i pokušavanja da dobijem neke pozitivne rezultate.... Ništa...
Kod mene se ništa nije popravilo, čak testovi kažu da je i sporije nego što je bilo
I download i upload su mi sada osetno sporiji, upload čak duplo sporiji.
Kod mene se ništa nije popravilo, čak testovi kažu da je i sporije nego što je bilo
I download i upload su mi sada osetno sporiji, upload čak duplo sporiji.
Možda je ovde typo, možda fali još jedna osmica?
modprobe r8188eu
-
Da, propustio sa osmicu - treba r8188eu.stereo wrote: ↑22 Jan 2024, 22:22Možda je ovde typo, možda fali još jedna osmica?
modprobe r8188eu
Radi mi savršeno - upravo kucam poruku preko te konekcije, gledao strim u full hd na 32"...
Slackware 15 stable - sa modprobe r8188eu se automatski učita i cfg80211...
Ako si na current verziji - možda ne bi bilo loše da odradiš i
modprobe cfg80211
Učitaj mu te module i dodaj onaj /etc/NetworkManager/conf.d/80-wifi.conf fajl - pa isključi računar, iskopčaj ga i iz napajanja na par minuta - pa probaj opet...
Nisam na -current grani, imam cfg80211 ucitan, nisam ovaj poslednji korak radio (sa iskopčavanjem iz napajanja) jer ne vidim smisao i logiku iza toga (ako sam nešto propustio u vezi ovoga, javljaj). Postavio sam mu fixiranu mac adresu da bude ista kao i za wlan0 a probao i random. Kod mene je samo još gora situacija i za upload i za download. Signal koji prijavljuje je uglavnom jako slab. Možda probam nekada neki drugi distro, neki debian ili nešto drugo... Ne znam, na winblowsu može da iskoristi 80-ak procenata brzine za download a za upload nema nikakvih problema.
PS: probao sam na plasmi, xfce i fluxboxu i svuda je isti rezultat. Probaću da nađem vremena da prelistam te probleme za network manager, šta se tu dešava i kakva se rešenja predlažu.
PS: probao sam na plasmi, xfce i fluxboxu i svuda je isti rezultat. Probaću da nađem vremena da prelistam te probleme za network manager, šta se tu dešava i kakva se rešenja predlažu.
Da dodam još, učitavanje stranica je super brzo, bez obzira na download brzine, osim u slučajevima kada stranica ima puno slika, tada je ipak usporeno učitavanje
-
Javljam
Ako na istoj mašini imaš multi/dual boot pri čemu različiti sistemi učitavaju različite drajvere/kernele - postojao je problem i kod mene koji sam rešavao tako što sam gasio mašinu i iz nje čupao naponski kabel na koji minut - dok npr. kremiram cigaru...
Ne znam koja je logika iza toga i mnogih restartovanja - ali je to uspešno rešavalo gomilu nelogičnih problema - sledeći korak je vađenje baterije iz matične u nekim ozbiljnijim slučajevima od usb wifi stika...
Sve što je potrebno za ovaj slučaj - pored učitavanja r8188eu modula i pomenutog /etc/NetworkManager/conf.d/80-wifi.conf fajla - je i komanda netconfig kojom se NManager-u prepušta potpuno konfigurisanje mreže bez ikakvih dodatnih podešavanja - pa onda preko strima u full hd-u gledam npr. demotivisanog Noleta kako gubi gem na svom servisu i pored vođstva od 40:0 i ultramotivisanog Medvedeva kako nabija komplexe Zverevu...
Ovako je barem kod mene na Sleku...
Danas sam pazario tp-link ac1300 i na ne-linuxu radi odlično. Skoknuo sam do Temišvara da se prošetam i slučajno naletim pa reko ajde da probam. Cena je bila bolja nego kod nas svakako. Ako bude problema na linuxu, znam gde će raditi dobro tako da nisu bačene pare.
U svakom slučaju, da se odmorim od puta i da odradim šta imam od obaveza pa se nadam sutra popodne da ću se posveti ovom mališanu.
Možda se završe muke sa starim tp-linkom
Javim
U svakom slučaju, da se odmorim od puta i da odradim šta imam od obaveza pa se nadam sutra popodne da ću se posveti ovom mališanu.
Možda se završe muke sa starim tp-linkom
Javim
Bio sam prilično uveren da će ovaj dongle raditi kako treba i tako je i bilo. Inicijalno ga je Slackware prepoznao bez problema ali drajver nije imao pa sam lagano skinuo na skladiste sve potrebne fajlove sa SBo i odradio ručno instalaciju pokretanjem slackbuild skripte.
Sve je prošlo lagano i samo sam ponovo ubacio dongle u usb i dobio i 2.4GHz i 5GHz mreže.
link za drajver sa SBo -> https://slackbuilds.org/repository/15.0 ... earch=8812
kernel je 5.15.117
lsusb izlaz za dongle
Za pristojnu cenu ovo bi bila zamena za tp-link iz naslova. Nekako mi zamena uređaja nije baš rešenje teme pa je neću ni označiti kao rešeno.
U svakom slučaju, znamo da ovaj dongle i drajver sa SBo rade bez ikakve dodatne intervencije.
Sve je prošlo lagano i samo sam ponovo ubacio dongle u usb i dobio i 2.4GHz i 5GHz mreže.
link za drajver sa SBo -> https://slackbuilds.org/repository/15.0 ... earch=8812
kernel je 5.15.117
lsusb izlaz za dongle
Bus 003 Device 006: ID 2357:012d TP-Link Archer T3U [Realtek RTL8812BU]
U svakom slučaju, znamo da ovaj dongle i drajver sa SBo rade bez ikakve dodatne intervencije.